Sałatka mikołajkowa z kilku składników. Robię dziś i powtórzę na święta
Uwielbiam warstwowe sałatki i często robię je nie tylko na specjalne okazje. Pod grudniowe spotkania warto poświęcić nieco więcej czasu i ułożyć sałatkę w formie wizerunku św. Mikołaja. Czerwona chrupiąca czapa i pyszne pozostałe dodatki - z półmiska znikną błyskawicznie!
Jajko, chrupiąca papryka, gotowane warzywa i smakowity sos. Tylko tyle i aż tyle dzieli się od pysznej sałatki, którą można podać zarówno 6 grudnia w imieniny Mikołaja, jak i na świąteczny stół. To połączenie składników gwarantuje kulinarną ucztę i zachwyty gości przy stole.
Jak robić sałatki warstwowe?
Sekretem sałatek warstwowych są idealnie pokrojone składniki. Jeśli więc masz w domu pomocników do tego zadania, zdecydowanie ich "zatrudnij" przy tym przepisie. Kostka powinna być w miarę równa, więc pomocne mogą okazać się też sprzęty kuchenne, które w szybki i sprytny sposób pozwalają uzyskać równe kształty. Część ze składników możesz zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Produkty nie powinny być jednak zbyt miękkie, aby warstwy nie mieszały się. Podobnie w przypadku sosu pomiędzy kolejnymi składnikami - nie może być za rzadki, aby zbytnio nie spływał w dół naczynia. Najbardziej efektowne będą sałatki warstwowe podane w szklanych, szerokich salaterkach, ale sprawdzą się też półmiski. Możesz zaserwować też gotowe porcje - wtedy przydadzą się ringi kuchenne do formowania sałatki i jej warstw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie
Przepis na sałatkę świętego Mikołaja
Do jej przygotowania potrzebne są ugotowane jajka. Polecam zrobić to wcześniej, z naszym poradnikiem, jak ugotować jajka na twardo. Jeśli chcesz, możesz zamienić szynkę na wędzonego kurczaka lub wędzone tofu.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 duża marchewka,
- 200 g szynki konserwowej,
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 120 g majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czarna oliwka bez pestki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
- W tym czasie oddziel żółtka od białek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do osobnych naczyń.
- W miseczce połącz jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przegryzienia się smaków.
- Szynkę konserwową oraz paprykę pokrój w kosteczkę.
- Ziemniaki i marchewkę po przestudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
- Na półmisku ułóż owalny kształt głowy św. Mikołaja, zaczynając od ziemniaków, następnie szynki, porcji sosu, marchewki, znowu porcji sosu.
- Ok. 1/4 sosu wymieszaj z białkiem, dekorując wierzch sałatki razem z papryką i żółtkiem. Zwróć uwagę na czapkę i pompon.
- Dodaj połówki oliwek jako oczy. Gotowe!