Ścieram razem z ziemniakami i smażę. Tak chrupiących placków nigdy nie jadłam

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni, znany w każdym domu i serwowany na różne sposoby. Za sukcesem idealnych placków stoi kilka sprawdzonych trików, które sprawiają, że są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ja również mam swój sekretny sposób, by placki wyszły idealne.

Placki ziemniaczane z żółtym serem
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki ziemniaczane od pokoleń są ulubionym daniem wielu Polaków. Chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku, są symbolem domowego ciepła i spotkań rodzinnych. Magda Gessler podkreśla, że kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich ziemniaków. Powinny być bogate w skrobię, o żółtym zabarwieniu, co zapewnia idealną konsystencję masy ziemniaczanej.

Daria Ładocha, ekspertka kulinarnej doskonałości, zwraca uwagę, że nadmiar wody w ziemniakach może prowadzić do kulinarnych niepowodzeń. Zbyt wilgotne ziemniaki powodują, że placki są niedosmażone w środku, a z zewnątrz się palą. Wszystko sprowadza się do odpowiedniego odciśnięcia nadmiaru wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Moim patentem na doskonałe placki ziemniaczane jest dodatek żółtego sera. Aby danie nie było mdłe, sięgam po ostrzejsze gatunki takie jak cheddar, grana paddano czy gouda. Dodatek sera nie tylko podkręca smak, ale również sprawia, że placki stają się niezwykle chrupiące i złociste z zewnątrz, a w środku delikatne i miękkie. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przepis, możecie również do masy ziemniaczano-serowej dodać odrobinę pokrojonego w kostkę boczku. Będzie pysznie!

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 20 dkg sera żółtego ostrego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przepis:

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na jednolitą masę, masę odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Cebule obierz i zetrzyj lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  4. Masę ziemniaczaną wymieszaj z cebulą, jajkami, żółtym serem, pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na rumiano po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Placki podawaj z sosem gulaszowym, pieczarkowym, pomidorowym lub bez dodatków. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀