Wrzuć sałatę i dodatki do blendera. Powstanie sos, który goście będą sobie wyrywać z rąk

W twojej lodówce zalega sałata i nie wiesz, co możesz zrobić z jej resztek? Nie zastanawiaj się dłużej i przygotuj coś smacznego, szybkiego i jednocześnie orzeźwiającego. Będziesz zaskoczony smakiem tego specjału, w którym można doszukać się pewnych meksykańskich akcentów. Będzie smacznie, naturalnie i niepowtarzalnie!

ObrazekSałata - Pyszności; Foto screen z tiktok.com/@kochamgotowacofficial/
Karol Wiak

Jeśli zależy ci na tym, by trend zero waste był obecny w twoim domu, to ten przepis jest wręcz dla ciebie stworzony. Będzie naturalnie, bo wykorzystano tu popularne warzywa, czyli sałata i cebula, a także smacznie, bo całość zostanie podkreślona przez pewne dodatki, które nadadzą temu szybkiemu dodatkowi wyjątkowego charakteru. Co ważne, nie musisz martwić się zalegającą sałatą w lodówce. Wyczaruj z niej kulinarne dzieło sztuki w jakże niezwykle smacznej i prostej formie.

Sałata - jak wykorzystać jej resztki?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sałata to przede wszystkim ten produkt, który daje się na kanapki lub przygotowuje popularne sałatki. Okazuje się, że to warzywo pozwoli ci przygotować również coś z meksykańskim akcentem. Przepis pochodzi od kucharza - Piotra Ogińskiego, który jest dobrze znany internautom. Udziela się przede wszystkim w mediach społecznościowych, a jego przepisy zachwycają każdego, kto kocha gotować.

Obrazek
Sałata lodowa - Pyszności; Foto Canva.com

Jak wykorzystać resztki sałaty? A chociażby tak, że można z niej przygotować smaczny, prosty i orzeźwiający sos. Salsa z sałaty jest banalna. Wystarczy, że do blendera wrzucisz kilka składników i wszystko dokładnie zblendujesz. Meksykańska salsa zachwyci smakiem, dlatego można ją podać do popularnych dań z grilla, czy tortilli.

Salsa z sałaty - przepis. Jak przygotować ten meksykański dodatek?

Będzie niepowtarzalnie i z meksykańskim akcentem. Takim dodatkiem zachwycą się wszyscy twoi goście. Nie pozwól na to, by sałata w lodówce się zmarnowała i wykorzystaj ją w ten sposób. Będziesz zachwycony.

Składniki:

  • cebula
  • sałata np. lodowa
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 zielone papryczki chilli
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • mandarynka
  • limonka
  • sól i cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć ząbki czosnku. Podsmażaj je do momentu aż zbrązowieją.
  2. Pod koniec smażenia dodaj kmin rzymski i chwilę go podsmaż.
  3. Obierz cebulę i opal ją na palniku.
  4. Oczyść sałatę, pokrój na kawałki i wrzuć do kielicha blendera.
  5. Dodaj opaloną cebulę, oczyszczone papryczki chilli, sok z mandarynki i limonki, olej z czosnkiem i kminem, a także odrobinę soli i cukru.
  6. Zmiksuj wszystko na gęsty sos. Podaj do dań z grilla lub tortilli. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu