Gotowanie ryżu w torebce niesie ze sobą konsekwencje. Zastanów się, nim następny raz to zrobisz

Zdarza ci się gotować ryż w torebce? Być może zainteresuje cię fakt, że nie jest to zbyt zdrowe rozwiązanie. Badania naukowe ostatecznie potwierdziły to, co można było podejrzewać już od dawna. I niby człowiek wiedział... ale i tak można poczuć się oszukanym.

Gotowanie ryżu w torebkach z plastiku to kiepski pomysłGotowanie ryżu w torebkach z plastiku to kiepski pomysł
Źródło zdjęć: © Getty | David Tajlat

Kultura jedzenia ryżu w Polsce być może nie jest tak silna, co w przypadku krajów Dalekiego Wschodu, ale i tak spożywamy go całkiem sporo jak na europejskie standardy. To bardzo dobrze, bo te białe drobiny są świetnym wsparciem dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Istnieje tylko jeden, tyci problem. Ni z tego, ni z owego, producenci ryżu postanowili sprzedawać go w nietypowej formie: podzielonego na plastikowe torebki. Wielu osobom ta zagrywka nie podobała się już od początku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Wrzucenie plastiku wraz z jedzeniem do gotującej się wody już na pierwszy rzut oka zdaje się pomysłem z kategorii — mówiąc delikatnie — niepotrzebnych. A czy nasze obawy mają odwzorowanie w faktach? Niestety tak. Potwierdzają to badania naukowe. Ich wyniki ostatecznie potwierdziły nam to, co nieuniknione. Gotowanie ryżu w torebkach z plastiku to coś zwyczajnie niezdrowego.

Ryż z dodatkiem plastiku

Nawet ryż, który nie został spakowany w torebki, ale jest słabej jakości, ma skład, który ciężko pochwalić. Według badań naukowych takie drobinki często zawierają mikrocząsteczki plastiku: polietylen, polipropylen i politereftalan etylenu. Tymczasem zamknięcie go w opakowanie z tworzywa sztucznego to już prawdziwa zbrodnia.

Przed ugotowaniem ryżu warto go wypłukać. Pozbywamy się wtedy m.in. arsenu
Przed ugotowaniem ryżu warto go wypłukać. Pozbywamy się wtedy m.in. arsenu © Canva | kuppa_rock

Przede wszystkim podczas podgrzewania torebek plastikowych następuje migracja chemikaliów do żywności weń zamkniętej. Sytuacja staje się naprawdę dotkliwa dla organizmu w momencie, w którym do garnka z takim gotującym się ryżem trafi jakikolwiek tłuszcz. Już odrobina oleju sprawi, że związki chemiczne z plastiku z łatwością się rozpuszczą, a my dostaniemy na obiad risotto z bisfenolem.

Ryż w torebce. Czym to grozi?

Skutki regularnego spożywania ryżu gotowanego w torebce mogą być naprawdę dotkliwe. Według naukowców możemy w tym kontekście mówić m.in. o negatywnym wpływie na gospodarkę hormonalną, chorobach narządów płciowych i problemach z płodnością.

Jak w takim razie gotować ryż? Poza pozbyciem się torebek warto też pamiętać o jednej kwestii. Najlepiej jest wrzucać drobinki do mniejszej ilości wody, niż mamy to w zwyczaju robić. Dzięki temu żadne substancje prozdrowotne z nich nie "uciekną", a my będziemy mogli cieszyć się ich korzyściami dla organizmu. Na szklankę ziaren wystarczy nam około 1,5 szklanki wody. Oczywiście trzeba uważać, żeby się nie przypalił!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni