Sięgnij po ten kleik. Pomoże powstrzymać toaletowy sztorm

To klasyk, które doskonale znały nasze mamy. Miseczka gęstego, białego puddingu była remedium na żołądkowe problemy, ale również jedną z pierwszych potraw, jakie serwowano dzieciom. Dobrze mieć w zanadrzu zapisany przepis, bo może okazać się lekiem na całe żołądkowe zło.

Kleik ryżowy to lekarstwo dla brzuchaKleik ryżowy to lekarstwo dla brzucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kleik ryżowy odszedł nieco w zapomnienie. Jednak gdy przychodzi chwila trwogi, a jelita zaczynają niebezpiecznie bulgotać, okazuje się być prawdziwym zbawieniem. Proste połączenie składników zadziała jak plasterek. To również dobry przepis na dietetyczne i pożywne śniadanie, bez względu na pesel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Kleik ryżowy na jelita

Kiedy w jelitach zaczyna się burza, a łazienka zamienia się w zbyt chętnie odwiedzane miejsce, warto sięgnąć po domowe sposoby na uspokojenie burzy. Wśród nich jest stary, dobry kleik ryżowy.

Ryż gotowany na kleik rozpada się na łatwo przyswajalne cukry proste, co minimalizuje obciążenie układu trawiennego. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku, gdy narzekamy na problemy z trawieniem czy też wracamy do zdrowia po chorobie. Kleik ryżowy działa kojąco na podrażnioną śluzówkę żołądka i jelit, łagodząc dolegliwości bólowe i dyskomfort.

Kleik ryżowy
Kleik ryżowy © Pexels

Mimo że jest lekkostrawny, kleik ryżowy dostarcza organizmowi niezbędnej energii w postaci węglowodanów. To szczególnie ważne w stanach osłabienia, gdy potrzebujemy energii do walki z chorobą.

Przepis na kleik ryżowy

Zrobienie kleiku ryżowego jest naprawdę proste. Dzięki temu nawet będąc osłabionym, można wykrzesać z siebie resztki energii. Jelita będą za to wdzięczne. Jeśli chcesz podnieść nieco kaloryczność przy rekonwalescencji, dodaj nieco masła. Przy leczeniu rozstroju żołądka, zrezygnij z tego dodatku.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu,
  • 1 l wody,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsyp ryż, zalej wodą i zagotuj. Jeśli używasz ryżu w torebkach, wysyp go z nich przed gotowaniem.
  2. Dodaj sól i zmniejsz moc palnika, najmocniej jak się da.
  3. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka, aby ryż nie przywarł do spodu i nie spalił się.
  4. Na koniec dodaj masło i wymieszaj.

Gotowy kleik serwuj na ciepło. To naturalne i sprawdzone przez pokolenia wsparcie przy problemach żołądkowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟