Lepszej nie jadłeś. Sałatka, którą pokochasz od pierwszego kęsa
To dobry pomysł na smaczny obiad, przekąskę, a nawet lunchbox do pracy lub szkoły. Idealne danie dla kochających świeże warzywa. Biały makaron można zastąpić makaronem razowym, ryżem lub kaszą.
01.02.2024 08:09
Składniki:
- puszka tuńczyka w zalewie własnej (185 g netto)
- 3/4 szklanki makaronu penne wersji mini
- duży pomidor
- ½ małej cukinii
- czerwona papryka (nieduża)
- średniej wielkości czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- garść świeżych liści bazylii
- sól, pieprz
- cukier (opcjonalnie)
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente, przecedź przez sito i ewentualnie opłucz pod zimną wodą. Odsącz tuńczyka z zalewy.
- Pomidor i paprykę pokrój w grubszą kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a cukinię pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie składniki połącz i dodaj oliwę, porwane liście bazylii i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"