Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna

Na placki ziemniaczane chętnych nie brakuje. W szczególności, gdy do masy trafia jeszcze jeden dodatek. Góralskie udoskonalenie wniesie zwykłe placki na nowy poziom.

Placki ziemniaczane po góralskuPlacki ziemniaczane po góralsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to idealne odzwierciedlenie polskiej kuchni - smacznej, prostej i pożywnej. To potrawa, która od pokoleń cieszy kubki smakowe, ale i ona zasługuje czasem na małą metamorfozę. Podczas urlopu na Podhalu zjadłam placki z wyraźnie słonym aromatem. Gospodyni zdradziła, że do startych ziemniaków dorzuca też oscypek. Jak na góralską kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również skwarków z boczku. Chociaż to danie dość ciężkie, to zdecydowanie warte dietetycznego grzechu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Placki ziemniaczane po góralsku

Kiedy myślimy o kuchni góralskiej, często wyobrażamy sobie dania treściwe, rozgrzewające i pełne smaku. Placki ziemniaczane po góralsku idealnie wpisują się w ten klimat. Sekretem tego dania jest nie tylko chrupiąca baza z tartych ziemniaków, ale przede wszystkim niestandardowe dla tradycyjnych placków dodatki. Połączenie słodkiej marchewki, cebuli, wędzonego sera i podsmażonego boczku to po prostu raj dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g wędzonego sera (np. oscypka, ale sprawdzi się też inny wędzony ser),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Do podania:

  • 200 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jedną cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, aby placki były chrupiące.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
  3. Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz około 3/4 wędzonego sera pokrojonego w drobną kosteczkę.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby placki mogły się swobodnie smażyć.
  6. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
  7. Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
  9. Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu, ponieważ boczek wytopi swój) podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący.
  10. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem z boczkiem, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.

Placki ziemniaczane podaj na talerzu wraz z okrasą z boczku i cebuli oraz kleksem kwaśnej śmietany. Wierzch posyp pozostałym serem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione