Magda Gessler nie robi sałatki szwabskiej jak wszyscy. Stawia na niezwykle tani dodatek, niewielu go pamięta

Lubimy tanie i proste rozwiązania, zwłaszcza w świecie, w którym jesteśmy ciągle zabiegani, a inflacja jest bardzo wysoka. To wszystko sprawia, że produkty są drogie i oszczędzamy, jak tylko się da. Sałatka szwabska od Magdy Gessler zawiera mortadelę. Ten produkt jest bardzo tani i urozmaici naszą sałatkę na bazie ziemniaków.

ObrazekPyszności - Fot. Canva
Paulina

Sałatka na bazie ziemniaków z dodatkiem mortadeli, zwana też szwabską. To bardzo popularne danie, ale robione w każdym kraju nieco inaczej. Natomiast najważniejszą zasadą, którą przedstawia restauratorka, jest skropienie gorących ziemniaków octem, by przed podaniem się nie rozpadły. Próbowaliście tego sposobu? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie, zobaczycie, jak wasze ziemniaki, będą pysznie smakować.

Sałatka szwabska z mortadelą

Obrazek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
  • 2 duże cebule
  • 500 g mortadeli
  • 2-3 łyżki octu winnego białego
  • sól do smaku
  • cukier
  • pieprz do smaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 małe ząbki czosnku
Obrazek

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki, które są potrzebne do zrobienia sałatki. Na sam początek ugotuj ziemniaki w mundurkach. To bazowy składnik  tej sałatki. Kolejno pokrój mortadelę i ogórki w paski, a także cebule w cienkie półplasterki. Ważne, by nie były zbyt duże.  Gdy ziemniaki są już ugotowane, lekko je przestudź, a następnie obierz. Ziemniaki kroimy w kostkę, a następnie przyprawimy solą, pieprzem i odrobina cukru. Na sam koniec całość skrapiamy octem winnym.

Teraz zajmiemy się sosem. Łączymy majonez, musztardę i przyciśnięty przez praskę czosnek. Do ziemniaków dodajemy pokrojone warzywa i mortadelę. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Aby wszystko nabrało smaku, odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Tak przygotowaną sałatkę możesz zaserwować swoim gościom jako przystawkę przed obiadem. Myślę, że to połączenie smaków na pewno zachwyci wszystkich gości.

Przystawka przed obiadem zrobiona. Jeśli masz ochotę zaserwować zupę, przedstawiamy nasz przepis na ogórkową na wędzonych żeberkach. Wszystko znajdziesz krok po kroku na naszym YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇