Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Tradycja smażenia kotletów w panierce to nie tylko nasze dziedzictwo kulinarne. Receptura na sznycle wiedeńskie jest prawnie chroniona, ale można wykorzystać pewne austriackie triki, aby i nasze schabowe wyszły lepsze i jeszcze bardziej soczyste w środku. Panierka będzie chrupać aż miło.
Różnica pomiędzy sznyclami wiedeńskimi i kotletami po wiedeńsku polega przede wszystkim na wyborze mięsa – te pierwsze są przygotowywane z cielęciny, a nie ze schabu wieprzowego. Druga różnica polega na sposobie smażenia. Austriacy używają smalcu albo masła klarowanego, co wpływa na smak mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Austriacy tak smażą kotlety
Żeby kotlet wyszedł soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz, niezbędna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Mięso powinno w nim pływać – nie może dotykać dna patelni, bo w tym miejscu będzie przywierać, a panierka tego nie lubi. Za to uwielbia kąpać się w tłuszczu.
Smalec lub masło klarowane doskonale sprawdzają się do takich zadań, ponieważ zachowują stabilność nawet w wysokiej temperaturze. Tłuszcz się nie przypala, więc i panierka wychodzi jasna, rumiana i chrupiąca.
Austriacy dodatkowo, po obróceniu kotletów na drugą stronę, kładą na panierce po łyżce masła klarowanego. Tłuszcz powolutku rozpuszcza się na jej powierzchni, sprawiając, że każdy kęs sznycla smakuje tak samo dobrze.
Przepis na kotlety po wiedeńsku
Na kotlety możesz położyć jajko sadzone – w ten sposób polskie restauracje serwują sznycle po wiedeńsku. Możesz też skropić je sokiem z cytryny, zgodnie z oryginalną wiedeńską praktyką.
Składniki:
- 0,5 kg schabu,
- 4 łyżki mąki,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki masła klarowanego,
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na równe plastry, dopraw solą i pieprzem, rozbij tłuczkiem na duże kotlety.
- W trzech kolejnych miskach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Jajka wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
- Kotlety obtocz kolejną w mące, jajku i bułce. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego smalcu.
- Po obróceniu kotletów na drugą stronę, na wierzch każdego połóż łyżkę masła klarowanego.
- Smaż do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru.