Wlej 4 łyżki do zupy pomidorowej. Będzie lepsza niż w drogiej restauracji

Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis. To zupa, która nie potrzebuje wiele, by smakować dobrze – ale kilka prostych dodatków potrafi sprawić, że będzie smakować jak z dobrej restauracji.

Zupa pomidorowa z dodatkiem winaZupa pomidorowa z dodatkiem wina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa pomidorowa to jeden z tych smaków, które zna chyba każdy. Aromatyczna, lekko kwaskowa, pachnąca koperkiem lub bazylią – serwowana z ryżem, makaronem albo lanymi kluskami. Każdy dom ma na nią swój własny przepis.

To zupa, która nie potrzebuje wiele, by smakować dobrze – ale kilka prostych dodatków potrafi sprawić, że będzie smakować jak z dobrej restauracji. I właśnie takim dodatkiem może być odrobina wina – sekret, który znają szefowie kuchni, a którego w domowych kuchniach wciąż rzadko się używa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Przepis na zupę pomidorową z winem

Zupa pomidorowa z dodatkiem białego wina to prosty sposób, by dobrze znane danie wynieść na wyższy poziom. Wystarczy zaledwie kilka łyżek, by uzyskać głębszy, bardziej złożony smak – bez zbędnych dodatków i sztucznych "wzmacniaczy". To trik, który nic nie kosztuje, a robi ogromną różnicę. Spróbujesz raz – i już nie będziesz chciała wracać do zwykłej wersji.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do podania,
  • śmietanka 30 proc. (opcjonalnie),
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekam i podsmażam na maśle lub oliwie, dodaję przeciśnięty czosnek i chwilę razem smażę.
  2. Wlewam 4 łyżki białego wina i odparowuję alkohol, dodaję bulion i passatę lub pomidory, doprawiam solą, pieprzem i cukrem.
  3. Gotuję 15-20 minut na małym ogniu, blenduję na gładko, opcjonalnie dodaję śmietankę.
  4. Podaję z ryżem lub makaronem i świeżymi ziołami.

Jakie wino wybrać?

Do zupy pomidorowej najlepiej sprawdzi się białe, wytrawne wino – np. sauvignon blanc, pinot grigio albo proste stołowe wino bez aromatów owocowych. Powinno być niedrogie, ale nie kwaśne. Nie chodzi o smak alkoholu, tylko o jego właściwości: wino podkreśla kwasowość pomidorów, równoważy smak i wydobywa głębię dania. Nie musisz otwierać drogiej butelki – wystarczy kilka łyżek.

Skąd pomysł na dodanie wina?

Choć w Polsce rzadko dodaje się wino do zupy pomidorowej, w kuchniach południowej Europy to sprawdzony trik. Włosi czy Francuzi od lat używają go, by wydobyć głębię smaku z pomidorów – zwłaszcza tych z puszki lub passaty.

Wino naturalnie podbija kwasowość, łagodzi goryczkę i nadaje lekko wytrawny aromat. Działa jak smakowy "wzmacniacz", ale bez chemii – sprawia, że nawet proste składniki smakują, jakby były długo gotowane i dopieszczone przez szefa kuchni.

To drobna zmiana, a efekt? Zupa jak z dobrej restauracji – tylko że zrobiona w domu, z rzeczy, które już masz w lodówce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟