Zrobisz go z jednego banana. A smakuje lepiej niż sklepowy
Banan nadaje deserowi nie tylko słodycz i aksamitną konsystencję, ale też dostarcza witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas i magnez, czyli składniki, które wspierają serce, układ nerwowy i dobre samopoczucie. Dzięki błonnikowi syci na dłużej i pomaga też utrzymać prawidłowe trawienie.
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Budyń można przygotować na mleku krowim lub roślinnym. Oba warianty świetnie komponują się z bananem i tworzą delikatny, ale pożywny deser. Jeśli chcesz urozmaicić smak, możesz dodać odrobinę kakao, cynamonu, nasiona chia lub łyżkę jogurtu naturalnego dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji. To szybki sposób na zdrową przekąskę, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodkie zakończenie dnia. Jak zrobić budyń bananowy? Poznaj prosty przepis.
Przepis na domowy budyń bananowy
Składniki:
- 1 banan,
- 2/3 szklanki mleka 2 proc.,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- słodzik bez kalorii np. erytrytol – opcjonalnie,
- kurkuma – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- W pojemniku do blendera umieść połowę mleka, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki banana oraz opcjonalnie szczyptę kurkumy. Zblenduj na jednolitą masę. Warto wykorzystać w tym przepisie mocno dojrzałego banana, który będzie znacznie słodszy.
- Masę przełóż do rondelka. Resztę mleka wlej do szklanki. Dodaj skrobię i opcjonalnie słodzik (szczególnie jeśli nie użyjesz zbyt słodkiego banana). Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek).
- Rondelek ze zblendowanym bananem postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną lub widelcem.
- Gdy zawartość rondelka zacznie lekko bulgotać, zmniejsz ogień.
- Dokładnie zamieszaj mleko ze skrobią, żeby skrobia nie została na dnie, a potem wlej je cienką strużką do rondelka, cały czas mieszając.
- Po połączeniu składników zwiększ ogień do średniego i gotuj, aż budyń zgęstnieje. Na końcu zdejmij z ognia. Jeśli pojawią się grudki, rozetrzyj je trzepaczką lub łyżką.
- Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.