Są zdrowsze niż owsiane. W sklepie bardzo rzadko po nie sięgamy
Zdrowe, sycące i proste w przygotowaniu – i wcale nie chodzi o owsiane. Inne płatki również zasługują na uwagę i sprawdzą się wspaniale jako baza pełnowartościowego śniadania.
Chociaż gdy słyszymy frazę "zdrowe płatki" pierwsze, co przychodzi do głowy, to owsiane, to tym razem przyjrzymy się orkiszowym. Główną różnicą między nimi, a owsianymi jest rodzaj zboża z którego pochodzą – orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Chociaż w ostatnich latach zyskał popularność dzięki swoim wartościom odżywczym, wciąż bywa niedocenianym produktem.
Przepis na idealne ciasto kruche. Z nim każda tarta będzie udana
Płatki orkiszowe
Płatki owsiane są niewątpliwie wartościowym produktem, ale nie powinniśmy zapominać również o płatkach orkiszowych. W porównaniu ze zwykłą pszenicą, płatki orkiszowe mają nieco wyższą zawartość białka – około 12-15 g na 100 g, w porównaniu do 10-12 g w pszenicy – oraz więcej niektórych witamin i minerałów, w tym magnezu i żelaza. Są również bogate w witaminy, takie jak witamina B1 i B3. Dostarczają także błonnik pokarmowy, potas i cynk, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Orkisz jest ceniony również przez osoby dbające o profilaktykę zdrowotną i równowagę organizmu, wspierając m.in. naturalne mechanizmy odpornościowe.
Co przygotować z płatków orkiszowych?
Z płatków orkiszowych można przygotować pyszną owsiankę o mniej kleistej konsystencji, a równie smaczną dzięki odpowiednim dodatkom. Dokładnie zmielone płatki mogą posłużyć jako mąka do śniadaniowych placuszków, domowych batonów lub ciasteczek. Można też upiec je z odrobiną miodu lub syropu klonowego i tym samym przygotować prostą i chrupiącą granolę. Płatki orkiszowe są świetną bazą do wielu słodkich śniadań i deserów, wzbogacając je o witaminy i minerały, a i smak tych dań na pewno cię nie zawiedzie.
Przepis na owsiankę z płatków orkiszowych
Składniki:
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 120 g banana pokrojonego w plasterki,
- 100 g płatków orkiszowych,
- 50 g borówek,
- 10 g orzechów włoskich,
- 10 g nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wsyp płatki orkiszowe do małego garnka, wlej mleko i dodaj szczyptę soli.
- Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż płatki napęcznieją i zmiękną (około 5-7 minut).
- Sprawdź konsystencję owsianki i w razie potrzeby dolej trochę mleka lub napoju roślinnego.
- Przełóż gotowe płatki do miski.
- W międzyczasie obierz banana i pokrój w plasterki, dodaj plasterki banana do owsianki i wrzuć borówki.
- Wsyp nasiona chia, posiekane orzechy i miód. Smacznego!