Porady12 dziwnych kuchennych trików, które działają i przydają się prawie codziennie

12 dziwnych kuchennych trików, które działają i przydają się prawie codziennie

Sekrety kulinarne są bardzo przydatne w każdej kuchni. Nie tylko pozwalają uniknąć wielu wpadek, ale i uproszczają wiele czynności. Dlatego warto znaleźć kilka minut i poznać nowe sztuczki, które wykorzystasz na co dzień we własnym domu.

12 dziwnych kuchennych trików, które działają i przydają się prawie codziennie
Frania

21.09.2020 | aktual.: 21.09.2020 12:18

Od razu przechodzimy do działania!

#1 Nie wszystkie warzywa i owoce można przechowywać w lodówce

Obraz

Wiele osób uważa, że wszystkie produkty tego typu najlepiej przechowywać w lodówce, aby zachować ich świeżość na dłużej. To jednak duży błąd.

Okazuje się bowiem, że takie produkty jak: pomidory, banany czy jabłka, lepiej nie trzymać w lodówce. W takich warunkach zaczynają wytwarzać etylen, który przyśpiesza proces dojrzewania i gnicia.

#2 Rozmrażanie mięsa w lodówce

Obraz

Choć proces ten wymaga sporo czasu, warto go używać przy pracy z zamrożonym mięsem. Dzięki niemu masz pewność, że mięso rozmrozi się równomiernie i dokładnie.

Na pewno nie powinnaś wyjmować mięsa bezpośrednio z zamrażarki i umieszczać go w misce z gorącą wodą. W ten sposób psujesz wygląd i smak produktu. I takie sekrety kulinarne zawsze się przydadzą.

#3 Nie przechowuj mleka w drzwiach lodówki

Obraz

Choć drzwi lodówki mogą wydawać się idealnym miejscem do przechowywania mleka, nie powinnaś z nich korzystać.

Po pierwsze, temperatura w tym miejscu jest trochę wyższa. Po drugie, ciągłe otwieranie drzwi będzie powodować skok temperatur. A co za tym idzie, okres przydatności mleka znacznie się skróci.

#4 Mieszanie makaronu podczas gotowania

Obraz

Każdy z nas wie, że makaron należy gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Ale problem pojawia się przy mieszaniu makaronu.

A jest to kluczowa sprawa w pierwszych minutach tego procesu. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał i jednocześnie nie przyklei się do garnka.

#5 Zamiast soli dodaj...

Obraz

...ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, ocet winny lub sok z cytryny. W szybki i łatwy sposób uzyskasz pyszny oraz słony smak, bez dużej ilości soli.

#6 Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika

Obraz

Jak sekrety kulinarne, to i patent z pieczeniem. Jeśli podczas pieczenia będziesz często otwierać piekarnik, obniżysz temperaturę, co może mieć fatalny wpływ na wypiek.

Ciasto w tak zmiennych warunkach może po prostu nie wyrosnąć. Zamiast wysuwać co chwilę blaszkę i sprawdzać na oko, czy wypiek jest gotowy, zrób szybki test z wykałaczką. Dzięki temu będziesz wiedzieć, czy ciasto potrzebuje jeszcze sporo czasu w piekarniku (po wbiciu wykałaczki w ciasto, będzie ona mokra), czy jest już gotowe (wykałaczka będzie sucha).

#7 Jajko sadzone z mikrofalówki

Obraz

Jak się okazuje, idealne jajko sadzone można przygotować w zwykłej mikrofalówce. Wystarczy rozbić jajko na talerzu i zrobić małe nakłucie w żółtku, by jajko gotowało się równomiernie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.

Potem tylko 45-sekundowa wizyta w mikrofalówce i jajko sadzone jest gotowe!

#8 Deski do krojenia w różnych kolorach

Obraz

W każdej kuchni powinno używać się jednej deski do mięs i ryb oraz drugiej do produktów, które nie wymagają gotowania.

Tym samym nie musisz obawiać się, że potencjalne bakterie z surowego mięsa, które są zabijane podczas gotowania, przeniosą się na produkty, które nie poddajesz ciepłej obróbce.

Dzięki kolorowym deskom nigdy nie zaliczysz takiej wpadki.

#9 Idealnie ubite białka

Obraz

To wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że użyjesz do całego procesu jajek w temperaturze pokojowej, a nie tych prosto z lodówki. Po drugie, musisz dokładnie oddzielić żółtka od białek.

#10 Niezbędne noże w kuchni

Obraz

Pisząc o sekretach kulinarnych, warto pamiętać, że w Twojej kuchni powinno znaleźć się 6 podstawowych noży, a mianowicie: nóż szefa kuchni (do porcjowania), nóź do warzyw, nóż do chleba, nóż uniwersalny, nóż do obierania i nóż do filetowania.

#11 Kilka patelni w kuchni

Obraz

Skoro o wyposażeniu kuchni już mowa, warto mieć pod ręką minimum dwie patelnie. Naleśniki najlepiej smażyć na małej patelni z niską krawędzią i cienkim dnie. Z kolei mięso dobrze smażyć na patelni z szeroką krawędzią i grubym dnem.

#12 Przepis to świętość...

Obraz

...zwłaszcza w przypadku wypieków. Ogromną znaczenie ma tu każda informacja, od temperatury piekarnika po dokładną ilość składników. Ważną informacją jest również adnotacja czy w przepisie należy użyć mąki przesianej przez sitko, czy też nie.

Jeśli chcesz, aby wypiek się udał, postępuj zgodnie z przepisem, z którego korzystasz.

I to wszystko jeśli chodzi o sekrety kulinarne na dziś. Koniecznie daj mi znać, czy chciałabyś dodać coś jeszcze do tej listy ?

Wybrane dla Ciebie