Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości

Tradycja smażenia kotletów w panierce to nie tylko nasze dziedzictwo kulinarne. Receptura na sznycle wiedeńskie jest prawnie chroniona, ale można wykorzystać pewne austriackie triki, aby i nasze schabowe wyszły lepsze i jeszcze bardziej soczyste w środku. Panierka będzie chrupać aż miło.

W Polsce kotlety po wiedeńsku serwowane są z jajkiem sadzonymW Polsce kotlety po wiedeńsku serwowane są z jajkiem sadzonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Różnica pomiędzy sznyclami wiedeńskimi i kotletami po wiedeńsku polega przede wszystkim na wyborze mięsa – te pierwsze są przygotowywane z cielęciny, a nie ze schabu wieprzowego. Druga różnica polega na sposobie smażenia. Austriacy używają smalcu albo masła klarowanego, co wpływa na smak mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Austriacy tak smażą kotlety

Żeby kotlet wyszedł soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz, niezbędna jest odpowiednia ilość tłuszczu. Mięso powinno w nim pływać – nie może dotykać dna patelni, bo w tym miejscu będzie przywierać, a panierka tego nie lubi. Za to uwielbia kąpać się w tłuszczu.

Smalec lub masło klarowane doskonale sprawdzają się do takich zadań, ponieważ zachowują stabilność nawet w wysokiej temperaturze. Tłuszcz się nie przypala, więc i panierka wychodzi jasna, rumiana i chrupiąca.

Austriacy dodatkowo, po obróceniu kotletów na drugą stronę, kładą na panierce po łyżce masła klarowanego. Tłuszcz powolutku rozpuszcza się na jej powierzchni, sprawiając, że każdy kęs sznycla smakuje tak samo dobrze.

Przepis na kotlety po wiedeńsku

Na kotlety możesz położyć jajko sadzone – w ten sposób polskie restauracje serwują sznycle po wiedeńsku. Możesz też skropić je sokiem z cytryny, zgodnie z oryginalną wiedeńską praktyką.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na równe plastry, dopraw solą i pieprzem, rozbij tłuczkiem na duże kotlety.
  2. W trzech kolejnych miskach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka i bułkę tartą. Jajka wymieszaj z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Kotlety obtocz kolejną w mące, jajku i bułce. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego smalcu.
  4. Po obróceniu kotletów na drugą stronę, na wierzch każdego połóż łyżkę masła klarowanego.
  5. Smaż do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp