Zupa pomidorowa z… soku? Brzmi dziwnie, ale smakuje genialnie

Zupa pomidorowa z soku to szybki i wyjątkowo praktyczny sposób na lekki i pożywny posiłek. Dzięki wykorzystaniu gotowego soku pomidorowego, przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak pozostaje intensywny i wyrazisty. Taka wersja pomidorówki ma trochę inną konsystencję niż klasyczna zupa gotowana na bulionie czy gęsty krem z pieczonych pomidorów. Jest lekka, jednolita i wyjątkowo delikatna dla układu trawiennego.
Gotowa zupa pomidorowa z sokuGotowa zupa pomidorowa z soku

To propozycja, która dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej i w dniach, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego, ale niskokalorycznego. Sok pomidorowy to doskonałe źródło potasu, witaminy C i likopenu, czyli związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, który wspiera zdrowie serca i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Zupę możesz podać w wersji minimalistycznej, z odrobiną oliwy i świeżymi ziołami, albo wzbogacić ją dodatkami, które nadadzą jej nowy wyraz. Dobrze komponuje się z makaronem, ryżem, lanymi kluskami, a także z pieczonymi grzankami, warzywnymi chipsami, pulpecikami mięsnymi lub chrupiącymi paluchami chlebowymi. Dla fanów nabiału, świetnie odnajdzie się również mozzarella.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Przepis na zupę pomidorową z soku

To uniwersalne danie, które można łatwo dopasować do pory dnia, poziomu głodu i zawartości lodówki. Jak zrobić pomidorówkę z soku? Poznaj prosty przepis na zupę pomidorową!

Składniki:

  • 2 szkl. soku pomidorowego (500 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 kostka bulionu warzywnego (10 g) lub 500 ml domowego bulionu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • pieprz,
  • wędzona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z soku przepis
Pokrój cebulę

Krok 1. Cebulę obierz i drobno pokrój.

Zupa pomidorowa z soku przepis
Podsmaż cebulę na oliwie

Krok 2. W rondelku rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć cebulę i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Zupa pomidorowa z soku przepis
Wlej sok i bulion oraz dopraw

Krok 3. Wlej sok pomidorowy oraz 500 ml wody i dodaj kostkę bulionową (lub wlej domowy bulion warzywny). Przypraw szczyptą pieprzu i wędzonej słodkiej papryki. Gotuj 15 minut.

Zupa pomidorowa z soku przepis
Dokładnie zblenduj

Krok 4. Po upływie wskazanego czasu zblenduj ręcznym blenderem, aż do rozdrobnienia cebuli.

Zupa pomidorowa z soku przepis
Gotowa zupa pomidorowa z soku

Krok 5. Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem