PrzepisSchabowe i pierogi w jednym. Danie, które powala na kolana

Schabowe i pierogi w jednym. Danie, które powala na kolana

Ruskie schabowe skradną serce największego niejadka/źródło: A_Lein/Adobe Stock, Hanna/Adobe Stock
Ruskie schabowe skradną serce największego niejadka/źródło: A_Lein/Adobe Stock, Hanna/Adobe Stock
Marzena Pęcak
29.07.2023 15:02, aktualizacja: 29.07.2023 15:37

Czegoś takiego jeszcze tutaj nie było. Czy wiedziałeś, że można połączyć dwa kultowe dania polskiej kuchni w jedno? Ruskie schabowe to prawdziwe niebo w gębie, dlatego nie możesz ich przegapić. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nasza rodzima kuchnia jest najlepsza. Można znaleźć w niej wiele ciekawych i smacznych potraw, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. W pierwszej piątce kultowych dań z pewnością znalazłyby się niezawodne pierogi ruskie oraz chrupiący schabowy.

I pewnie w pierwszej chwili nie wyobrażasz sobie, że oba dania można połączyć w jedno. Otóż jak najbardziej można to zrobić. Do tego w genialnym wydaniu. Zresztą za moment sam się 0 tym przekonasz!

Pierogi i schabowe w jednym!

Kiedy myślisz o chrupiącym schabowym, to pewnie od razu przed oczami masz obraz pysznego mięska w towarzystwie ziemniaków i surówki. To w końcu nierozerwalne trio, które najczęściej gości na naszych stołach. Z kolei w przypadku pierogów ruskich, jedyny dodatek, jaki przychodzi ci do głowy, to domowa omasta. Ewentualnie może zastąpić ją sos lub śmietana. W żadnym wypadku nie dodałbyś tutaj mięsnych akcentów prawda?

To jednak spory błąd. Bo jak się okazuje, farsz z pierogów ruskich i schabowy to naprawdę smaczny duet, któremu warto dać szansę. Już po pierwszym kęsie będziesz zachwycony. Jestem o tym przekonana na 1000 procent!

Ruskie schabowe to niesamowite połączenie klasycznego schabowego i pysznych pierogów ruskich/źródło: Polina Tankilevitch/Pexels
Ruskie schabowe to niesamowite połączenie klasycznego schabowego i pysznych pierogów ruskich/źródło: Polina Tankilevitch/Pexels

Jak zrobić ruskie schabowe?

Ok, wiesz już, na jakiej bazie przygotować oryginalny obiad. Ale jak zrobić go krok po kroku? Tak, aby osiągnąć, jak najlepsze efekty? Śpieszę z odpowiedzią!

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 200 g ziemniaków,
  • 1500 g twarogu,
  • 1/2 cebuli,
  • sól i pieprz wg uznania,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania ziemniaków. Następnie ugotuj je jak na pierogi.
  2. W międzyczasie rozbij tłuczkiem schabowe. Postępuj zgodnie z instrukcją, jak przy zwykłych schabowych.
  3. Aby nadać im dodatkowe smaku, możesz doprawić je przy pomocy ulubionych przypraw. Ja zazwyczaj używać tu standardowo soli, pieprzu i trochę słodkiej papryki.
  4. Kiedy ziemniaki będą już ugotowane i odcedzone, połącz je z twarogiem i zeszkloną na patelni cebulą. Oczywiście nie zapomnij też o soli i pieprzu. Przyprawy dodaj według uznania.
  5. Powstałą w ten sposób mieszankę umieść na plastrze schabu i dokładnie złóż.
  6. Teraz już tylko wystarczy obtoczyć każdy element w panierce na bazie mąki, roztrzepanych jajek i bułki tartej.
  7. Na koniec smaż ruskie schabowe na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, jeszcze dwie kwestie :) Z całego serca polecam odsączyć usmażone ruskie schabowe na ręczniku papierowym. Będą mniej tłuste i bardziej chrupiące jednocześnie. To jednak nie koniec. Z racji, że w ruskich schabowych masz już mięso i ziemniaki, wystarczy, że dodasz na talerz ulubioną sałatkę i pyszny obiad gotowy. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także