PoradySięgnij do szafki po tę przyprawę. Brud z patelni zniknie w mgnieniu oka

Sięgnij do szafki po tę przyprawę. Brud z patelni zniknie w mgnieniu oka

Przypalona patelnia - jak sobie z tym radzić? Fot. AdobeStock
Przypalona patelnia - jak sobie z tym radzić? Fot. AdobeStock
10.07.2023 16:45, aktualizacja: 10.07.2023 17:25

Domowe sposoby na sprzątanie są z reguły nie tylko bardzo tanie, ale i skuteczne. Zanim więc kupimy chemiczne środki, powinniśmy sprawdzić, czy rozwiązania naszego problemu nie znajdziemy w kuchennej szafce. Podpowiadamy, za co chwycić, gdy chcemy wyczyścić przypaloną patelnię.

Brudne, przypalone naczynia potrafią być prawdziwą zmorą. Czasami długie szorowanie i najbardziej skuteczne chemiczne środki nie dają sobie rady. Babciny sposób jest jednak niezawodny. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po tę popularną przyprawę, a szybko osiągniemy sukces.

Weź z szafki sól kuchenną. Jest najlepszym środkiem na przypalenia

Choć wielu osobom wydaje się, że sól na przypalenia nie może być lepsza od najbardziej skutecznych chemicznych środków, to nic bardziej mylnego. Nie potrzebujemy do czyszczenia żadnych detergentów. Ta podstawowa przyprawa doskonale poradzi sobie z brudem - nawet zaschniętym.

Wystarczy, że na przypaloną patelnię wysypiemy grubą warstwę soli i zalejemy ją gorącą wodą. Następnie należy postawić patelnię na palniku i doprowadzić do wrzenia. Po pięciu minutach gotowania należy wylać wodę z solą. Za pomocą kuchennej gąbki czyścimy patelnię, używając już płynu do mycia naczyń. Należy zrobić to dwukrotnie, a następnie dokładnie wypłukać.

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Tego patentu na pewno nie znasz

Przypalone garnki i patelnie można wyczyścić również przy pomocy... warzywa. A konkretnie mowa tu o selerze naciowym. Choć brzmi absurdalnie, rzeczywiście działa.

Wystarczy posiekać selera w kostkę i zalać go wodą. Do tej mieszaniny można dodać też sodę oczyszczoną lub sól. Następnie należy wszystko zagotować, a miękkim warzywem pocierać przypaloną powierzchnię. Na końcu, podobnie jak w przypadku zagotowania soli, trzeba patelnię czy garnek umyć dwukrotnie z płynem do mycia naczyń.

Zmywanie naczyń. Fot. Pixabay
Zmywanie naczyń. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także