Wystarczy jedna porcja tej sałatki. Mózg wskoczy na wyższe obroty

Ta sałatka to połączenie, które zaskakuje nie tylko podniebienie, ale i układ nerwowy. Serowo-wędlinowa kompozycja z dodatkiem selera naciowego i orzechów to danie, które łączy przyjemność jedzenia z realnymi korzyściami dla koncentracji i nastroju. Sekret tkwi w połączeniu białka, zdrowych tłuszczów i minerałów wspierających funkcjonowanie mózgu.
SasłatkaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Ser żółty dostarcza wapń i witaminy z grupy B, które wspierają przewodnictwo nerwowe i pomagają utrzymać skupienie. Wędlina dobrej jakości dodaje wyrazistość oraz porcję białka potrzebnego do regeneracji. Seler naciowy wnosi chrupkość i lekkość, a zawarte w nim związki roślinne wykazują działanie przeciwzapalne i wspomagają układ krążenia.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Najwięcej dobrego wnosi jednak duet migdałów i orzeszków ziemnych. Zawierają magnez, który redukuje napięcia i poprawia pracę układu nerwowego, a także zdrowe tłuszcze odżywiające komórki mózgu. W połączeniu z oliwą z oliwek tworzą sycącą, ale lekką bazę, która stabilizuje poziom energii w ciągu dnia.

To sałatka, po której poczujesz się dobrze, czyli lekko, ale z energią. Idealna na lunch do pracy lub wieczorny posiłek, gdy potrzebujesz chwili odprężenia bez rezygnacji ze smaku. Jak zrobić sałatkę z serem? Poznaj prosty przepis.

Przepis na sałatkę z selerem naciowym i orzechami

Składniki:

  • 50 g sera żółtego,
  • 50 g wędliny dobrej jakości,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka migdałów,
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych,
  • 3-4 pomidorki koktajlowe,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Serowo-wędlinowa sałatka z selerem naciowym i orzechami przepis
Pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  • Selera umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  • Wędlinę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Migdały i orzeszki ziemne drobno pokrój. 
  • W miseczce umieść selera, pomidorki, cebulę, wędlinę, ser, migdały, orzeszki ziemne i oliwę.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Serowo-wędlinowa sałatka z selerem naciowym i orzechami przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne