Sałatka "Cezar" w nowym wydaniu. Uzależnia od pierwszego kęsa
Brukselka to jedno z tych warzyw, które wywołuje u ciebie odruch wymiotny? Przygotuj ją w ten sposób, a zakochasz się w niej na nowo. Poznaj przepis na pieczoną brukselkę z sosem Cezar.
30.09.2023 20:32
Rozgotowana, śmierdząca, niesmaczna - tak większość z nas wspomina smak brukselki, która często była nam zwyczajnie wciskana na siłę, chociażby na szkolnych stołówkach. Trudno się temu dziwić, bowiem to jedno z najzdrowszych warzyw, które obfituje w szereg witamin i minerałów.
Odpowiednio przygotowana brukselka jest naprawdę pyszna. Słodka i jednocześnie słona. Soczysta i chrupiąca. Pełna mięsnego smaku - i to bez dodatku mięsa. Poznaj przepis na wegetariańską sałatkę Cezar. Rolę kurczaka pełni tutaj rumiana brukselka. Gwarantujemy, że ten przepis odczaruje ci koszmar z dzieciństwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańska sałatka Cezar - uzależniający przepis
Składniki:
- 500 g brukselki,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- 100 g parmezanu, grana padano lub innego, twardego sera,
- 100 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu),
- małe opakowanie jogurtu,
- ząbek czosnku,
- łyżka kaparów w zalewie,
- garstka orzeszków pini, ziemnych lub włoskich.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyj ją i przekrój każdą z nich na pół. Środek warzywa nakłuj w kilku miejscach. Przełóż wszystkie brukselki do niewielkiej miski, polej niewielką ilością oleju i posól do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a na wierzchu umieść pokrojone w cienkie kawałki ser. Brukselkę umieść na papierze tak, aby wnętrze przylegało do sera. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stp. C. i piecz całość przez 20-25 minut, aż brukselka stanie się rumiana.
- W międzyczasie przygotuj ciecierzycę. Odsącz ja dokładnie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż ją do dużej miski i obficie polej olejem. Posyp solą i pieprzem. Tak przygotowaną ciecierzycę przesyp na rozgrzaną patelnię. Smaż do momentu, aż stanie się chrupka.
- W międzyczasie przygotuj sos. Do niewielkiej miseczki wlej jogurt i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Kapary przełoż na deskę i posiekaj je drobno. Połącz je z przygotowanym wcześniej sosem.
- Upieczoną brukselkę umieść w niewielkiej misce. Posyp ją uprażoną ciecierzycą, a całość obficie polej sosem. Na końcu, posyp danie posiekanymi orzeszkami.