Pyszny sernik z 3 składników- szybki, tani i prosty przepis na deser

Puszysty i kremowy sernik, który przygotujesz z tylko 3 składników. Ciasto delikatne jak chmurka i niesamowicie kremowe dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Przygotujesz go w mgnieniu oka!

Obrazek
Ewa

Serniki to jedne z naszych ulubionych ciast. Dają spore pole do popisu, bo można je przygotować na wiele różnych sposobów, łącząc z różnymi dodatkami. Do stworzenia dzisiejszego sernika wykorzystaliśmy jedynie trzy składniki: jajka, mleko skondensowane i oczywiście twaróg sernikowy. W rezultacie powstał niesamowicie kremowy i delikatny sernik, którym zajadaliśmy się bez opamiętania.

Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Sernik z 3 składników

Do przygotowania kremowego sernika potrzebujesz jedynie:

5 jajek

500 g twarogu sernikowego

200 g mleka skondensowanego

Przepis krok po kroku:

Oddziel białka od żółtek jaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Obrazek
Sernik z trzech składników- Pyszności

W osobnej misce zmiksuj ze sobą żółtka jaj oraz twaróg sernikowy. Gdy składniki się połączą, wlewaj stopniowo skondensowane słodzone mleko, cały czas miksując całość.

Obrazek
Sernik z trzech składników- Pyszności

Do powstałej masy dodaj ubite białka i wymieszaj całość łyżką lub trzepaczką. Powstałą masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Formę możesz delikatnie natłuścić, żeby papier lepiej się trzymał. Możesz również użyć niedużej prostokątnej formy.

Obrazek
Masa serowa - Pyszności

Nasz sernik pieczemy w kąpieli wodnej- dzięki tej metodzie sernik jest jeszcze bardziej lekki i puszysty. Ciasto nie pęka, jest idealnie wilgotne, a do tego nie ma ryzyka, że środek opadnie. Jak piec w kąpieli wodnej? Formę z sernikiem umieść w większej blaszce i wypełnij ją wodą. Wcześniej zabezpiecz tortownicę dodatkowo folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do środka.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (program góra-dół) i piecz przez 40 minut. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 40-45 minut.

Obrazek
Sernik z trzech składników- Pyszności

Kiedy ciasto już się upiecze- uzbrój się nieco w cierpliwość. Po upieczeniu uchyl drzwiczki wyłączonego piekarnika na 15-20 minut. Następnie wyjmij ciasto i odstaw do wystudzenia. Kiedy już dobrze przestygnie- udekoruj je cukrem pudrem. Smacznego!

Obrazek
Sernik - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione