Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato

Smażoną mortadelę, która zabawnie się wybrzusza na patelni, zna każdy, kto choć trochę zahaczył o PRL. Mortadela była wtedy tania i dostępna, więc wykorzystywano ją na wszelkie możliwe sposoby. Dodawano do bigosu i smażono w panierce. W wersji od Ewy Wachowicz podana jest klasycznie i elegancko.

Mortadela od Ewy Wachowicz wygląda prawie jak schabowyMortadela od Ewy Wachowicz wygląda prawie jak schabowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Wiele osób ma uraz do kuchni PRL, która kojarzy się z kulturą niedoboru i koniecznością szukania zamienników praktycznie do wszystkiego. A potem okazuje się, że wędliny, które uważaliśmy za synonim biedy i zacofania kulinarnego, w innych uchodzą za luksusowe. Tak jest z mortadelą, której receptura we Włoszech dopracowana jest do perfekcji. W cieniutko krojonych plasterkach można znaleźć ziarna czarnego pieprzu i pistacje.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Polska a włoska mortadela

W PRL-u nie takie informacje rzadko kiedy były dostępne, ale teraz możesz dokładnie sprawdzić skład mortadeli. Chociaż wędlina produkowana w Polsce nie zawsze spełnia włoski standard, jakość mięsa jest coraz lepsza. Niemniej bywa różnie i nadal możesz trafić na mięso oddzielane mechanicznie, które zawiera bardzo dużą ilość skórek i innych części zwierząt, które nie powinny się tam znaleźć.

Tradycyjna włoska mortadela jest produkowana z mięsa wieprzowego lub cielęcego z dodatkiem słoniny (ok. 20 proc). Bolońska zawiera 100 proc. wieprzowiny, która jest bardzo drobno mielona, a następnie mieszana z tłuszczem pokrojonym w kostkę. W końcowym etapie dodawane są przyprawy i inne dodatki.

Kotlety z mortadeli według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz podaje kotlety z jajkiem sadzonym, gotowanymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. W ten sam sposób robi ser w panierce.

Składniki:

  • 4 plastry mortadeli,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mortadelę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami