Najlżejsza wersja śledzi w kremowym sosie. Bez tony oleju i śmietany, możesz jeść je do woli
Klasyczne śledzie w lekkim wydaniu bez dodatku śmietany. Odświeżona wersja świątecznego klasyka w mniej tłustej odsłonie.
16.12.2022 17:56
Świąteczne śledzie
Ryba, jako symbol chrześcijaństwa, obowiązkowo gości na naszych stołach. Podczas wigilii nie może zabraknąć również śledzi. Najpopularniejszą formą jest serwowanie ich w śmietanie. Chociaż smakują wtedy nieziemsko, to jest to niestety dość tłusta i kaloryczna opcja. Sam śledź należy do tłustych ryb, a i śmietana wcale nie jest taka lekka. Jeśli nie chcesz rezygnować ze świątecznego przysmaku, to mamy dziś dla Ciebie idealne rozwiązanie. Odchudzona wersja śledzia w śmietanie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Dzięki zamianie śmietany na jogurt oszczędzamy trochę kalorii, nie rezygnując jednocześnie z kremowego smaku.
Zobacz także
Śledzie bez śmietany
Składniki:
- 6 filetów śledziowych (solonych)
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie dobrze opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Odsącz je z wody i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój rybę na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę drobno posiekaj, polej wrzątkiem i poczekaj minutę, aby ostygła. Dorzuć ją do śledzi. Dodaj również starte na dużych oczkach jabłko. Możesz je skropić dodatkowo sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Postaw na gęsty jogurt naturalny lub wymieszaj go z jogurtem greckim. Dodaj do śledzi i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły.Smacznego!
Przepis na pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube