PrzepisSałatkiLepszej nie jadłeś. Sałatka, którą pokochasz od pierwszego kęsa

Lepszej nie jadłeś. Sałatka, którą pokochasz od pierwszego kęsa

Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
01.02.2024 08:09

To dobry pomysł na smaczny obiad, przekąskę, a nawet lunchbox do pracy lub szkoły. Idealne danie dla kochających świeże warzywa. Biały makaron można zastąpić makaronem razowym, ryżem lub kaszą.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w zalewie własnej (185 g netto)
  • 3/4 szklanki makaronu penne wersji mini
  • duży pomidor
  • ½ małej cukinii
  • czerwona papryka (nieduża)
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz
  • cukier (opcjonalnie)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, przecedź przez sito i ewentualnie opłucz pod zimną wodą. Odsącz tuńczyka z zalewy.
  2. Pomidor i paprykę pokrój w grubszą kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a cukinię pokrój w ćwiartki.
  3. Wszystkie składniki połącz i dodaj oliwę, porwane liście bazylii i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także