Znikają szybciej niż chipsy, a to tylko naturalne kulki z przyprawami. W sam raz na seans filmowy
Ta pieczona przekąska świetnie sprawdza się nie tylko sama, ale również w formie dodatku do sałatek, zup, makaronów czy dań typu bowl. Każdy kęs jest chrupki, ciekawy i zawiera porządną porcję białka roślinnego.
Sama ciecierzyca to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin z grupy B, cynku i żelaza, a dobrej jakości oliwa z oliwek wspiera organizm zdrowymi tłuszczami i antyoksydantami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Przepis na chrupiącą ciecierzycę
Ten przepis to świetna opcja dla zabieganych, ponieważ wystarczy kilka minut przygotowań oraz włożenie całości do piekarnika, by cieszyć się czymś pysznym, pożywnym i bez wyrzutów sumienia. Są tak dobre, że jeśli raz ich spróbujesz, to nie będzie odwrotu. Jak przyrządzić ciecierzycę w piekarniku? Poznaj prosty przepis.
Składniki:
- ok. 1 szkl. ciecierzycy konserwowej (150 g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g),
- chili,
- wędzona słodka papryka,
- czosnek mielony,
- oregano,
- curry,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść oliwę i szczyptę każdej przyprawy, tj. chili, wędzonej słodkiej papryki, oregano, czosnku mielonego, curry, a także soli oraz pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
Krok 2. Dodaj odsączoną z zalewy i osuszoną cieciorkę. Dokładnie wymieszaj - tak, aby wszystkie ziarna były pokryte oliwą z przyprawami.
Krok 3. Piecz przez 30-40 minut w temperaturze 190°C, aż cieciorka stanie się chrupiąca. W trakcie pieczenia co 10 minut przemieszaj ziarna. Po upieczeniu możesz zostawić ją jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, aby bardziej się wysuszyła i stała się idealnie chrupka.
Krok 4. Wyciągnij z piekarnika i przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.