Zrób pizzę z mięsa i sera. Brzmi dziwnie, ale nie oderwiesz się od talerza
Spód z mięsa mielonego (w tym przypadku z kurczaka) jest niezwykle prosty w przygotowaniu i zastępuje tradycyjne, mączne ciasto. Dzięki temu pizza jest dużo lżejsza, a przy tym sycąca i bogata w białko. Taka wersja nie podbija poziomu cukru we krwi i długo daje uczucie sytości, dlatego idealnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartacze - przepis na regionalne danie
Mięso z kurczaka dostarcza pełnowartościowe białko, a przy tym jest lekkostrawne i niskotłuszczowe. Dodatek żółtego sera wzbogaca smak i konsystencję, a przy tym dostarcza wapń, potas, magnez i witaminy, które wspierają układ nerwowy, kości i odporność.
Tę pizzę możesz przygotować w kilkanaście minut. Wystarczy kilka składników, ulubione przyprawy i odrobina oliwy. Podawaj ją z ziołami, zieloną sałatką lub warzywnymi frytkami. Nie potrzebujesz mąki, drożdży ani wyrabiania ciasta. Potrzebujesz tylko ochoty na coś naprawdę dobrego i zdrowego. Jeśli lubisz niskowęglowodanowe pizze – sprawdź przepis na omlet à la pizza. Jak zrobić keto pizzę?
Keto pizza - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 5 plastrów sera żółtego,
- 2-4 pomidorki koktajlowe,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- cynamon,
- curry,
- bazylia suszona.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, cynamonem i curry (każdej przyprawy użyj tylko szczyptę).
- Dokładnie mieszaj i wyrabiaj łyżką do otrzymania jednolitej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj kulę i rozpłaszcz ją na kształt mini spodu od pizzy.
- Uformowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez około 10-15 min.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
- Wyciągnij spód z mięsa, gdy będzie lekko przyrumieniony. Od razu równomiernie rozsmaruj koncentrat i rozsyp szczyptę suszonej bazylii.
- Następnie rozłóż ser i pomidorki. Ponownie wstaw do piekarnika na kilka minut. Wyciągnij, gdy ser się rozpuści.
- Przełóż na talerz i polej oliwą.