Siostra Anastazja serwuje inną sałatkę zamiast jarzynowej. Jest bardzo tania i smaczna

Sałatka siostry Anastazji skradła nasze serca. Jest świetną alternatywą dla klasycznej jarzynowej. Przepis idealny nie tylko na święta, ale każdą inną uroczystość.

Obrazeksałatka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Kto jak kto, ale siostra Anastazja na pewno wie, jakie potrawy pasują na święta i rodzinne imprezy. Ponieważ przejedzenie sałatką jarzynową z czasu Świąt Wielkanocnych mogło jeszcze wszystkim nie minąć, pędzimy z ciekawą alternatywą: koperkową sałatką siostry Anastazji.

Obrazek
sałatka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Ta wiosenna odmiana sałatki ma właściwie same zalety. Jest absolutnie pyszna i orzeźwiająca (za sprawą, chociażby ananasa), a jednocześnie nie "zapycha" w sposób, jaki robi to sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a zakupy, które musisz wcześniej poczynić, nie zrujnują twojego domowego budżetu.

Jesteś chętny na taką ciekawą odmianę? Zapraszamy, niżej znajdziesz całą recepturę.

Koperkowa sałatka siostry Anastazji

Składniki:

           
  • podwójna pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek majonezu 250 ml
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka ananasa
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 pęczki koperku
  • 1 duża, czerwona cebula
  • sól, pieprz
Obrazek
sałatka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść i usuń ewentualne ścięgno. Prosty sposób na to znajdziesz tutaj. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie (jeśli wolisz, może też go upiec). Następnie osusz je, ostudź i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ogórki kiszone i odsączonego z zalewy ananasa również pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do miski. Teraz dodaj do nich groszek, kukurydzę i umyty, osuszony i posiekany koperek.
  3. Wlej dwie łyżki zalewy z ananasa i dodaj majonez. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowana sałatka doskonale wpasuje się w wielkanocny klimat, a nawet więcej: doda mu orzeźwiającej i wiosennej nuty. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej