Sałatka z papryki i cukinii na zimę. Przepis na warzywny przysmak

Nie od dziś wiadomo, że po warzywne przetwory sięga się praktycznie o każdej porze roku. Są świetnym dodatkiem do obiadu, ale chętnie spożywa się je również jako przekąskę. Poznaj ciekawy przepis na pyszną sałatkę z papryki i cukinii.

ObrazekSałatka z papryki i cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę wszystkie przetwory, które przygotowuje się w momencie, gdy są dostępne sezonowe owoce i warzywa, warto zaznaczyć, że dużą popularnością cieszą się sałatki do słoików. Ich przygotowanie jest proste, a smak pozwala przypomnieć te najlepsze chwile, związane z letnią porą. Teraz, gdy trwa sezon na cukinie i sezon na paprykę, sałatka z papryki i cukinii wydaje się być najlepszą opcją. Poznaj recepturę i zachwycaj się warzywną przekąską, nie tylko podczas obiadu.

Sałatka z papryki i cukinii

Dlaczego sałatka z papryki i cukinii to opcja, którą warto wypróbować? Jest smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Ten kolorowy i aromatyczny przysmak nie tylko doskonale uzupełni zimowe menu, ale także dostarczy cennych składników odżywczych. Dzięki prostemu przepisowi na sałatkę, będziesz mógł cieszyć się jej smakiem przez długi czas.

Obrazek
Do sałatki najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sałatkę z papryki i cukinii

Świeże smaki i aromaty zamknięte w słoikach pozwolą ci cieszyć się tą sałatką przez cały sezon. Wypróbuj prosty przepis już dziś i odkryj, jak pyszne i zdrowe mogą być warzywne kulinaria na zimę.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 3 cebule,
  • 2 kg młodej cukinii,
  • 300 g marchewki,
  • 2 łyżki soli do pokrojonej cukinii.

Składniki na zalewę:

  • 250 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • litr wody,
  • płaska łyżeczka kolendry lub ziaren gorczycy,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • łyżeczka przyprawy curry.
Obrazek
Możesz użyć papryki żółtej i czerwonej - Pyszności; Foto Canva.com

Sałatka z papryki i cukinii - przygotowanie krok po kroku

Cały proces przygotowania i pasteryzowania powinien ci zająć łącznie około 3 godzin. Warto jednak poświęcić ten czas, by zachwycać się smakiem tych warzyw o każdej porze roku. Z powyższych składników jesteś w stanie przygotować 8 słoików o pojemności 600 ml.

  1. Umyj dokładnie 2 kg młodej cukinii pod zimną wodą, odetnij oba końce.
  2. Pokrój cukinię w plasterki o grubości 1-2 mm, umieść w dużej misce.
  3. Dodaj 2 łyżki soli i wymieszaj warzywa, odstaw na 2-4 godziny.
  4. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój 300-500 g ogórków, cebulę, marchew i paprykę.
  5. Dodaj pokrojone warzywa do miski z cukinią, wymieszaj.
  6. Przygotuj osiem słoików o pojemności 600 ml każdy, dokładnie wyparz je wrzątkiem.
  7. W garnku zagotuj 4 szklanki wody z 1/3 szklanki cukru i dodaj 1 szklankę octu.
  8. Zalej warzywa w słoikach gorącą zalewą, dokładnie zakręć słoiki.
  9. Opcjonalnie, poddaj słoiki pasteryzacji w garnku lub piekarniku przez 15-20 minut.
  10. Chłodź słoiki i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, aby dojrzewały smaki.
  11. Sałatka będzie gotowa do spożycia po 4 dniach, najlepsza po 2 tygodniach.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej