Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Szybkie placki z ciasta wymieszanego łyżką są świetne na obiad lub kolację, kiedy nie ma czasu ani ochoty na chodzenie po sklepach. Zrobisz je z kilku podstawowych składników, które na pewno masz w kuchni. Wymień jabłko na marchewkę i podaj z domowym sosem czosnkowym.
Racuchy z marchewką to coś pomiędzy słodkimi placuszkami a klasycznym plackiem ziemniaczanym. Mają delikatnie wytrawny charakter, co sprawia, że idealnie komponują się z różnymi dodatkami. Możesz je nawet podać w charakterze przekąski do domowych seansów filmowych. Najlepiej smakują z lekką sałatką i sosem na bazie jogurtu greckiego.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja
Przepis na racuchy z marchewką
Placki są banalne do przygotowania, a wymieszanie składników w misce zajmuje niecałe 5 minut. Już po chwili racuchy złocą się na patelni. Jeśli chcesz, żeby wyszły chrupiące, użyj większej ilości tłuszczu.
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz marchewkę, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. Odciśnij z wody.
- Dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj łyżką.
- Placki smaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.
- Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem i świeżą sałatką.