Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę, gdy na stole pojawi się sałatka Drwala. Idealnie pasuje na jesienne i zimowe spotkania, rodzinne imprezy czy nawet na święta. Chrupiące grzanki, smażony boczek, kurczak, sałata i ser — w tym przepisie nie da się nie zakochać.
12.11.2024 | aktual.: 13.11.2024 17:32
Warstwowa sałatka na imprezie wygląda efektownie i od razu zachęca do jedzenia. Jest sycąca, bogata, a prosty sos łączy całą kompozycję. Szybko uciszy burczenie w brzuchu, a przy stole słychać będzie tylko brzdęk widelców i pełne zadowolenia pomruki gości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala - warstwowy hit na imprezę
To danie, które łączy w sobie chrupkość warzyw, soczystość mięsa i bogactwo smaków. Idealna zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Zwykła gyrosówka szybko odejdzie w zapomnienie, bo sałatka Drwala to prawdziwy hit. Większość składników można przygotować wcześniej, co znacznie skraca czas przyrządzania sałatki.
Sos dzięki dodatkowi wody z ogórków kiszonych nabiera wyrazistości. W tej sałatce dzieje się dużo, ale wszystko gra ze sobą koncertowo.
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżka przyprawy gyros,
- 160 g boczku wędzonego,
- 150 g chleba pszennego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ogórki kiszone,
- 400 g sałaty lodowej,
- 200 g startego sera cheddar,
- pół szklanki posiekanego szczypiorku.
Sos:
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 100 g majonezu,
- 60 g ketchupu,
- 30 g musztardy,
- pół szklanki wody z ogórków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj olej roślinny, przyprawę gyros i wymieszaj. Usmaż mięso na patelni. Na tej samej patelni podsmaż również pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.
Krok 2. Chleb pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą, posyp czosnkiem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, aż grzanki będą chrupiące.
Krok 3. Paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.
Krok 4. Do miski przełóż majonez, jogurt naturalny, ketchup, musztardę oraz wodę z ogórków. Wymieszaj.
Krok 5. Sałatę lodową posiekaj i ułóż warstwę w dużej, szklanej misce. Dodaj cheddar i polej połową przygotowanego sosu. Dorzuć kurczaka, paprykę, ogórka i pozostałą sałatę. Polej resztą sosu.
Krok 6. Dodaj podsmażony boczek, chrupiące grzanki i posiekany szczypiorek. Smacznego!