Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości

Tradycja smażenia kotletów w panierce to nie tylko nasze dziedzictwo kulinarne. Receptura na sznycle wiedeńskie jest prawnie chroniona, ale można wykorzystać pewne austriackie triki, aby i nasze schabowe wyszły lepsze i jeszcze bardziej soczyste w środku. Panierka będzie chrupać aż miło.

W Polsce kotlety po wiedeńsku serwowane są z jajkiem sadzonymW Polsce kotlety po wiedeńsku serwowane są z jajkiem sadzonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Różnica pomiędzy sznyclami wiedeńskimi i kotletami po wiedeńsku polega przede wszystkim na wyborze mięsa – te pierwsze są przygotowywane z cielęciny, a nie ze schabu wieprzowego. Druga różnica polega na sposobie smażenia. Austriacy używają smalcu albo masła klarowanego, co wpływa na smak mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Austriacy tak smażą kotlety

Żeby kotlet wyszedł soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz, niezbędna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Mięso powinno w nim pływać – nie może dotykać dna patelni, bo w tym miejscu będzie przywierać, a panierka tego nie lubi. Za to uwielbia kąpać się w tłuszczu.

Smalec lub masło klarowane doskonale sprawdzają się do takich zadań, ponieważ zachowują stabilność nawet w wysokiej temperaturze. Tłuszcz się nie przypala, więc i panierka wychodzi jasna, rumiana i chrupiąca.

Austriacy dodatkowo, po obróceniu kotletów na drugą stronę, kładą na panierce po łyżce masła klarowanego. Tłuszcz powolutku rozpuszcza się na jej powierzchni, sprawiając, że każdy kęs sznycla smakuje tak samo dobrze.

Przepis na kotlety po wiedeńsku

Na kotlety możesz położyć jajko sadzone – w ten sposób polskie restauracje serwują sznycle po wiedeńsku. Możesz też skropić je sokiem z cytryny, zgodnie z oryginalną wiedeńską praktyką.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na równe plastry, dopraw solą i pieprzem, rozbij tłuczkiem na duże kotlety.
  2. W trzech kolejnych miskach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Jajka wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Kotlety obtocz kolejną w mące, jajku i bułce. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego smalcu.
  4. Po obróceniu kotletów na drugą stronę, na wierzch każdego połóż łyżkę masła klarowanego.
  5. Smaż do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji