Strzelczyk pokazał tajny składnik buraczków do słoika. Dzięki niemu mają nieziemski smak
Sałatka z buraków to idealny przepis na warzywną sałatkę w słoiku. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Buraki w słoiku zachowują swój smak i właściwości.
05.11.2022 15:30
Przepis Tomasz Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk to jedno z najpopularniejszych nazwisk na polskim YouTube. Uczestnik 4 edycji polskiego MasterChefa bije rekordy popularności na YouTube. Dzieli się on swoimi sprawdzonymi przepisami, krok po kroku pokazując sposób przygotowania. Dziś mamy dla Ciebie jego popisowy przepis na obiadową sałatkę z czerwonych buraków. Zamknięte w słoiku warzywa znakomicie sprawdzą się na chłodne dni. Buraki w słoikach to świetny sposób na dostarczenie swojego organizmowi porcji witamin, nawet gdy świeże warzywa nie są już tak łatwo dostępne.
W sałatce najbardziej zaskakuje dodatek chilli. Jednak właśnie taki ostry akcent to wisienka na torcie! Dzięki niemu sałatka nie jest nudna, ma wyrazisty smak i ciężko o niej zapomnieć.
Sałatka z buraków w słoiku
Składniki:
- 1,2 kg buraczków (po obraniu)
- 800g marchewki
- 800g cebuli
- 500 g papryki
- 1 kg pomidorów
- 3 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 3 liście laurowe
- 60 ml octu
- 200ml oleju
- 40g soli
- 60g cukru
- 2 łyżki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Na grubych oczkach zetrzyj obrane i ugotowane buraki. Do miękkiej, podsmażonej cebuli dodaj starte buraczki i przesmaż całość. Przykryj patelnię pokrywką i duś.
W międzyczasie zetrzyj obrane marchewki i od razu dodaj do duszących się buraków i wymieszaj. Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę i dorzuć do garnka. Papryczki chilli pokrój na plastry. Jeśli chcesz ograniczyć nieco ostrość- usuń pestki. Następnie dodaj rozgnieciony i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlej olej, dodaj liście laurowe, słodką paprykę, sól, cukier i ocet. Wlej passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj całość. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut. Wszystkie składniki powinny się ugotować- surowe spowodują, że słoiki się zepsują. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików.
Tak przygotowane słoiki od razu zakręć mocno i odwróć na chwilę, aby pokrywki się zassały. Odwrócone słoiki zostaw do wystudzenia. Gdy wystygną- odwróć je do góry wieczkiem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu- spiżarni, szafce lub piwnicy. Smacznego!