Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę, gdy na stole pojawi się sałatka Drwala. Idealnie pasuje na jesienne i zimowe spotkania, rodzinne imprezy czy nawet na święta. Chrupiące grzanki, smażony boczek, kurczak, sałata i ser — w tym przepisie nie da się nie zakochać.

Sałatka DrwalaSałatka Drwala
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Warstwowa sałatka na imprezie wygląda efektownie i od razu zachęca do jedzenia. Jest sycąca, bogata, a prosty sos łączy całą kompozycję. Szybko uciszy burczenie w brzuchu, a przy stole słychać będzie tylko brzdęk widelców i pełne zadowolenia pomruki gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sałatka Drwala - warstwowy hit na imprezę

To danie, które łączy w sobie chrupkość warzyw, soczystość mięsa i bogactwo smaków. Idealna zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Zwykła gyrosówka szybko odejdzie w zapomnienie, bo sałatka Drwala to prawdziwy hit. Większość składników można przygotować wcześniej, co znacznie skraca czas przyrządzania sałatki.

Sos dzięki dodatkowi wody z ogórków kiszonych nabiera wyrazistości. W tej sałatce dzieje się dużo, ale wszystko gra ze sobą koncertowo.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 160 g boczku wędzonego,
  • 150 g chleba pszennego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 400 g sałaty lodowej,
  • 200 g startego sera cheddar,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku.

Sos:

  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g majonezu,
  • 60 g ketchupu,
  • 30 g musztardy,
  • pół szklanki wody z ogórków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj olej roślinny, przyprawę gyros i wymieszaj. Usmaż mięso na patelni. Na tej samej patelni podsmaż również pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Chleb pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą, posyp czosnkiem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, aż grzanki będą chrupiące.

Domowe grzanki
Domowe grzanki © Pyszności

Krok 3. Paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.

Składniki sałatki Drwala
Składniki sałatki Drwala © Pyszności

Krok 4. Do miski przełóż majonez, jogurt naturalny, ketchup, musztardę oraz wodę z ogórków. Wymieszaj.

Sos sałatkowy
Sos sałatkowy © Pyszności

Krok 5. Sałatę lodową posiekaj i ułóż warstwę w dużej, szklanej misce. Dodaj cheddar i polej połową przygotowanego sosu. Dorzuć kurczaka, paprykę, ogórka i pozostałą sałatę. Polej resztą sosu.

Sałatka warstwowa Drwala
Sałatka warstwowa Drwala © Pyszności

Krok 6. Dodaj podsmażony boczek, chrupiące grzanki i posiekany szczypiorek. Smacznego!

Sałatka Drwala
Sałatka Drwala © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska