Sałatka śledziowa z orzechami włoskimi i burakami. Idealna na rodzinne przyjęcie
Sałatka śledziowa z gotowanymi orzechami włoskimi to prosta i pyszna przystawka. Warstwowa sałatka prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej.
17.10.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:45
Warstwowa sałatka
Warstwowe sałatki to niesamowicie efektowne przepisy na wszelkie spotkania rodzinne, przyjęcia i imprezy. W przezroczystych salaterkach lub w formie tortu stanowią piękną i pyszną ozdobę stołu. Dziś postawiliśmy na śledziowy tort z burakiem, sosem majonezowo-musztardowym, ziemniakami i cebulą. Sekretem naszego przepisu są gotowane orzechy włoskie. Dzięki tej czynności ich obranie stanie się proste i nie będziesz potrzebował do tego dużo siły.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Sałatka śledziowa z orzechami włoskimi
Składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g śledzia a'la matias w oleju
- 1 cebula
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g ugotowanych buraków
- 2 ugotowane jajka
Sposób przygotowania:
W gorącej wodzie ugotuj orzechy włoskie. Dzięki temu z łatwością, bez użycia siły, usuniesz skorupkę. Wydobyte ze środka orzechy pokrój drobno.
W misce wymieszaj majonez z musztardą, doprawiając powstały sos pieprzem oraz solą. Na płaski talerzu postaw rant do tortu. Możesz również przygotować sałatkę w tortownicy ze ściąganymi brzegami. Dno wypełnij pokrojonym drobno śledziem a'la matias. Przed krojeniem odsącz rybę z nadmiaru oleju.
Następnie dodaj posiekaną drobno cebulkę. Na cebulową warstwę zetrzyj ugotowanego ziemniaka. Dociśnij wiórki ziemniaka tak, aby powstała zwarta warstwa. Następnie rozprowadź część przygotowanego sosu musztardowo-majonezowego.
Kolejna warstwa to posiekane orzechy włoskie oraz starte na wiórki ugotowane buraki. Następnie dodaj kolejną porcję prostego sosu majonezowo-musztardowego. Na górę zetrzyj ugotowane jajko i wstaw całość do lodówki. Sałatka powinna schładzać się przez minimum dwie godziny. Możesz przygotować ją dzień wcześniej i schować na całą noc do lodówki. Dzięki temu smaki dobrze się "przegryzą".
Po tym czasie nasza sałatka jest już gotowa. Usuń rant i podaj ją swoim bliskim. Smacznego!