WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Skończyłeś 40 lat? Zacznij dzień od jednej łyżeczki, a brzuch będzie płaski i lekki

Po 40. roku życia układ trawienny potrzebuje wsparcia. Ten prosty poranny rytuał zajmuje kilka sekund, a może znacząco poprawić samopoczucie, ułatwić trawienie i pomóc w zachowaniu płaskiego brzucha.

Ocet jabłkowy wspomaga trawienieOcet jabłkowy wspomaga trawienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Regularne spożywanie octu jabłkowego wspiera procesy trawienne, reguluje poziom cukru i może pomóc w redukcji uczucia ciężkości po posiłkach. Choć nie jest to magiczny detoks, jego działanie ma solidne podstawy naukowe. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie, aby poczuć różnicę, szczególnie po czterdziestce, kiedy organizm zaczyna działać nieco wolniej. Ocet jabłkowy to prosty, naturalny sposób, by wspomóc żołądek i jelita bez sięgania po tabletki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z rabarbarem - ciacho, które łączy wiosnę i lato w jednej blaszce

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który zakwasza żołądek, wspomaga rozkład białek i poprawia przyswajanie takich składników jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B. Jest pomocny szczególnie u osób po 40., które często cierpią na obniżone wydzielanie kwasu solnego. Efektem może być uczucie pełności po jedzeniu, wzdęcia, zaparcia czy senność.

Co więcej, ocet jabłkowy reguluje perystaltykę jelit i wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej, co ma bezpośredni wpływ na odporność i samopoczucie. Regularne picie octu może też zmniejszyć poposiłkowy skok glukozy we krwi, a to z kolei ogranicza napady głodu i wspiera spalanie tłuszczu.

Jak stosować ocet jabłkowy, żeby działał?

Najlepszy efekt uzyskasz, pijąc ocet jabłkowy rano, na czczo. Wystarczy dodać 5 ml (czyli jedną łyżeczkę) do szklanki ciepłej (nie zimnej ani nie gorącej) wody. Pij małymi łykami, a śniadanie zjedz po około 15 minutach. Taka ilość jest wystarczająca i bezpieczna.

Wybieraj ocet niefiltrowany, najlepiej z "matką octową", bo to właśnie ona zawiera naturalne enzymy i bakterie, które wspomagają trawienie i odporność. Unikaj wersji oczyszczonych, bo są pozbawione najcenniejszych właściwości.

Czy ocet jabłkowy jest dla każdego?

Choć ocet jabłkowy jest naturalny, nie każdy może go stosować bez ograniczeń. Osoby z wrzodami, nadżerkami przełyku lub silnym refluksem powinny zachować ostrożność. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Dla większości dorosłych jednak, a szczególnie po 40. roku życia to prosty i skuteczny sposób na lepsze trawienie, mniej wzdęć i więcej energii w ciągu dnia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej