Zrobisz go z jednego banana. A smakuje lepiej niż sklepowy

Domowy budyń bananowy to deser, który naprawdę potrafi zaskoczyć. Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym pyszny i pełen wartości odżywczych. Wystarczy jeden dojrzały banan, żeby stworzyć kremową, gładką i naturalnie słodką bazę, która smakuje lepiej niż większość gotowych budyniów ze sklepu.
Budyń bananowyFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banan nadaje deserowi nie tylko słodycz i aksamitną konsystencję, ale też dostarcza witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas i magnez, czyli składniki, które wspierają serce, układ nerwowy i dobre samopoczucie. Dzięki błonnikowi syci na dłużej i pomaga też utrzymać prawidłowe trawienie.

Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu

Budyń można przygotować na mleku krowim lub roślinnym. Oba warianty świetnie komponują się z bananem i tworzą delikatny, ale pożywny deser. Jeśli chcesz urozmaicić smak, możesz dodać odrobinę kakao, cynamonu, nasiona chia lub łyżkę jogurtu naturalnego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. To szybki sposób na zdrową przekąskę, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodkie zakończenie dnia. Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis.

Przepis na domowy budyń bananowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • 2/3 szklanki mleka 2 proc.,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie,
  • kurkuma – opcjonalnie.
Domowy budyń bananowy przepis
Następnie dodaj skrobię z mlekiem i podgrzej do zgęstnienia

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy. 
  2. Masę przełóż do rondelka. Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek). 
  3. Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.
  4. Gdy zawartość rondelka zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień.
  5. Dokładnie zamieszaj mleko ze skrobią, żeby skrobia nie została na dnie, a potem wlej je cienką strużką do rondelka, cały czas mieszając.
  6. Po połączeniu składników zwiększ ogień do średniego i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmij z ognia. Jeśli pojawią się grudki, rozetrzyj je trzepaczką lub łyżką.
  7. Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno. 
Domowy budyń bananowy przepis
Przełóż budyń do miseczki
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca