WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Zapiekanka, która zachwyca smakiem i syci na długo. Zrobisz z prostych składników

Zapiekanka makaronowa z warzywami to proste danie, które przyciąga smakiem i daje solidne uczucie sytości na długo. Makaron tworzy bazę, do której dochodzą świeże warzywa, ser i aromatyczne przyprawy. Dzięki temu powstaje potrawa rozgrzewająca i pożywna, ale lekka w odbiorze. To idealny wybór na rodzinny obiad albo kolację, bo łączy domowy klimat z wartościowym składem i łatwością przygotowania.
Zapiekanka makaronowaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio D'Anna

Papryka czerwona dodaje witaminę C i lekko słodki akcent, pieczarki wnoszą błonnik oraz witaminy z grupy B, a kukurydza nadaje delikatną chrupkość i porcję energii. Cebula podbija smak, a koncentrat pomidorowy daje wyrazisty kolor i likopen ceniony za właściwości antyoksydacyjne.

Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą

Ser żółty powoduje, że całość staje się kremowa i pełna wapnia potrzebnego mięśniom i kościom. Zioła i przyprawy nadają intensywność, więc zapiekanka jest sycąca, zdrowa i wyjątkowo apetyczna. To dowód, że nawet z kilku prostych składników można stworzyć danie, które cieszy oczy i podniebienie. Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

Składniki:

  • 50 g makaronu,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 3 małe pieczarki.
  • 1 cebula biała,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • zioła prowansalskie.
Zapiekanka z makaronu, warzyw i sera przepis
Następnie dodaj koncentrat, kukurydzę i przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z wytycznymi z opakowania.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę (usuń części niejadalne). Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pieczarki i paprykę. Ponownie smaż przez kilka minut. Co chwilę mieszaj.
  4. Gdy wszystkie składniki zmiękną, dodaj koncentrat i odcedzoną kukurydzę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj odcedzony makaron i ponownie wymieszaj. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego i rozłóż na górze ser.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wyciągnij po kilku minutach, gdy ser się rozpuści.
Zapiekanka z makaronu, warzyw i sera przepis
Zapiekanka makaronowa jest gotowa po wyciągnięciu z piekarnika
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę