Jak zrobić sernik z trzech składników? Przepis Ani Starmach to prawdziwy hit

Prosty i pyszny sernik z przepisu Ani Starmach przygotujesz z zaledwie trzech składników. Puszysta masa wychodzi za każdym razem.

Sernik Ani Starmach- Pyszności, źródło: CanvaSernik Ani Starmach- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Upieczenie idealnego sernika nie musi być trudne i skomplikowane. Udowadnia to niezawodny przepis Ani Starmach, w którym wykorzystuje zaledwie trzy proste składniki. Co ciekawe, na próżno w nim szukać twarogu- gwiazda stacji TVN stawia na kremowy serek typu Philadephia. Nadaje on lekkości całej masie i sprawia, że ciasto jest subtelne i delikatne w smaku. Połączenie z białą czekoladą sprawi, że szybko zostaną same okruszki.

Przepis Ani Starmach

Chociaż widzowie mogą kojarzyć Anię Starmach jako jedną z jurorek "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", to jej kulinarna kariera rozpoczęła się jeszcze wcześniej niż emisja programów z jej udziałem. Z wyróżnieniem ukończyła kurs w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu, a w swoim CV może wpisać również staże w renomowanych restauracjach, w tym jednej z aż trzema gwiazdkami Michelin. Na co dzień jest również mamą dwójki pociech i uchyla rąbka tajemnicy swojej prywatności na Instagramie. Chętnie dzieli się również swoimi przepisami, a jej patenty na słodkości nie mają sobie równych.

Sernik- Pyszności, źródło: Canva
Sernik- Pyszności, źródło: Canva

Sernik z trzech składników

Składniki:

  • 160 g białej czekolady,
  • 4 jaja,
  • 160 g serka kremowego typu Philadephia.
Sernik nowojorski- Pyszności, źródło: Canva
Sernik nowojorski- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę łamię na mniejsze części i roztapiam w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody.
  2. Roztopioną czekoladę odstawiam na chwilę do wystudzenia.
  3. Do miski przekładam serek i mieszam go z białą czekoladą.
  4. Białka oddzielam od żółtego i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  5. Żółtka mieszam z serkiem, następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam całość łyżką, by piana nie opadła.
  6. Ciasto wlewam do formy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładam do większej blaszki.
  7. Dużą blaszkę wypełniam wodą- mój sernik będzie się piekł kąpieli wodnej.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 st. i piekę 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarniki i trzymam w nim ciasto jeszcze przez 20 minut od wyłączenia.
  9. Czekam, aż sernik dobrze przestygnie. Dekoruję cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo