Zielone liście wrzucam do ciasta. W mig mam zielony chlebek

Z ekspresowymi chlebkami kojarzy się przede wszystkim ten bananowy, idealny na słodkie śniadania i podwieczorki. Ten wytrawny przepis z wykorzystaniem szpinaku uratuje niejedno śniadanie i stanie się hitem na wielu imprezach.

Prosty chlebek ze szpinakiemProsty chlebek ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szpinak to jedno z warzyw, które wciąż wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną papką z przedszkolnego obiadu. To jednak wdzięczny obiekt nie tylko do kulinarnych eksperymentów z sałatkami czy zdrowymi koktajlami. Zielone liście świetnie sprawdzą się jako dodatek do prostego chlebka. Ten przepis nie tylko uratuje cię, gdy na śniadanie zabraknie tradycyjnego pieczywa, ale zrobisz również furorę, serwując go jako dodatek na grilla lub na przyjęciu w gronie znajomych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Zielony chlebek szpinakowy

Ten chlebek prosty i zdrowy sposób, aby przemycić do diety więcej warzyw, a przy okazji uzyskać piękny dla oka efekt. Ciasto jest naturalnie zielone, bez żadnych sztucznych wzmacniaczy i barwników. Wypiek jest wilgotny i puszysty w środku, a dzięki chrupiącej skórce doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do przygotowania chlebka szpinakowego możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych liści. W przypadku tych drugich rozmroź je i dobrze odciśnij z wody, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Jeśli chcesz urozmaicić smak, do masy możesz dorzucić pokruszony ser feta lub starty ser żółty, najlepiej gruyère, który doda mu wyrazistości. Równie dobrze sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, suszone pomidory czy odrobina czosnku w proszku.

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i zblenduj wraz z mlekiem, octem, cukrem oraz solą, aż uzyskasz jednolitą, zieloną masę.
  2. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Przesiewanie jest kluczowe, aby ciasto było puszyste i delikatne.
  3. Dodaj suche składniki do mokrej masy i dokładnie wymieszaj, ale tylko do połączenia składników – zbyt długie mieszanie sprawi, że chlebek stanie się gumowaty.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wypełnij formę przygotowaną masą.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy jest gotowy. Jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że chlebek jest już upieczony.

Po upieczeniu odstaw chlebek na chwilę w formie, a następnie wystudź na kratce. Tak przygotowany chlebek idealnie smakuje z masłem, hummusem lub kremowym serkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯