Schabowe i pierogi w jednym. Danie, które powala na kolana
Czegoś takiego jeszcze tutaj nie było. Czy wiedziałeś, że można połączyć dwa kultowe dania polskiej kuchni w jedno? Ruskie schabowe to prawdziwe niebo w gębie, dlatego nie możesz ich przegapić. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
29.07.2023 | aktual.: 29.07.2023 15:37
Na pewno zgodzisz się ze mną, że nasza rodzima kuchnia jest najlepsza. Można znaleźć w niej wiele ciekawych i smacznych potraw, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. W pierwszej piątce kultowych dań z pewnością znalazłyby się niezawodne pierogi ruskie oraz chrupiący schabowy.
I pewnie w pierwszej chwili nie wyobrażasz sobie, że oba dania można połączyć w jedno. Otóż jak najbardziej można to zrobić. Do tego w genialnym wydaniu. Zresztą za moment sam się 0 tym przekonasz!
Nie przegap: Pierogi ruskiedomowej roboty
Pierogi i schabowe w jednym!
Kiedy myślisz o chrupiącym schabowym, to pewnie od razu przed oczami masz obraz pysznego mięska w towarzystwie ziemniaków i surówki. To w końcu nierozerwalne trio, które najczęściej gości na naszych stołach. Z kolei w przypadku pierogów ruskich, jedyny dodatek, jaki przychodzi ci do głowy, to domowa omasta. Ewentualnie może zastąpić ją sos lub śmietana. W żadnym wypadku nie dodałbyś tutaj mięsnych akcentów prawda?
To jednak spory błąd. Bo jak się okazuje, farsz z pierogów ruskich i schabowy to naprawdę smaczny duet, któremu warto dać szansę. Już po pierwszym kęsie będziesz zachwycony. Jestem o tym przekonana na 1000 procent!
Jak zrobić ruskie schabowe?
Ok, wiesz już, na jakiej bazie przygotować oryginalny obiad. Ale jak zrobić go krok po kroku? Tak, aby osiągnąć, jak najlepsze efekty? Śpieszę z odpowiedzią!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe,
- 200 g ziemniaków,
- 1500 g twarogu,
- 1/2 cebuli,
- sól i pieprz wg uznania,
- 3/4 szkl. mąki,
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie ugotuj je jak na pierogi.
- W międzyczasie rozbij tłuczkiem schabowe. Postępuj zgodnie z instrukcją, jak przy zwykłych schabowych.
- Aby nadać im dodatkowe smaku, możesz doprawić je przy pomocy ulubionych przypraw. Ja zazwyczaj używać tu standardowo soli, pieprzu i trochę słodkiej papryki.
- Kiedy ziemniaki będą już ugotowane i odcedzone, połącz je z twarogiem i zeszkloną na patelni cebulą. Oczywiście nie zapomnij też o soli i pieprzu. Przyprawy dodaj według uznania.
- Powstałą w ten sposób mieszankę umieść na plastrze schabu i dokładnie złóż.
- Teraz już tylko wystarczy obtoczyć każdy element w panierce na bazie mąki, roztrzepanych jajek i bułki tartej.
- Na koniec smaż ruskie schabowe na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, jeszcze dwie kwestie :) Z całego serca polecam odsączyć usmażone ruskie schabowe na ręczniku papierowym. Będą mniej tłuste i bardziej chrupiące jednocześnie. To jednak nie koniec. Z racji, że w ruskich schabowych masz już mięso i ziemniaki, wystarczy, że dodasz na talerz ulubioną sałatkę i pyszny obiad gotowy. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!
Ten przepis też może zawrócić ci w głowie:Zawijane kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą. Ciekawy przepis na obiad z mięsem