PrzepisKuchnia orientalnaNieważne ile ugotujesz, garnek będzie wylizany do czysta. Obłędny sos do ryżu

Nieważne ile ugotujesz, garnek będzie wylizany do czysta. Obłędny sos do ryżu

Grzybowa masala z chrupiącym ryżem kardamonowym
Grzybowa masala z chrupiącym ryżem kardamonowym
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna
08.05.2024 12:21

Orientalna kuchnia to bogactwo zapachów i nut smakowych, które zachwycają nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polacy kochają potrawy Orientu, w których na pierwszym miejscu stawia się przyprawy o mocnych aromatach. Grzybowa masala z chrupiącym ryżem to propozycja obiadu, po którą trudno sięgnąć tylko raz.

Pod dźwięczną nazwą "masala" kryje się wyjątkowa mieszanka aromatycznych, orientalnych przypraw, specyficznych dla kuchni indyjskiej. To właśnie one sprawiają, że smak potraw pod tym szyldem na długo pozostaje w pamięci.

Nie zamierzam twierdzić, że to danie powstało wyłącznie z powodu chęci wykorzystania tak dźwięcznej nazwy – ale nazwa mogła tu odegrać pewną rolę! Mięsiste grzyby i soczyste pomidory spowija znajomy aromat pożywnego sosu masala. Potrawa podawana z zapiekanym ryżem kokosowym, naszpikowanym goździkami, kardamonem i cynamonem, szybko staje się tym, po co sięgasz w pierwszej kolejności w powszednie dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu (np. z orzeszków ziemnych, słonecznikowego lub innego roślinnego)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 400 g mieszanych grzybów (używam mieszanki orientalnej, większe grzyby kroję na plasterki)
  • 120 ml pełnotłustej śmietanki kokosowej (powyżej 20% tłuszczu) 1 limonka

Pieczony ryż

  • 300 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4–6 nasion kardamonu
  • 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól i czarny pieprz

Podawaj z:

  • 4 łyżkami posiekanej mięty
  • 4 łyżkami natki kolendry
  • śmietanką kokosową lub kokosowym jogurtem
  • aromatycznymi podpłomykami

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4).

2. Płucz ryż pod zimną, bieżącą wodą, dopóki spływająca woda nie stanie się przejrzysta. Odsącz, przełóż do naczynia do zapiekanek, dodaj mleczko kokosowe, bulion, kardamon i cynamon. Dopraw solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i piecz 40–45 minut, dopóki ryż nie zrobi się miękki i nie wchłonie całego płynu. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

3. W tym czasie w dużym rondlu postawionym na średnim ogniu podgrzej łyżkę oleju. Smaż na nim do miękkości (około 5 minut) cebulę doprawioną sporą szczyptą soli. Dodaj czosnek, imbir i resztę przypraw, duś 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, zmniejsz płomień, nakryj rondel pokrywką i duś 20 minut.

4. Na patelni postawionej na dużym ogniu smaż na sucho grzyby 5–7 minut, często je mieszając, dopóki nie odparuje z nich płyn. Zmniejsz płomień, dodaj resztę oleju, duś od trzech do pięciu minut, mieszając, dopóki krawędzie grzybów nie staną się chrupiące.

5. Wlej do rondla śmietankę kokosową, wsyp chrupiące grzyby. Spróbuj i dobrze dopraw, dodając sok z połowy limonki. Pozostałą część limonki pokrój na ósemki.

6. Podawaj curry z ryżem, posypane świeżymi ziołami i polane śmietanką kokosową. Z boku talerza ułóż podpłomyki i ósemki limonki.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"© Licencjodawca
Źródło artykułu:Wydawnictwo Wielka Litera
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także