Bezkonkurencyjna sałatka z porem. Zdetronizuje nawet jarzynową
Sałatka idealna na wielkanocny stół to jarzynowa? Niekoniecznie! Spieszymy ze świetnym przepisem na sałatkę z porem i ananasem, która może zdetronizować warzywną królową. Niektórym może wydawać się, że połączenie ostrego pora ze słodkim ananasem jest ekscentryczne, ale ręczymy, że smakuje nieziemsko. Sałatka ta charakteryzuje się minimalną liczbą składników, intensywnym smakiem i prostotą. Dobrze doprawiona podbije podniebienia gości i domowników. Czego chcieć więcej od sałatki?
28.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 08:43
Czy jest jakiekolwiek inne danie, które zdetronizowałoby królową polskich sałatek, czyli słynną jarzynową? Sądzimy, że śmiało do tego tytułu mogłaby pretendować sałatka z porem, powoli i nieśmiało wkraczająca do polskich domów. Nie wszyscy zdążyli się do niej przekonać - zapewne nie każdy ma zaufanie do owocowych dodatków w wytrawnych sałatkach. Wahającym się nad słusznością podania takiej sałatki podczas świąt wielkanocnych, polecamy wypróbowanie naszego przepisu.
Przepisy na Wielkanoc. Co zamiast sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa rokrocznie króluje na świątecznych stołach. Połączeniem kilku warzyw, jajek i majonezu zachwycają się pokolenia i nie wydaje się, żeby tradycja ta miała ulec zmianie. Tym, którzy chcieliby nieco odświeżyć wielkanocne menu i zaserwować coś innego, nietypowego proponujemy przygotowanie sałatki z porem. Lekko ostry smak tego niedocenianego warzywa świetnie będzie kontrastować ze słodyczą kukurydzy i ananasa. Do takiego dania idealnie pasuje mocno ziołowy sos z dodatkiem musztardy, który będzie przyjemnie współgrał z całością.
Sałatka z porem w wielu odsłonach
Sałatkę z pora z dodatkiem ananasa i kukurydzy można wzbogacić o różne składniki, np. boczek lub ulubioną szynkę, gotowane jajka czy żółty ser. Można też dorzuć inne owoce i warzywa, tj. jabłko (najlepiej lekko kwaśne) i ogórka konserwowego. Nie zapominajmy również o ziołach: pietruszce, koperku i szczypiorku. W niektórych wersjach do sałatki dodaje się drobny makaron, np. gwiazdki. My poniżej prezentujemy przepis na sałatkę z pora z dodatkiem jajka, kurczaka i ziołowo-musztardowego sosu.
Przepis na sałatkę z porem, ananasem i kurczakiem
Składniki:
- 2 średniej wielkości pory
- 200 g kurczaka
- musztarda np. miodowa, może być również stołowa
- 100 g majonezu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa konserwowego
- 4 jajka
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
- pęczek pietruszki, szczypiorku i koperku
Przygotowanie:
- Pokrójcie białą cześć pora w cienkie półplastry, a ananasa w niewielką kosteczkę.
- Por będzie łagodniejszy w smaku i łatwiej trawiony, jeśli go sparzycie. Pokrojonego przelejcie wrzątkiem, odczekajcie 5 sekund i zalecie zimną wodą, by powstrzymać proces parzenia.
- Kurczaka przygotujcie wedle upodobań. My proponujemy pieczenie przez ok. 20 minut w 180 st. w marynacie na bazie musztardy i oliwy z dodatkiem przypraw np. gyros lub gomasio.
- Jajka ugotowane na twardo obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Posiekajcie zioła i wymieszajcie je z majonezem i musztardą. Doprawcie do smaku pieprzem i solą oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
- Ostudzonego kurczaka pokrójcie w kostkę. Dodajcie odcedzoną kukurydzę, ananasa, jajka, pora oraz sos. Wymieszajcie, doprawcie wedle smaku. Przed podaniem najlepiej wstawić sałatkę do lodówki.
Zobacz także inny przepis z wykorzystaniem pora. Oto słoneczne roladki ze schabu z warzywnym farszem: