Sekretny składnik soczystych kotletów mielonych. To dzięki niemu smakują lepiej niż u babci

Idealne, soczyste kotlety mielone rozpływają się w ustach. Jednak co należy zrobić, aby uzyskać tak pyszne danie? Okazuje się, że wystarczy dodać do masy mięsnej jeden podstawowy składnik - płatki owsiane. Poniżej zdradzamy przepis na tę wyjątkową potrawę.

ObrazekSekretny składnik soczystych kotletów mielonych - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Soczyste kotlety mielone

Obrazek
Płatki owsiane - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu. To kultowe danie wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki. Niestety niekiedy nie wychodzi nam tak, jakbyśmy tego chcieli. Suche i twarde kotlety to zmora każdego amatora sztuki kulinarnej. W takim razie jak możemy tego uniknąć? Potrzebny jest tylko jeden składnik.

Wystarczy, że podczas przygotowywania masy mięsnej dodasz do niej płatki owsiane. Dzięki temu twoje kotlety będą wyjątkowo soczyste. Poniżej podajemy prosty przepis na to wspaniałe danie z dodatkiem płatków owsianych.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

cebula

jajko

1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych

1 ząbek czosnku

łyżka mleka

sól i pieprz

Sposób wykonania:

Jajko wybij do miseczki. Następnie dodaj do niego szczyptę soli oraz jedną łyżkę mleka. Składniki dokładnie wymieszaj. Na końcu wsyp łyżkę płatków owsianych, nasz sekretny składnik.  Całość odstaw na około 15 minut.W międzyczasie obierz cebulę. Następnie pokrój ją w drobną kostkę. Mielone mięso przełóż do miski. Dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

W kolejnym kroku dodaj do mięsa przyprawy oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Formuj z masy nieduże, okrągłe kotlety. Jeśli chcesz, aby masa nie przyklejała ci się do dłoni - zwilż je wodą. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut. Polecamy użyć masła klarowanego - nada potrawie wyjątkowego aromatu. Następnie przykryj kotlety pokrywką i duś jeszcze przez około 10 - 20 minut.

Tak przygotowane kotlety są soczyste i rozpływają się w ustach. Poza tym wspaniale smakują z dodatkiem ziemniaczanego puree oraz pysznej surówki z buraczków. 

Jeśli chcesz przygotować mielone w nieco innej odsłonie - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni