Nudzi cię kalafior? Wypróbuj go w tej wersji

Nie należy do najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Często kojarzy się z nudnym dodatkiem do obiadu, okraszonym masłem i bułką tartą. Ale to nie jedyna alternatywa, jaką daje nam kalafior. Ragù to smaczne, zdrowe i proste do przyrządzenia danie, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Ragù z kalafiora
Ragù z kalafiora
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo Wielka Litera | Max La Manna

01.05.2024 11:13

Jednym z wielu powodów, dla których warto sięgać po kalafiora, są jego właściwości zdrowotne. Wśród cennych składników, jakie zawiera, wymienić można m.in. sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz liczne witaminy, w tym K, B1, B2 i B6. Co więcej, jeśli odpowiednio go przygotujemy, możemy cieszyć się wyjątkowymi walorami smakowymi.

Kalafior - choć niedoceniany - jest jednym z moich ulubionych składników. Uwielbiam go, bo świetnie wchłania różne smaki i aromaty, dobrze się dostosowuje. Może przybrać konsystencję zarówno gładką, kremową, jak i kruchą, chrupką! W tym pożywnym, obfitym ragù idealnie zachowuje swoją strukturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ragù z kalafiora - przepis na pyszne danie obiadowe

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2–3 gałązki świeżego rozmarynu (oderwij i drobno posiekaj igły) 10 łyżek domowego przecieru pomidorowego albo passaty
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g makaronu pappardelle
  • sól i czarny pieprz
  • tarty parmezan i kilka liści bazylii (do posypania)

Sposób przygotowania:

1. Zmiel w malakserze porcje kalafiora (łącznie z łodygą i liśćmi) na gruboziarnistą masę przypominającą ryż. Przełóż do miski i odstaw.

2. W dużym rondlu lub żeliwnym kociołku ustawionym na średnim ogniu rozgrzej oliwę i rozpuść masło. Wrzuć posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem, smaż do miękkości (około 6 minut). Dodaj czosnek, suszone oregano i posiekane igły rozmarynu, smaż przez minutę. Dodaj passatę i duś, dokładnie mieszając, przez dwie minuty.

3. Wrzuć do rondla zmielonego kalafiora, wymieszaj do połączenia składników. Wlej czerwone wino, duś od trzech do pięciu minut, aż alkohol wyparuje. Zredukuj ogień pod rondlem na czas przygotowywania makaronu.

4. Ugotuj pappardelle w dużym rondlu z osoloną, wrzącą wodą według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, przełóż go szczypcami do rondla z sosem, wymieszaj całość. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Nałóż na głębokie talerze, posyp tartym parmezanem i liśćmi bazylii.

Przepis pochodzi z książki Maxa la Manny "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"

Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"
Max La Manna, "I gotowe. Proste, atrakcyjne, ekologiczne przepisy kuchni wege"© Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie