Znikają szybciej niż chipsy, a to tylko naturalne kulki z przyprawami. W sam raz na seans filmowy

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika to jeden z tych przepisów, który zaskakuje prostotą i tym, jak szybko znika z miseczki. Niby tylko kilka składników, takich jak ciecierzyca, oliwa i przyprawy, a efekt? Smak, który śmiało może konkurować z paczką ulubionych chipsów. Tyle że jest znacznie pożywniejszy i bardziej wartościowy.
Pieczona ciecierzyca smakuje lepiej niż chipsyPieczona ciecierzyca smakuje lepiej niż chipsy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta pieczona przekąska świetnie sprawdza się nie tylko sama, ale również w formie dodatku do sałatek, zup, makaronów czy dań typu bowl. Każdy kęs jest chrupki, ciekawy i zawiera porządną porcję białka roślinnego.

Sama ciecierzyca to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin z grupy B, cynku i żelaza, a dobrej jakości oliwa z oliwek wspiera organizm zdrowymi tłuszczami i antyoksydantami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Przepis na chrupiącą ciecierzycę

Ten przepis to świetna opcja dla zabieganych, ponieważ wystarczy kilka minut przygotowań oraz włożenie całości do piekarnika, by cieszyć się czymś pysznym, pożywnym i bez wyrzutów sumienia. Są tak dobre, że jeśli raz ich spróbujesz, to nie będzie odwrotu. Jak przyrządzić ciecierzycę w piekarniku? Poznaj prosty przepis.

Składniki:

  • ok. 1 szkl. ciecierzycy konserwowej (150 g),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
  • chili,
  • wędzona słodka papryka,
  • czosnek mielony,
  • oregano,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

chrupiąca cieciorka przepis
Wymieszaj oliwę z przyprawami

Krok 1. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy, tj. chili, wędzonej słodkiej papryki, oregano, czosnku mielonego, curry, a także soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie. 

chrupiaca cieciorka 2
Dodaj cieciorkę i dokładnie ją obtocz

Krok 2. Dodaj odsączoną z zalewy i osuszoną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj - tak, aby wszystkie ziarna były pokryte oliwą z przyprawami. 

chrupiaca cieciorka 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika

Krok 3. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 190°C, aż cieciorka stanie się chrupiąca. W trakcie pieczenia co 10 minut przemieszaj ziarna. Po upieczeniu możesz zostawić ją jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, aby bardziej się wysuszyła i stała się idealnie chrupka.

chrupiąca cieciorka przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Wyciągnij z piekarnika i przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯