12 dziwnych kuchennych trików, które działają i przydają się prawie codziennie

Sekrety kulinarne są bardzo przydatne w każdej kuchni. Nie tylko pozwalają uniknąć wielu wpadek, ale i uproszczają wiele czynności. Dlatego warto znaleźć kilka minut i poznać nowe sztuczki, które wykorzystasz na co dzień we własnym domu.

Obrazek
Frania

Od razu przechodzimy do działania!

#1 Nie wszystkie warzywa i owoce można przechowywać w lodówce

Obrazek

Wiele osób uważa, że wszystkie produkty tego typu najlepiej przechowywać w lodówce, aby zachować ich świeżość na dłużej. To jednak duży błąd.

Okazuje się bowiem, że takie produkty jak: pomidory, banany czy jabłka, lepiej nie trzymać w lodówce. W takich warunkach zaczynają wytwarzać etylen, który przyśpiesza proces dojrzewania i gnicia.

#2 Rozmrażanie mięsa w lodówce

sekrety kulinarne

Choć proces ten wymaga sporo czasu, warto go używać przy pracy z zamrożonym mięsem. Dzięki niemu masz pewność, że mięso rozmrozi się równomiernie i dokładnie.

Na pewno nie powinnaś wyjmować mięsa bezpośrednio z zamrażarki i umieszczać go w misce z gorącą wodą. W ten sposób psujesz wygląd i smak produktu. I takie sekrety kulinarne zawsze się przydadzą.

#3 Nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki

przechowywanie mleka

Choć drzwi lodówki mogą wydawać się idealnym miejscem do przechowywania mleka, nie powinnaś z nich korzystać.

Po pierwsze, temperatura w tym miejscu jest trochę wyższa. Po drugie, ciągłe otwieranie drzwi będzie powodować skok temperatur. A co za tym idzie, okres przydatności mleka znacznie się skróci.

#4 Mieszanie makaronu podczas gotowania

sekrety kulinarne

Każdy z nas wie, że makaron należy gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Ale problem pojawia się przy mieszaniu makaronu.

A jest to kluczowa sprawa w pierwszych minutach tego procesu. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał i jednocześnie nie przyklei się do garnka.

#5 Zamiast soli dodaj...

Obrazek

...ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, ocet winny lub sok z cytryny. W szybki i łatwy sposób uzyskasz pyszny oraz słony smak, bez dużej ilości soli.

#6 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika

piekarnik

Jak sekrety kulinarne, to i patent z pieczeniem. Jeśli podczas pieczenia będziesz często otwierać piekarnik, obniżysz temperaturę, co może mieć fatalny wpływ na wypiek.

Ciasto w tak zmiennych warunkach może po prostu nie wyrosnąć. Zamiast wysuwać co chwilę blaszkę i sprawdzać na oko, czy wypiek jest gotowy, zrób szybki test z wykałaczką. Dzięki temu będziesz wiedzieć, czy ciasto potrzebuje jeszcze sporo czasu w piekarniku (po wbiciu wykałaczki w ciasto, będzie ona mokra), czy jest już gotowe (wykałaczka będzie sucha).

#7 Jajko sadzone z mikrofalówki

Obrazek

Jak się okazuje, idealne jajko sadzone można przygotować w zwykłej mikrofalówce. Wystarczy rozbić jajko na talerzu i zrobić małe nakłucie w żółtku, by jajko gotowało się równomiernie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.

Potem tylko 45-sekundowa wizyta w mikrofalówce i jajko sadzone jest gotowe!

#8 Deski do krojenia w różnych kolorach

Obrazek

W każdej kuchni powinno używać się jednej deski do mięs i ryb oraz drugiej do produktów, które nie wymagają gotowania.

Tym samym nie musisz obawiać się, że potencjalne bakterie z surowego mięsa, które są zabijane podczas gotowania, przeniosą się na produkty, które nie poddajesz ciepłej obróbce.

Dzięki kolorowym deskom nigdy nie zaliczysz takiej wpadki.

#9 Idealnie ubite białka

sekrety kulinarne

To wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że użyjesz do całego procesu jajek w temperaturze pokojowej, a nie tych prosto z lodówki. Po drugie, musisz dokładnie oddzielić żółtka od białek.

#10 Niezbędne noże w kuchni

Obrazek

Pisząc o sekretach kulinarnych, warto pamiętać, że w Twojej kuchni powinno znaleźć się 6 podstawowych noży, a mianowicie: nóż szefa kuchni (do porcjowania), nóź do warzyw, nóż do chleba, nóż uniwersalny, nóż do obierania i nóż do filetowania.

#11 Kilka patelni w kuchni

patelnie do kuchni

Skoro o wyposażeniu kuchni już mowa, warto mieć pod ręką minimum dwie patelnie. Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni z niską krawędzią i cienkim dnie. Z kolei mięso dobrze smażyć na patelni z szeroką krawędzią i grubym dnem.

#12 Przepis to świętość...

sekrety kulinarne

...zwłaszcza w przypadku wypieków. Ogromną znaczenie ma tu każda informacja, od temperatury piekarnika po dokładną ilość składników. Ważną informacją jest również adnotacja czy w przepisie należy użyć mąki przesianej przez sitko, czy też nie.

Jeśli chcesz, aby wypiek się udał, postępuj zgodnie z przepisem, z którego korzystasz.

I to wszystko jeśli chodzi o sekrety kulinarne na dziś. Koniecznie daj mi znać, czy chciałabyś dodać coś jeszcze do tej listy ?

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm