Siekam młodą kapustę i zalewam słodziutkim sosem. Surówka tak pyszna, że znika szybciej niż mięso
Młodą kapustę najczęściej podajemy na ciepło – duszoną z masłem i koperkiem. Niektórzy wrzucają odrobinę boczku dla smaku. Jednak nie trzeba się ograniczać tylko do jednej wersji. Delikatne liście, pełne witamin i kwasu foliowego, smakują doskonale również w świeżej wersji. Z prostymi dodatkami i słodkim sosem młoda kapusta jest o wiele zdrowsza.
Już od początku maja w warzywniakach i na straganach można kupić młodą kapustę. Jest delikatniejsza i słodsza niż zimowa, a przy tym pełna witamin i minerałów. Młoda kapusta zawiera cztery razy więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Jest również bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A i E, które dbają o lepsze samopoczucie, a przy okazji także o zdrowy wygląd skóry i włosów. Miękkie liście sprawdzają się na gołąbki i bigos, ale najlepiej wpływają na organizm, gdy jemy je na surowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obowiązkowo robię go na obiad. Bigos z młodej kapusty teraz smakuje najlepiej
Młoda kapusta na diecie redukcyjnej
Co prawda ilość błonnika w młodej kapuście jest podobna jak w przypadku kapusty zimowej, jednak ze względu na delikatniejsze liście, młode warzywo jest o wiele łatwiejsze do strawienia. Dzięki temu nie obciąża żołądka, a podobnie działa na jelita, czyszcząc je z toksyn i zapewniając uczucie sytości.
Taka kapusta zawiera więcej wody, dzięki czemu bardziej nawadnia organizm, co również wpływa na zmniejszenie częstotliwości sięgania po przekąski. Oczywiście bardzo ważny jest sposób obróbki. Sama kapusta zawiera jedynie 24-40 kcal w 100 g, ale w połączeniu z tłustym mięsem może zamienić się w kaloryczną bombę.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Poniżej przepis na wersję z zielonym ogórkiem, ale możesz wymieszać młodą kapustę także z mandarynką lub pomarańczą.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- 1 zielony ogórek,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
- Młodą kapustę posiekaj w cienkie paski i wymieszaj z plasterkami ogórka.
- Dodaj posiekany koperek i szczypiorek.
- W kubku połącz oliwę z miodem i sokiem z cytryny.
- Surówkę wymieszaj z sosem, używając dwóch widelców.