Sałatka mikołajkowa z kilku składników. Robię dziś i powtórzę na święta
Uwielbiam warstwowe sałatki i często robię je nie tylko na specjalne okazje. Pod grudniowe spotkania warto poświęcić nieco więcej czasu i ułożyć sałatkę w formie wizerunku św. Mikołaja. Czerwona chrupiąca czapa i pyszne pozostałe dodatki - z półmiska znikną błyskawicznie!
Jajko, chrupiąca papryka, gotowane warzywa i smakowity sos. Tylko tyle i aż tyle dzieli się od pysznej sałatki, którą można podać zarówno 6 grudnia w imieniny Mikołaja, jak i na świąteczny stół. To połączenie składników gwarantuje kulinarną ucztę i zachwyty gości przy stole.
Jak robić sałatki warstwowe?
Sekretem sałatek warstwowych są idealnie pokrojone składniki. Jeśli więc masz w domu pomocników do tego zadania, zdecydowanie ich "zatrudnij" przy tym przepisie. Kostka powinna być w miarę równa, więc pomocne mogą okazać się też sprzęty kuchenne, które w szybki i sprytny sposób pozwalają uzyskać równe kształty. Część ze składników możesz zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Produkty nie powinny być jednak zbyt miękkie, aby warstwy nie mieszały się. Podobnie w przypadku sosu pomiędzy kolejnymi składnikami - nie może być za rzadki, aby zbytnio nie spływał w dół naczynia. Najbardziej efektowne będą sałatki warstwowe podane w szklanych, szerokich salaterkach, ale sprawdzą się też półmiski. Możesz zaserwować też gotowe porcje - wtedy przydadzą się ringi kuchenne do formowania sałatki i jej warstw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sałatkę świętego Mikołaja
Do jej przygotowania potrzebne są ugotowane jajka. Polecam zrobić to wcześniej, z naszym poradnikiem, jak ugotować jajka na twardo. Jeśli chcesz, możesz zamienić szynkę na wędzonego kurczaka lub wędzone tofu.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 duża marchewka,
- 200 g szynki konserwowej,
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
- 120 g majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czarna oliwka bez pestki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
- W tym czasie oddziel żółtka od białek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do osobnych naczyń.
- W miseczce połącz jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przegryzienia się smaków.
- Szynkę konserwową oraz paprykę pokrój w kosteczkę.
- Ziemniaki i marchewkę po przestudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
- Na półmisku ułóż owalny kształt głowy św. Mikołaja, zaczynając od ziemniaków, następnie szynki, porcji sosu, marchewki, znowu porcji sosu.
- Ok. 1/4 sosu wymieszaj z białkiem, dekorując wierzch sałatki razem z papryką i żółtkiem. Zwróć uwagę na czapkę i pompon.
- Dodaj połówki oliwek jako oczy. Gotowe!