PrzepisSałatkiSałatka "Cezar" w nowym wydaniu. Uzależnia od pierwszego kęsa

Sałatka "Cezar" w nowym wydaniu. Uzależnia od pierwszego kęsa

Brukselka to jedno z tych warzyw, które wywołuje u ciebie odruch wymiotny? Przygotuj ją w ten sposób, a zakochasz się w niej na nowo. Poznaj przepis na pieczoną brukselkę z sosem Cezar.

Wegetariańska wersja sałatki a'la Cezar
Wegetariańska wersja sałatki a'la Cezar
Źródło zdjęć: © TikTok | nutrition_by_meagan

30.09.2023 20:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rozgotowana, śmierdząca, niesmaczna - tak większość z nas wspomina smak brukselki, która często była nam zwyczajnie wciskana na siłę, chociażby na szkolnych stołówkach. Trudno się temu dziwić, bowiem to jedno z najzdrowszych warzyw, które obfituje w szereg witamin i minerałów.

Odpowiednio przygotowana brukselka jest naprawdę pyszna. Słodka i jednocześnie słona. Soczysta i chrupiąca. Pełna mięsnego smaku - i to bez dodatku mięsa. Poznaj przepis na wegetariańską sałatkę Cezar. Rolę kurczaka pełni tutaj rumiana brukselka. Gwarantujemy, że ten przepis odczaruje ci koszmar z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariańska sałatka Cezar - uzależniający przepis

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz,
  • 100 g parmezanu, grana padano lub innego, twardego sera,
  • 100 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu),
  • małe opakowanie jogurtu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka kaparów w zalewie,
  • garstka orzeszków pini, ziemnych lub włoskich.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyj ją i przekrój każdą z nich na pół. Środek warzywa nakłuj w kilku miejscach. Przełóż wszystkie brukselki do niewielkiej miski, polej niewielką ilością oleju i posól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a na wierzchu umieść pokrojone w cienkie kawałki ser. Brukselkę umieść na papierze tak, aby wnętrze przylegało do sera. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stp. C. i piecz całość przez 20-25 minut, aż brukselka stanie się rumiana.
  3. W międzyczasie przygotuj ciecierzycę. Odsącz ja dokładnie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż ją do dużej miski i obficie polej olejem. Posyp solą i pieprzem. Tak przygotowaną ciecierzycę przesyp na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż stanie się chrupka.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Do niewielkiej miseczki wlej jogurt i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kapary przełoż na deskę i posiekaj je drobno. Połącz je z przygotowanym wcześniej sosem.
  5. Upieczoną brukselkę umieść w niewielkiej misce. Posyp ją uprażoną ciecierzycą, a całość obficie polej sosem. Na końcu, posyp danie posiekanymi orzeszkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
brukselkasałatkaInspiracje