Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy

Zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu – i wcale nie chodzi o owsiane. Inne płatki również zasługują na uwagę i sprawdzą się wspaniale jako baza pełnowartościowego śniadania.

Z tych płatków przygotujesz pyszną owsiankęZ tych płatków przygotujesz pyszną owsiankę
Źródło zdjęć: © Adobe | Sea Wave

Chociaż gdy słyszymy frazę "zdrowe płatki" pierwsze, co przychodzi do głowy, to owsiane, to tym razem przyjrzymy się orkiszowym. Główną różnicą między nimi, a owsianymi jest rodzaj zboża z którego pochodzą – orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Chociaż w ostatnich latach zyskał popularność dzięki swoim wartościom odżywczym, wciąż bywa niedocenianym produktem.

Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana

Płatki orkiszowe

Płatki owsiane są niewątpliwie wartościowym produktem, ale nie powinniśmy zapominać również o płatkach orkiszowych. W porównaniu ze zwykłą pszenicą, płatki orkiszowe mają nieco wyższą zawartość białka – około 12-15 g na 100 g, w porównaniu do 10-12 g w pszenicy – oraz więcej niektórych witamin i minerałów, w tym magnezu i żelaza. Są również bogate w witaminy, takie jak witamina B1 i B3. Dostarczają także błonnik pokarmowy, potas i cynk, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Orkisz jest ceniony również przez osoby dbające o profilaktykę zdrowotną i równowagę organizmu, wspierając m.in. naturalne mechanizmy odpornościowe.

Co przygotować z płatków orkiszowych?

Z płatków orkiszowych można przygotować pyszną owsiankę o mniej kleistej konsystencji, a równie smaczną dzięki odpowiednim dodatkom. Dokładnie zmielone płatki mogą posłużyć jako mąka do śniadaniowych placuszków, domowych batonów lub ciasteczek. Można też upiec je z odrobiną miodu lub syropu klonowego i tym samym przygotować prostą i chrupiącą granolę. Płatki orkiszowe są świetną bazą do wielu słodkich śniadań i deserów, wzbogacając je o witaminy i minerały, a i smak tych dań na pewno cię nie zawiedzie.

Przepis na owsiankę z płatków orkiszowych

Składniki:

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 120 g banana pokrojonego w plasterki,
  • 100 g płatków orkiszowych,
  • 50 g borówek,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 10 g nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp płatki orkiszowe do małego garnka, wlej mleko i dodaj szczyptę soli.
  2. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż płatki napęcznieją i zmiękną (około 5-7 minut).
  3. Sprawdź konsystencję owsianki i w razie potrzeby dolej trochę mleka lub napoju roślinnego.
  4. Przełóż gotowe płatki do miski.
  5. W międzyczasie obierz banana i pokrój w plasterki, dodaj plasterki banana do owsianki i wrzuć borówki.
  6. Wsyp nasiona chia, posiekane orzechy i miód. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Do tego naprawdę służy szuflada w lodówce. Na pewno źle ją wykorzystywałeś
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Dodaję do świątecznej sałatki jarzynowej. Nie kiśnie, a ma ciekawszy smak
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Nie syp za dużo do masy. Sernik wyjdzie kruchy i będzie się rozpadał podczas krojenia
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Zamiast stać w kolejce po karpia, poluję na kergulenę. Ma mało tłuszczu i sporo białka
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Pierwszy raz jadłam u ciotki na imieninach. Teraz śledzie po skandynawsku robię co święta
Niezjedzona nie trafi do kosza. Przeczytaj, zanim zrobisz jarzynową
Niezjedzona nie trafi do kosza. Przeczytaj, zanim zrobisz jarzynową
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Dietetyk poleca makowy przekładaniec. Słodki deser bez wyrzutów sumienia
Dietetyk poleca makowy przekładaniec. Słodki deser bez wyrzutów sumienia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯