Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Smażoną mortadelę, która zabawnie się wybrzusza na patelni, zna każdy, kto choć trochę zahaczył o PRL. Mortadela była wtedy tania i dostępna, więc wykorzystywano ją na wszelkie możliwe sposoby. Dodawano do bigosu i smażono w panierce. W wersji od Ewy Wachowicz podana jest klasycznie i elegancko.
Wiele osób ma uraz do kuchni PRL, która kojarzy się z kulturą niedoboru i koniecznością szukania zamienników praktycznie do wszystkiego. A potem okazuje się, że wędliny, które uważaliśmy za synonim biedy i zacofania kulinarnego, w innych uchodzą za luksusowe. Tak jest z mortadelą, której receptura we Włoszech dopracowana jest do perfekcji. W cieniutko krojonych plasterkach można znaleźć ziarna czarnego pieprzu i pistacje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad
Polska a włoska mortadela
W PRL-u nie takie informacje rzadko kiedy były dostępne, ale teraz możesz dokładnie sprawdzić skład mortadeli. Chociaż wędlina produkowana w Polsce nie zawsze spełnia włoski standard, jakość mięsa jest coraz lepsza. Niemniej bywa różnie i nadal możesz trafić na mięso oddzielane mechanicznie, które zawiera bardzo dużą ilość skórek i innych części zwierząt, które nie powinny się tam znaleźć.
Tradycyjna włoska mortadela jest produkowana z mięsa wieprzowego lub cielęcego z dodatkiem słoniny (ok. 20 proc). Bolońska zawiera 100 proc. wieprzowiny, która jest bardzo drobno mielona, a następnie mieszana z tłuszczem pokrojonym w kostkę. W końcowym etapie dodawane są przyprawy i inne dodatki.
Kotlety z mortadeli według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz podaje kotlety z jajkiem sadzonym, gotowanymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. W ten sam sposób robi ser w panierce.
Składniki:
- 4 plastry mortadeli,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mortadelę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
- Obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem na złoty kolor z jednej i drugiej strony.