Wystarczy jedna porcja tej sałatki. Mózg wskoczy na wyższe obroty
Ser żółty dostarcza wapń i witaminy z grupy B, które wspierają przewodnictwo nerwowe i pomagają utrzymać skupienie. Wędlina dobrej jakości dodaje wyrazistość oraz porcję białka potrzebnego do regeneracji. Seler naciowy wnosi chrupkość i lekkość, a zawarte w nim związki roślinne wykazują działanie przeciwzapalne i wspomagają układ krążenia.
Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie
Najwięcej dobrego wnosi jednak duet migdałów i orzeszków ziemnych. Zawierają magnez, który redukuje napięcia i poprawia pracę układu nerwowego, a także zdrowe tłuszcze odżywiające komórki mózgu. W połączeniu z oliwą z oliwek tworzą sycącą, ale lekką bazę, która stabilizuje poziom energii w ciągu dnia.
To sałatka, po której poczujesz się dobrze, czyli lekko, ale z energią. Idealna na lunch do pracy lub wieczorny posiłek, gdy potrzebujesz chwili odprężenia bez rezygnacji ze smaku. Jak zrobić sałatkę z serem? Poznaj prosty przepis.
Przepis na sałatkę z selerem naciowym i orzechami
Składniki:
- 50 g sera żółtego,
- 50 g wędliny dobrej jakości,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka migdałów,
- 1 łyżka orzeszków ziemnych,
- 3-4 pomidorki koktajlowe,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Selera umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Wędlinę pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Migdały i orzeszki ziemne drobno pokrój.
- W miseczce umieść selera, pomidorki, cebulę, wędlinę, ser, migdały, orzeszki ziemne i oliwę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zjedz od razu po przygotowaniu.