Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków. Idealny przepis na letnie dni
Sałatka z ogórków małosolnych i młodych ziemniaków to idealne połączenie letnich smaków. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w upalne dni.
04.07.2023 11:15
Ogórki małosolne w moim domu to must have letniego sezonu. Chociaż najczęściej sięgamy po nie jako chrupiącą przekąskę, to w tej sałatce zagrają po prostu koncertowo. W połączeniu z młodymi ziemniakami, świeżym koperkiem i pyszny dressingiem z nutą czosnku, miodu i musztardy staną się nie tylko pyszną sałatką, ale nawet lekkim i pysznym daniem obiadowym na upalne dni. W tej sałatce jest mnóstwo smaku i różnych tekstur: chrupkie ogóreczki, miękkie ziemniaczki, pyszny koperek no i ten sos... Ten przepis to idealny dowód na to, że sałatki nie tylko nie muszą być nudne, ale również niesamowicie smaczne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Sałatka z ogórków małosolnych i ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 8 sztuk ogórków małosolnych,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku.
Sos
- 80 ml oleju,
- 2 łyżki octu spirytusowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżki musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól/pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Ogórki małosolne kroję w średniej grubości plasterki i przekładam do dużej miski.
2. Młode ziemniaki gotuję, studzę i również kroję w dość dużą kostkę. Nie może być ona zbyt drobna, aby nie rozpadły się podczas mieszania. Pilnuję również, aby nie rozgotować ziemniaków.
3. Do pokrojonych ziemniaków dorzucam przygotowane ogórki małosolne.
4. Do warzyw dodaję również posiekany drobno koperek oraz szczypiorek.