Siekam młodą kapustę i zalewam słodziutkim sosem. Surówka tak pyszna, że znika szybciej niż mięso

Młodą kapustę najczęściej podajemy na ciepło – duszoną z masłem i koperkiem. Niektórzy wrzucają odrobinę boczku dla smaku. Jednak nie trzeba się ograniczać tylko do jednej wersji. Delikatne liście, pełne witamin i kwasu foliowego, smakują doskonale również w świeżej wersji. Z prostymi dodatkami i słodkim sosem młoda kapusta jest o wiele zdrowsza.

Surówkę z młodej kapusty polewam słodkim winegretem Surówkę z młodej kapusty polewam słodkim winegretem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Już od początku maja w warzywniakach i na straganach można kupić młodą kapustę. Jest delikatniejsza i słodsza niż zimowa, a przy tym pełna witamin i minerałów. Młoda kapusta zawiera cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Jest również bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A i E, które dbają o lepsze samopoczucie, a przy okazji także o zdrowy wygląd skóry i włosów. Miękkie liście sprawdzają się na gołąbki i bigos, ale najlepiej wpływają na organizm, gdy jemy je na surowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej

Młoda kapusta na diecie redukcyjnej

Co prawda ilość błonnika w młodej kapuście jest podobna jak w przypadku kapusty zimowej, jednak ze względu na delikatniejsze liście, młode warzywo jest o wiele łatwiejsze do strawienia. Dzięki temu nie obciąża żołądka, a podobnie działa na jelita, czyszcząc je z toksyn i zapewniając uczucie sytości.

Taka kapusta zawiera więcej wody, dzięki czemu bardziej nawadnia organizm, co również wpływa na zmniejszenie częstotliwości sięgania po przekąski. Oczywiście bardzo ważny jest sposób obróbki. Sama kapusta zawiera jedynie 24-40 kcal w 100 g, ale w połączeniu z tłustym mięsem może zamienić się w kaloryczną bombę.

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Poniżej przepis na wersję z zielonym ogórkiem, ale możesz wymieszać młodą kapustę także z mandarynką lub pomarańczą.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:

  1. Młodą kapustę posiekaj w cienkie paski i wymieszaj z plasterkami ogórka.
  2. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek.
  3. W kubku połącz oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
  4. Surówkę wymieszaj z sosem, używając dwóch widelców.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa