Gotowanie ryżu w torebce niesie ze sobą konsekwencje. Zastanów się, nim następny raz to zrobisz
Zdarza ci się gotować ryż w torebce? Być może zainteresuje cię fakt, że nie jest to zbyt zdrowe rozwiązanie. Badania naukowe ostatecznie potwierdziły to, co można było podejrzewać już od dawna. I niby człowiek wiedział... ale i tak można poczuć się oszukanym.
11.07.2024 07:25
Kultura jedzenia ryżu w Polsce być może nie jest tak silna, co w przypadku krajów Dalekiego Wschodu, ale i tak spożywamy go całkiem sporo jak na europejskie standardy. To bardzo dobrze, bo te białe drobiny są świetnym wsparciem dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje tylko jeden, tyci problem. Ni z tego, ni z owego, producenci ryżu postanowili sprzedawać go w nietypowej formie: podzielonego na plastikowe torebki. Wielu osobom ta zagrywka nie podobała się już od początku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzucenie plastiku wraz z jedzeniem do gotującej się wody już na pierwszy rzut oka zdaje się pomysłem z kategorii — mówiąc delikatnie — niepotrzebnych. A czy nasze obawy mają odwzorowanie w faktach? Niestety tak. Potwierdzają to badania naukowe. Ich wyniki ostatecznie potwierdziły nam to, co nieuniknione. Gotowanie ryżu w torebkach z plastiku to coś zwyczajnie niezdrowego.
Ryż z dodatkiem plastiku
Nawet ryż, który nie został spakowany w torebki, ale jest słabej jakości, ma skład, który ciężko pochwalić. Według badań naukowych takie drobinki często zawierają mikrocząsteczki plastiku: polietylen, polipropylen i politereftalan etylenu. Tymczasem zamknięcie go w opakowanie z tworzywa sztucznego to już prawdziwa zbrodnia.
Przede wszystkim podczas podgrzewania torebek plastikowych następuje migracja chemikaliów do żywności weń zamkniętej. Sytuacja staje się naprawdę dotkliwa dla organizmu w momencie, w którym do garnka z takim gotującym się ryżem trafi jakikolwiek tłuszcz. Już odrobina oleju sprawi, że związki chemiczne z plastiku z łatwością się rozpuszczą, a my dostaniemy na obiad risotto z bisfenolem.
Ryż w torebce. Czym to grozi?
Skutki regularnego spożywania ryżu gotowanego w torebce mogą być naprawdę dotkliwe. Według naukowców możemy w tym kontekście mówić m.in. o negatywnym wpływie na gospodarkę hormonalną, chorobach narządów płciowych i problemach z płodnością.
Zobacz także
Jak w takim razie gotować ryż? Poza pozbyciem się torebek warto też pamiętać o jednej kwestii. Najlepiej jest wrzucać drobinki do mniejszej ilości wody, niż mamy to w zwyczaju robić. Dzięki temu żadne substancje prozdrowotne z nich nie "uciekną", a my będziemy mogli cieszyć się ich korzyściami dla organizmu. Na szklankę ziaren wystarczy nam około 1,5 szklanki wody. Oczywiście trzeba uważać, żeby się nie przypalił!