Nudzi cię kalafior? Wypróbuj go w tej wersji

Nie należy do najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Często kojarzy się z nudnym dodatkiem do obiadu, okraszonym masłem i bułką tartą. Ale to nie jedyna alternatywa, jaką daje nam kalafior. Ragù to smaczne, zdrowe i proste do przyrządzenia danie, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Ragù z kalafiora 
Ragù z kalafiora
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna

Jednym z wielu powodów, dla których warto sięgać po kalafiora, są jego właściwości zdrowotne. Wśród cennych składników, jakie zawiera, wymienić można m.in. sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz liczne witaminy, w tym K, B1, B2 i B6. Co więcej, jeśli odpowiednio go przygotujemy, możemy cieszyć się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Kalafior - choć niedoceniany - jest jednym z moich ulubionych składników. Uwielbiam go, bo świetnie wchłania różne smaki i aromaty, dobrze się dostosowuje. Może przybrać konsystencję zarówno gładką, kremową, jak i kruchą, chrupką! W tym pożywnym, obfitym ragù idealnie zachowuje swoją strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Tak przygotowanego kalafiora nigdy wcześniej nie jadłam. Z tymi dodatkami to prawdziwe niebo w gębie

Ragù z kalafiora - przepis na pyszne danie obiadowe

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu (oderwij i drobno posiekaj igły) 10 łyżek domowego przecieru pomidorowego albo passaty
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g makaronu pappardelle
  • sól i czarny pieprz
  • tarty parmezan i kilka liści bazylii (do posypania)

Sposób przygotowania:

1. Zmiel w malakserze porcje kalafiora (łącznie z łodygą i liśćmi) na gruboziarnistą masę przypominającą ryż. Przełóż do miski i odstaw.

2. W dużym rondlu lub żeliwnym kociołku ustawionym na średnim ogniu rozgrzej oliwę i rozpuść masło. Wrzuć posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż do miękkości (około 6 minut). Dodaj czosnek, suszone oregano i posiekane igły rozmarynu, smaż przez minutę. Dodaj passatę i duś, dokładnie mieszając, przez dwie minuty.

3. Wrzuć do rondla zmielonego kalafiora, wymieszaj do połączenia składników. Wlej czerwone wino, duś od trzech do pięciu minut, aż alkohol wyparuje. Zredukuj ogień pod rondlem na czas przygotowywania makaronu.

4. Ugotuj pappardelle w dużym rondlu z osoloną, wrzącą wodą według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go szczypcami do rondla z sosem, wymieszaj całość. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Nałóż na głębokie talerze, posyp tartym parmezanem i liśćmi bazylii.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege" © Licencjodawca
Źródło artykułu: Wydawnictwo Wielka Litera

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości