NewsySłońce dotkliwie poparzyło dziecko, bo zjadło popularne warzywo. Nigdy nie dawaj go w upał

Słońce dotkliwie poparzyło dziecko, bo zjadło popularne warzywo. Nigdy nie dawaj go w upał

Seler naciowy, a konkretniej sok z tego warzywa połączony z działaniem promieni słonecznych może spowodować silną reakcję skórną, podobną do poparzenia. Przekonała się o tym mama siedmiomiesięcznej dziewczynki. Twarz jej dziecka pokryły bąble, których leczenie jest bardzo długim procesem.

Dziecko doznało silnego poparzenia. To po kontakcie skóry z sokiem z selera naciowego i słońcem - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Dziecko doznało silnego poparzenia. To po kontakcie skóry z sokiem z selera naciowego i słońcem - Pyszności; Fot. Adobe Stock

29.05.2023 | aktual.: 29.05.2023 20:07

Reanna Bendzak, mieszkanka Kanady i mama siedmiomiesięcznej dziewczynki opublikowała na Facebooku zdjęcia poparzonej twarzy swojej córki. Post wywołał niemałe poruszenie, bowiem, jak tłumaczy kobieta, powodem tej dotkliwej reakcji skórnej miało być podanie dziecku selera naciowego. - Mamy nadzieję, że dzięki naszym doświadczeniom zwiększymy świadomość zagrożeń związanych ze spożywaniem niektórych pokarmów i napojów na słońcu - ostrzega teraz młoda mama.

Seler naciowy i słońce to bardzo groźne połączenie

Jak informuje kobieta, przebywała z dzieckiem na słońcu przez 20-30 minut. Tłumaczy, że dziecku zaczęły wyrzynać się ząbki, więc podała mu kawałek selera naciowego do żucia, aby pomóc ukoić ból dziąseł. Dodaje też, że dokładnie wytarła sok, który spływał po twarzy dziewczynki, a wieczorem dziecko zostało wykąpane. Z samego rana jednak kobietę i jej męża obudził przeraźliwy płacz niemowlęcia. Okazało się, że dziewczynka na twarzy, głównie w okolicy ust, miała bąble przypominające te przy silnym oparzeniu słonecznym.

Seler naciowy - Pyszności; Foto Canva.com
Seler naciowy - Pyszności; Foto Canva.com

Młoda mama ostrzega przed margarita burn

Schorzenia te spowodowało zjawisko zwane potocznie "margarita burn", a naukowo fitofotodermatozą. To reakcja chemiczna, która powoduje, że skóra ludzka staje się nadwrażliwa na działanie promieni ultrafioletowych. Fitofotodermatoza jest powodowana przez związki fotosyntetyczne występujące głównie w owocach cytrusowych. Stąd też reakcję tę nazywa się "chorobą limonkową". Mogą ją wywoływać również warzywa z rodziny selerowatych (koper włoski, seler naciowy, marchew, pasternak zwyczajny, pietruszka).

Reakcja skórna przypominająca oparzenie występuje, gdy sok z fotouczulających owoców bądź warzyw pojawi się na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych. Reakcja przeważnie pojawia się po 24 godzinach od ekspozycji na światło słoneczne. Nawet małe dawki promieniowania mogą spowodować bolesne dolegliwości i pozostawić blizny na długie miesiąca, a nawet lata.

Wybrane dla Ciebie