Sękacz, czyli ciasto z rożna. Jada się je tylko w jednym regionie

Sękacz to jedno z polskich ciast, które wyróżnia kolisty kształt i wzór widoczny na przekroju. Składa się z cienkich, złotych warstw, a proces jego tworzenia tradycyjnie jest czasochłonny, jednak można przygotować go także w domu. Sprawdź jak stworzyć ciasto, aby wszyscy bliscy byli zachwyceni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Jajeczne ciasto z północy Polski

Sękacz, czyli jajeczne tradycyjne polskie ciasto, wyróżnia się charakterystycznym kolistym kształtem i pięknym wzorem na przekroju. Zwykle składa się z wielu cienkich warstw, które są przypieczone w taki sposób, aby osiągnąć złoty kolor. Przygotowywany jest z mąki, masła, cukru i jajek, a następnie pieczony w specjalnej formie, która nadaje mu kolisty kształt. W procesie wypieku ciasto jest stopniowo nakładane na formę, warstwa po warstwie, aż osiągnie pożądaną grubość. Tradycyjnie przygotowywany był na specjalne okazje zwłaszcza na Podlasiu, takie jak wesela, święta i uroczystości rodzinne, jednak dziś sękacz jest często spożywany jako deser lub przekąska.

Przepis na tradycyjny sękacz

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 kostek masła po 200 g
  • 1 kg cukru
  • 40 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować sękacz? Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C, a następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuść masło i ostudź, a w międzyczasie oddziel białka od żółtek i umieść w oddzielnych miskach.
  2. Ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodaj wanilię i ubij ponownie.
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj, aby uzyskać gęstą masę.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i powoli dodawać też pianę jajeczną do masy.
  5. Wlej ostudzone masło i wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż masę do specjalnej formy do sękacza (można ją znaleźć w sklepach z akcesoriami kuchennymi).
  6. Piecz przez około 2 godziny, aby sękacz był złotobrązowy i suchy.
  7. Ostudź sękacz przed podaniem, a następnie podaj na ciepło lub na zimno, posypany cukrem pudrem lub polany miodem.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na urocze babeczki z wielkanocnymi króliczkami:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser