Sałatka "Cezar" w nowym wydaniu. Uzależnia od pierwszego kęsa

Brukselka to jedno z tych warzyw, które wywołuje u ciebie odruch wymiotny? Przygotuj ją w ten sposób, a zakochasz się w niej na nowo. Poznaj przepis na pieczoną brukselkę z sosem Cezar.

Wegetariańska wersja sałatki a'la CezarWegetariańska wersja sałatki a'la Cezar
Źródło zdjęć: © TikTok | nutrition_by_meagan

Rozgotowana, śmierdząca, niesmaczna - tak większość z nas wspomina smak brukselki, która często była nam zwyczajnie wciskana na siłę, chociażby na szkolnych stołówkach. Trudno się temu dziwić, bowiem to jedno z najzdrowszych warzyw, które obfituje w szereg witamin i minerałów.

Odpowiednio przygotowana brukselka jest naprawdę pyszna. Słodka i jednocześnie słona. Soczysta i chrupiąca. Pełna mięsnego smaku - i to bez dodatku mięsa. Poznaj przepis na wegetariańską sałatkę Cezar. Rolę kurczaka pełni tutaj rumiana brukselka. Gwarantujemy, że ten przepis odczaruje ci koszmar z dzieciństwa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Wegetariańska sałatka Cezar - uzależniający przepis

Składniki:

  • 500 g brukselki,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz,
  • 100 g parmezanu, grana padano lub innego, twardego sera,
  • 100 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu),
  • małe opakowanie jogurtu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka kaparów w zalewie,
  • garstka orzeszków pini, ziemnych lub włoskich.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyj ją i przekrój każdą z nich na pół. Środek warzywa nakłuj w kilku miejscach. Przełóż wszystkie brukselki do niewielkiej miski, polej niewielką ilością oleju i posól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a na wierzchu umieść pokrojone w cienkie kawałki ser. Brukselkę umieść na papierze tak, aby wnętrze przylegało do sera. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stp. C. i piecz całość przez 20-25 minut, aż brukselka stanie się rumiana.
  3. W międzyczasie przygotuj ciecierzycę. Odsącz ja dokładnie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż ją do dużej miski i obficie polej olejem. Posyp solą i pieprzem. Tak przygotowaną ciecierzycę przesyp na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż stanie się chrupka.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. Do niewielkiej miseczki wlej jogurt i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kapary przełoż na deskę i posiekaj je drobno. Połącz je z przygotowanym wcześniej sosem.
  5. Upieczoną brukselkę umieść w niewielkiej misce. Posyp ją uprażoną ciecierzycą, a całość obficie polej sosem. Na końcu, posyp danie posiekanymi orzeszkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości