Jak zrobić sernik z trzech składników? Przepis Ani Starmach to prawdziwy hit
Prosty i pyszny sernik z przepisu Ani Starmach przygotujesz z zaledwie trzech składników. Puszysta masa wychodzi za każdym razem.
07.08.2023 15:14
Upieczenie idealnego sernika nie musi być trudne i skomplikowane. Udowadnia to niezawodny przepis Ani Starmach, w którym wykorzystuje zaledwie trzy proste składniki. Co ciekawe, na próżno w nim szukać twarogu- gwiazda stacji TVN stawia na kremowy serek typu Philadephia. Nadaje on lekkości całej masie i sprawia, że ciasto jest subtelne i delikatne w smaku. Połączenie z białą czekoladą sprawi, że szybko zostaną same okruszki.
Przepis Ani Starmach
Chociaż widzowie mogą kojarzyć Anię Starmach jako jedną z jurorek "Masterchefa" oraz "Masterchefa Juniora", to jej kulinarna kariera rozpoczęła się jeszcze wcześniej niż emisja programów z jej udziałem. Z wyróżnieniem ukończyła kurs w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu, a w swoim CV może wpisać również staże w renomowanych restauracjach, w tym jednej z aż trzema gwiazdkami Michelin. Na co dzień jest również mamą dwójki pociech i uchyla rąbka tajemnicy swojej prywatności na Instagramie. Chętnie dzieli się również swoimi przepisami, a jej patenty na słodkości nie mają sobie równych.
Sernik z trzech składników
Składniki:
- 160 g białej czekolady,
- 4 jaja,
- 160 g serka kremowego typu Philadephia.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę łamię na mniejsze części i roztapiam w kąpieli wodnej. Wystarczy umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody.
- Roztopioną czekoladę odstawiam na chwilę do wystudzenia.
- Do miski przekładam serek i mieszam go z białą czekoladą.
- Białka oddzielam od żółtego i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka mieszam z serkiem, następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam całość łyżką, by piana nie opadła.
- Ciasto wlewam do formy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładam do większej blaszki.
- Dużą blaszkę wypełniam wodą- mój sernik będzie się piekł kąpieli wodnej.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 st. i piekę 20 minut. Po tym czasie wyłączam piekarniki i trzymam w nim ciasto jeszcze przez 20 minut od wyłączenia.
- Czekam, aż sernik dobrze przestygnie. Dekoruję cukrem pudrem.