Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Gyrosowa szybko pójdzie w odstawkę, gdy na stole pojawi się sałatka Drwala. Idealnie pasuje na jesienne i zimowe spotkania, rodzinne imprezy czy nawet na święta. Chrupiące grzanki, smażony boczek, kurczak, sałata i ser — w tym przepisie nie da się nie zakochać.

Sałatka DrwalaSałatka Drwala
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Warstwowa sałatka na imprezie wygląda efektownie i od razu zachęca do jedzenia. Jest sycąca, bogata, a prosty sos łączy całą kompozycję. Szybko uciszy burczenie w brzuchu, a przy stole słychać będzie tylko brzdęk widelców i pełne zadowolenia pomruki gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sałatka Drwala - warstwowy hit na imprezę

To danie, które łączy w sobie chrupkość warzyw, soczystość mięsa i bogactwo smaków. Idealna zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Zwykła gyrosówka szybko odejdzie w zapomnienie, bo sałatka Drwala to prawdziwy hit. Większość składników można przygotować wcześniej, co znacznie skraca czas przyrządzania sałatki.

Sos dzięki dodatkowi wody z ogórków kiszonych nabiera wyrazistości. W tej sałatce dzieje się dużo, ale wszystko gra ze sobą koncertowo.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 160 g boczku wędzonego,
  • 150 g chleba pszennego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 400 g sałaty lodowej,
  • 200 g startego sera cheddar,
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku.

Sos:

  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g majonezu,
  • 60 g ketchupu,
  • 30 g musztardy,
  • pół szklanki wody z ogórków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj olej roślinny, przyprawę gyros i wymieszaj. Usmaż mięso na patelni. Na tej samej patelni podsmaż również pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Chleb pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą, posyp czosnkiem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, aż grzanki będą chrupiące.

Domowe grzanki
Domowe grzanki © Pyszności

Krok 3. Paprykę i ogórki kiszone pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.

Składniki sałatki Drwala
Składniki sałatki Drwala © Pyszności

Krok 4. Do miski przełóż majonez, jogurt naturalny, ketchup, musztardę oraz wodę z ogórków. Wymieszaj.

Sos sałatkowy
Sos sałatkowy © Pyszności

Krok 5. Sałatę lodową posiekaj i ułóż warstwę w dużej, szklanej misce. Dodaj cheddar i polej połową przygotowanego sosu. Dorzuć kurczaka, paprykę, ogórka i pozostałą sałatę. Polej resztą sosu.

Sałatka warstwowa Drwala
Sałatka warstwowa Drwala © Pyszności

Krok 6. Dodaj podsmażony boczek, chrupiące grzanki i posiekany szczypiorek. Smacznego!

Sałatka Drwala
Sałatka Drwala © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser