Zapiekanka, która zachwyca smakiem i syci na długo. Zrobisz z prostych składników

Zapiekanka makaronowa z warzywami to proste danie, które przyciąga smakiem i daje solidne uczucie sytości na długo. Makaron tworzy bazę, do której dochodzą świeże warzywa, ser i aromatyczne przyprawy. Dzięki temu powstaje potrawa rozgrzewająca i pożywna, ale lekka w odbiorze. To idealny wybór na rodzinny obiad albo kolację, bo łączy domowy klimat z wartościowym składem i łatwością przygotowania.
Zapiekanka makaronowaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Antonio D'Anna

Papryka czerwona dodaje witaminę C i lekko słodki akcent, pieczarki wnoszą błonnik oraz witaminy z grupy B, a kukurydza nadaje delikatną chrupkość i porcję energii. Cebula podbija smak, a koncentrat pomidorowy daje wyrazisty kolor i likopen ceniony za właściwości antyoksydacyjne.

Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą

Ser żółty powoduje, że całość staje się kremowa i pełna wapnia potrzebnego mięśniom i kościom. Zioła i przyprawy nadają intensywność, więc zapiekanka jest sycąca, zdrowa i wyjątkowo apetyczna. To dowód, że nawet z kilku prostych składników można stworzyć danie, które cieszy oczy i podniebienie. Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

Składniki:

  • 50 g makaronu,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 3 małe pieczarki.
  • 1 cebula biała,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • zioła prowansalskie.
Zapiekanka z makaronu, warzyw i sera przepis
Następnie dodaj koncentrat, kukurydzę i przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z wytycznymi z opakowania.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę (usuń części niejadalne). Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pieczarki i paprykę. Ponownie smaż przez kilka minut. Co chwilę mieszaj.
  4. Gdy wszystkie składniki zmiękną, dodaj koncentrat i odcedzoną kukurydzę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj odcedzony makaron i ponownie wymieszaj. Przełóż do małego naczynia żaroodpornego i rozłóż na górze ser.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wyciągnij po kilku minutach, gdy ser się rozpuści.
Zapiekanka z makaronu, warzyw i sera przepis
Zapiekanka makaronowa jest gotowa po wyciągnięciu z piekarnika
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇