PrzepisProste przepisySałatka mikołajkowa z kilku składników. Robię dziś i powtórzę na święta

Sałatka mikołajkowa z kilku składników. Robię dziś i powtórzę na święta

Uwielbiam warstwowe sałatki i często robię je nie tylko na specjalne okazje. Pod grudniowe spotkania warto poświęcić nieco więcej czasu i ułożyć sałatkę w formie wizerunku św. Mikołaja. Czerwona chrupiąca czapa i pyszne pozostałe dodatki - z półmiska znikną błyskawicznie!

Sałatkowe Mikołaj to propozycja, która kusi pysznymi składnikami
Sałatkowe Mikołaj to propozycja, która kusi pysznymi składnikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jajko, chrupiąca papryka, gotowane warzywa i smakowity sos. Tylko tyle i aż tyle dzieli się od pysznej sałatki, którą można podać zarówno 6 grudnia w imieniny Mikołaja, jak i na świąteczny stół. To połączenie składników gwarantuje kulinarną ucztę i zachwyty gości przy stole.

Jak robić sałatki warstwowe?

Sekretem sałatek warstwowych są idealnie pokrojone składniki. Jeśli więc masz w domu pomocników do tego zadania, zdecydowanie ich "zatrudnij" przy tym przepisie. Kostka powinna być w miarę równa, więc pomocne mogą okazać się też sprzęty kuchenne, które w szybki i sprytny sposób pozwalają uzyskać równe kształty. Część ze składników możesz zetrzeć na tarce lub użyć malaksera. Produkty nie powinny być jednak zbyt miękkie, aby warstwy nie mieszały się. Podobnie w przypadku sosu pomiędzy kolejnymi składnikami - nie może być za rzadki, aby zbytnio nie spływał w dół naczynia. Najbardziej efektowne będą sałatki warstwowe podane w szklanych, szerokich salaterkach, ale sprawdzą się też półmiski. Możesz zaserwować też gotowe porcje - wtedy przydadzą się ringi kuchenne do formowania sałatki i jej warstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę świętego Mikołaja

Do jej przygotowania potrzebne są ugotowane jajka. Polecam zrobić to wcześniej, z naszym poradnikiem, jak ugotować jajka na twardo. Jeśli chcesz, możesz zamienić szynkę na wędzonego kurczaka lub wędzone tofu.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 czerwona papryka
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego,
  • 120 g majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czarna oliwka bez pestki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
  2. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do osobnych naczyń.
  3. W miseczce połącz jogurt i majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przegryzienia się smaków.
  4. Szynkę konserwową oraz paprykę pokrój w kosteczkę.
  5. Ziemniaki i marchewkę po przestudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
  6. Na półmisku ułóż owalny kształt głowy św. Mikołaja, zaczynając od ziemniaków, następnie szynki, porcji sosu, marchewki, znowu porcji sosu.
  7. Ok. 1/4 sosu wymieszaj z białkiem, dekorując wierzch sałatki razem z papryką i żółtkiem. Zwróć uwagę na czapkę i pompon.
  8. Dodaj połówki oliwek jako oczy. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie