Zielone liście wrzucam do ciasta. W mig mam zielony chlebek

Z ekspresowymi chlebkami kojarzy się przede wszystkim ten bananowy, idealny na słodkie śniadania i podwieczorki. Ten wytrawny przepis z wykorzystaniem szpinaku uratuje niejedno śniadanie i stanie się hitem na wielu imprezach.

Prosty chlebek ze szpinakiemProsty chlebek ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szpinak to jedno z warzyw, które wciąż wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną papką z przedszkolnego obiadu. To jednak wdzięczny obiekt nie tylko do kulinarnych eksperymentów z sałatkami czy zdrowymi koktajlami. Zielone liście świetnie sprawdzą się jako dodatek do prostego chlebka. Ten przepis nie tylko uratuje cię, gdy na śniadanie zabraknie tradycyjnego pieczywa, ale zrobisz również furorę, serwując go jako dodatek na grilla lub na przyjęciu w gronie znajomych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Zielony chlebek szpinakowy

Ten chlebek prosty i zdrowy sposób, aby przemycić do diety więcej warzyw, a przy okazji uzyskać piękny dla oka efekt. Ciasto jest naturalnie zielone, bez żadnych sztucznych wzmacniaczy i barwników. Wypiek jest wilgotny i puszysty w środku, a dzięki chrupiącej skórce doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do przygotowania chlebka szpinakowego możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych liści. W przypadku tych drugich rozmroź je i dobrze odciśnij z wody, aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie. Jeśli chcesz urozmaicić smak, do masy możesz dorzucić pokruszony ser feta lub starty ser żółty, najlepiej gruyère, który doda mu wyrazistości. Równie dobrze sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, suszone pomidory czy odrobina czosnku w proszku.

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i zblenduj wraz z mlekiem, octem, cukrem oraz solą, aż uzyskasz jednolitą, zieloną masę.
  2. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Przesiewanie jest kluczowe, aby ciasto było puszyste i delikatne.
  3. Dodaj suche składniki do mokrej masy i dokładnie wymieszaj, ale tylko do połączenia składników – zbyt długie mieszanie sprawi, że chlebek stanie się gumowaty.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wypełnij formę przygotowaną masą.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy jest gotowy. Jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że chlebek jest już upieczony.

Po upieczeniu odstaw chlebek na chwilę w formie, a następnie wystudź na kratce. Tak przygotowany chlebek idealnie smakuje z masłem, hummusem lub kremowym serkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety