WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna

Na placki ziemniaczane chętnych nie brakuje. W szczególności, gdy do masy trafia jeszcze jeden dodatek. Góralskie udoskonalenie wniesie zwykłe placki na nowy poziom.

Placki ziemniaczane po góralskuPlacki ziemniaczane po góralsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Placki ziemniaczane to idealne odzwierciedlenie polskiej kuchni - smacznej, prostej i pożywnej. To potrawa, która od pokoleń cieszy kubki smakowe, ale i ona zasługuje czasem na małą metamorfozę. Podczas urlopu na Podhalu zjadłam placki z wyraźnie słonym aromatem. Gospodyni zdradziła, że do startych ziemniaków dorzuca też oscypek. Jak na góralską kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również skwarków z boczku. Chociaż to danie dość ciężkie, to zdecydowanie warte dietetycznego grzechu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Placki ziemniaczane po góralsku

Kiedy myślimy o kuchni góralskiej, często wyobrażamy sobie dania treściwe, rozgrzewające i pełne smaku. Placki ziemniaczane po góralsku idealnie wpisują się w ten klimat. Sekretem tego dania jest nie tylko chrupiąca baza z tartych ziemniaków, ale przede wszystkim niestandardowe dla tradycyjnych placków dodatki. Połączenie słodkiej marchewki, cebuli, wędzonego sera i podsmażonego boczku to po prostu raj dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 100 g wędzonego sera (np. oscypka, ale sprawdzi się też inny wędzony ser),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Do podania:

  • 200 g surowego wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • kwaśna śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i jedną cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, aby placki były chrupiące.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
  3. Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz około 3/4 wędzonego sera pokrojonego w drobną kosteczkę.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby placki mogły się swobodnie smażyć.
  6. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
  7. Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
  9. Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu, ponieważ boczek wytopi swój) podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący.
  10. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem z boczkiem, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.

Placki ziemniaczane podaj na talerzu wraz z okrasą z boczku i cebuli oraz kleksem kwaśnej śmietany. Wierzch posyp pozostałym serem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu