Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na placki ziemniaczane chętnych nie brakuje. W szczególności, gdy do masy trafia jeszcze jeden dodatek. Góralskie udoskonalenie wniesie zwykłe placki na nowy poziom.
Placki ziemniaczane to idealne odzwierciedlenie polskiej kuchni - smacznej, prostej i pożywnej. To potrawa, która od pokoleń cieszy kubki smakowe, ale i ona zasługuje czasem na małą metamorfozę. Podczas urlopu na Podhalu zjadłam placki z wyraźnie słonym aromatem. Gospodyni zdradziła, że do startych ziemniaków dorzuca też oscypek. Jak na góralską kuchnię przystało, nie mogło zabraknąć również skwarków z boczku. Chociaż to danie dość ciężkie, to zdecydowanie warte dietetycznego grzechu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak
Placki ziemniaczane po góralsku
Kiedy myślimy o kuchni góralskiej, często wyobrażamy sobie dania treściwe, rozgrzewające i pełne smaku. Placki ziemniaczane po góralsku idealnie wpisują się w ten klimat. Sekretem tego dania jest nie tylko chrupiąca baza z tartych ziemniaków, ale przede wszystkim niestandardowe dla tradycyjnych placków dodatki. Połączenie słodkiej marchewki, cebuli, wędzonego sera i podsmażonego boczku to po prostu raj dla podniebienia.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 1 jajko,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 100 g wędzonego sera (np. oscypka, ale sprawdzi się też inny wędzony ser),
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Do podania:
- 200 g surowego wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- kwaśna śmietana.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i jedną cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody, aby placki były chrupiące.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do odciśniętych ziemniaków i cebuli.
- Do warzyw dodaj jajko, mąkę oraz około 3/4 wędzonego sera pokrojonego w drobną kosteczkę.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Warstwa powinna być na tyle gruba, aby placki mogły się swobodnie smażyć.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
- Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
- Na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu, ponieważ boczek wytopi swój) podsmaż boczek, aż stanie się chrupiący.
- Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem z boczkiem, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.
Placki ziemniaczane podaj na talerzu wraz z okrasą z boczku i cebuli oraz kleksem kwaśnej śmietany. Wierzch posyp pozostałym serem. Smacznego!