Nieważne ile ugotujesz, garnek będzie wylizany do czysta. Obłędny sos do ryżu

Orientalna kuchnia to bogactwo zapachów i nut smakowych, które zachwycają nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polacy kochają potrawy Orientu, w których na pierwszym miejscu stawia się przyprawy o mocnych aromatach. Grzybowa masala z chrupiącym ryżem to propozycja obiadu, po którą trudno sięgnąć tylko raz.

Grzybowa masala z chrupiącym ryżem kardamonowym 
Grzybowa masala z chrupiącym ryżem kardamonowym
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna

Pod dźwięczną nazwą "masala" kryje się wyjątkowa mieszanka aromatycznych, orientalnych przypraw, specyficznych dla kuchni indyjskiej. To właśnie one sprawiają, że smak potraw pod tym szyldem na długo pozostaje w pamięci.

Nie zamierzam twierdzić, że to danie powstało wyłącznie z powodu chęci wykorzystania tak dźwięcznej nazwy – ale nazwa mogła tu odegrać pewną rolę! Mięsiste grzyby i soczyste pomidory spowija znajomy aromat pożywnego sosu masala. Potrawa podawana z zapiekanym ryżem kokosowym, naszpikowanym goździkami, kardamonem i cynamonem, szybko staje się tym, po co sięgasz w pierwszej kolejności w powszednie dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Kurczak orientalny

Składniki:

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu (np. z orzeszków ziemnych, słonecznikowego lub innego roślinnego)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 400 g mieszanych grzybów (używam mieszanki orientalnej, większe grzyby kroję na plasterki)
  • 120 ml pełnotłustej śmietanki kokosowej (powyżej 20% tłuszczu) 1 limonka

Pieczony ryż

  • 300 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4–6 nasion kardamonu
  • 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu sól i czarny pieprz

Podawaj z:

  • 4 łyżkami posiekanej mięty
  • 4 łyżkami natki kolendry
  • śmietanką kokosową lub kokosowym jogurtem
  • aromatycznymi podpłomykami

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (termoobieg: 160 st. C, gazowy: 4).

2. Płucz ryż pod zimną, bieżącą wodą, dopóki spływająca woda nie stanie się przejrzysta. Odsącz, przełóż do naczynia do zapiekanek, dodaj mleczko kokosowe, bulion, kardamon i cynamon. Dopraw solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i piecz 40–45 minut, dopóki ryż nie zrobi się miękki i nie wchłonie całego płynu. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

3. W tym czasie w dużym rondlu postawionym na średnim ogniu podgrzej łyżkę oleju. Smaż na nim do miękkości (około 5 minut) cebulę doprawioną sporą szczyptą soli. Dodaj czosnek, imbir i resztę przypraw, duś 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, zmniejsz płomień, nakryj rondel pokrywką i duś 20 minut.

4. Na patelni postawionej na dużym ogniu smaż na sucho grzyby 5–7 minut, często je mieszając, dopóki nie odparuje z nich płyn. Zmniejsz płomień, dodaj resztę oleju, duś od trzech do pięciu minut, mieszając, dopóki krawędzie grzybów nie staną się chrupiące.

5. Wlej do rondla śmietankę kokosową, wsyp chrupiące grzyby. Spróbuj i dobrze dopraw, dodając sok z połowy limonki. Pozostałą część limonki pokrój na ósemki.

6. Podawaj curry z ryżem, posypane świeżymi ziołami i polane śmietanką kokosową. Z boku talerza ułóż podpłomyki i ósemki limonki.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege" © Licencjodawca

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie