Zupa pomidorowa z… soku? Brzmi dziwnie, ale smakuje genialnie
To propozycja, która dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej i w dniach, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego, ale niskokalorycznego. Sok pomidorowy to doskonałe źródło potasu, witaminy C i likopenu, czyli związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, który wspiera zdrowie serca i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Zupę możesz podać w wersji minimalistycznej, z odrobiną oliwy i świeżymi ziołami, albo wzbogacić ją dodatkami, które nadadzą jej nowy wyraz. Dobrze komponuje się z makaronem, ryżem, lanymi kluskami, a także z pieczonymi grzankami, warzywnymi chipsami, pulpecikami mięsnymi lub chrupiącymi paluchami chlebowymi. Dla fanów nabiału, świetnie odnajdzie się również mozzarella.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Przepis na zupę pomidorową z soku
To uniwersalne danie, które można łatwo dopasować do pory dnia, poziomu głodu i zawartości lodówki. Jak zrobić pomidorówkę z soku? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową!
Składniki:
- 2 szkl. soku pomidorowego (500 g),
- 1 mała cebula (50 g),
- 1 kostka bulionu warzywnego (10 g) lub 500 ml domowego bulionu,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- pieprz,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę obierz i drobno pokrój.
Krok 2. W rondelku rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć cebulę i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3. Wlej sok pomidorowy oraz 500 ml wody i dodaj kostkę bulionową (lub wlej domowy bulion warzywny). Przypraw szczyptą pieprzu i wędzonej słodkiej papryki. Gotuj 15 minut.
Krok 4. Po upływie wskazanego czasu zblenduj ręcznym blenderem, aż do rozdrobnienia cebuli.
Krok 5. Wyłóż na talerz.