Sękacz, czyli ciasto z rożna. Jada się je tylko w jednym regionie

Sękacz to jedno z polskich ciast, które wyróżnia kolisty kształt i wzór widoczny na przekroju. Składa się z cienkich, złotych warstw, a proces jego tworzenia tradycyjnie jest czasochłonny, jednak można przygotować go także w domu. Sprawdź jak stworzyć ciasto, aby wszyscy bliscy byli zachwyceni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Jajeczne ciasto z północy Polski

Sękacz, czyli jajeczne tradycyjne polskie ciasto, wyróżnia się charakterystycznym kolistym kształtem i pięknym wzorem na przekroju. Zwykle składa się z wielu cienkich warstw, które są przypieczone w taki sposób, aby osiągnąć złoty kolor. Przygotowywany jest z mąki, masła, cukru i jajek, a następnie pieczony w specjalnej formie, która nadaje mu kolisty kształt. W procesie wypieku ciasto jest stopniowo nakładane na formę, warstwa po warstwie, aż osiągnie pożądaną grubość. Tradycyjnie przygotowywany był na specjalne okazje zwłaszcza na Podlasiu, takie jak wesela, święta i uroczystości rodzinne, jednak dziś sękacz jest często spożywany jako deser lub przekąska.

Przepis na tradycyjny sękacz

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 kostek masła po 200 g
  • 1 kg cukru
  • 40 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jak przygotować sękacz? Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C, a następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuść masło i ostudź, a w międzyczasie oddziel białka od żółtek i umieść w oddzielnych miskach.
  2. Ubij żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodaj wanilię i ubij ponownie.
  3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj, aby uzyskać gęstą masę.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i powoli dodawać też pianę jajeczną do masy.
  5. Wlej ostudzone masło i wymieszaj dokładnie, a następnie przełóż masę do specjalnej formy do sękacza (można ją znaleźć w sklepach z akcesoriami kuchennymi).
  6. Piecz przez około 2 godziny, aby sękacz był złotobrązowy i suchy.
  7. Ostudź sękacz przed podaniem, a następnie podaj na ciepło lub na zimno, posypany cukrem pudrem lub polany miodem.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na urocze babeczki z wielkanocnymi króliczkami:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe