Najlżejsza wersja śledzi w kremowym sosie. Bez tony oleju i śmietany, możesz jeść je do woli

Klasyczne śledzie w lekkim wydaniu bez dodatku śmietany. Odświeżona wersja świątecznego klasyka w mniej tłustej odsłonie.

ObrazekŚledzie - Foto: Canva
Ewa

Świąteczne śledzie

Ryba, jako symbol chrześcijaństwa, obowiązkowo gości na naszych stołach. Podczas wigilii nie może zabraknąć również śledzi. Najpopularniejszą formą jest serwowanie ich w śmietanie. Chociaż smakują wtedy nieziemsko, to jest to niestety dość tłusta i kaloryczna opcja. Sam śledź należy do tłustych ryb, a i śmietana wcale nie jest taka lekka. Jeśli nie chcesz rezygnować ze świątecznego przysmaku, to mamy dziś dla Ciebie idealne rozwiązanie. Odchudzona wersja śledzia w śmietanie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Dzięki zamianie śmietany na jogurt oszczędzamy trochę kalorii, nie rezygnując jednocześnie z kremowego smaku.

Śledzie bez śmietany

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych (solonych)
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie dobrze opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin. Odsącz je z wody i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój rybę na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę drobno posiekaj, polej wrzątkiem i poczekaj minutę, aby ostygła. Dorzuć ją do śledzi. Dodaj również starte na dużych oczkach jabłko. Możesz je skropić dodatkowo sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Jogurt wymieszaj z majonezem  i musztardą. Postaw na gęsty jogurt naturalny lub wymieszaj go z jogurtem greckim. Dodaj do śledzi i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się dobrze przegryzły.Smacznego!

Śledź bez śmietany- Pyszności; źródło: kadr z filmu YouTube Swojskie jedzonko
Śledź bez śmietany- Pyszności; źródło: kadr z filmu YouTube Swojskie jedzonko

Przepis na pyszne śledzie po kaszubsku w sosie pomidorowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"