Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

W tym roku przygotuj wigilijne śledzie w zupełnie innym wydaniu. Podaj je na bogato z dodatkiem korzennych przypraw, świeżymi daktylami, suszoną żurawiną i migdałami. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Zresztą sam się o tym przekonaj i zobacz nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.

Składniki:

  • 500 g filetów ze śledzia a la matias w oleju,
  • 200 ml oleju ze śledzi,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • 70 g świeżych daktyli,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 2 kory cynamonu,
  • 1 łyżeczka pieprzu czerwonego,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca,
  • 2 łyżki miodu lipowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

O czym warto pamiętać:

  1. Jeśli obawiasz się, że śledzie są zbyt słone, zawsze możesz pomoczyć je w mleku. Szybka i sprawdzona metoda ma jeszcze jedną korzyść. Po takiej kąpieli ryby będą niesamowicie delikatne.
  2. Śledzie do przepisu pokrój w drobną kostkę.
  3. Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz wszystkie składniki w dużej misce.
  4. Pamiętaj, że ze świeżych daktyli należy usunąć pestki.
  5. Jeśli to danie ma być jedną z potraw wigilijnych, warto podać je w naczyniu ze świątecznym motywem. My tym razem postawiliśmy na miskę w kształcie gwiazdy.
  6. Na spodzie ułóż warstwę śledzi. Przy pomocy chochli rozprowadź część marynaty. Powtórz cały proces jeszcze raz.
  7. Na koniec owiń miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  8. Przed podaniem udekoruj danie suszoną żurawiną, migdałami i gałązką świeżego rozmarynu.
Więcej wideo
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
To zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurkaTo zimowe ciasto z żurawiną zawsze się udaje. Jest obłędnie wilgotne i puszyste jak chmurka
Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"Słoik pasztetu za 50 złotych i zupa za 25 zł na jarmarku w Warszawie. "Kilka stówek trzeba mieć"
Wydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkęWydrążone ziemniaki napełniam pysznym farszem. Nawet dzieci chcą dokładkę
Obiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnikaObiad jak u mamy. Karkówkę w marynacie układam na kiszonej kapuście i wkładam do piekarnika
Łączy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazj꣹czy w sobie 3 najlepsze smaki. Placek z Podkarpacia sprawdzi się na każdą okazję
Tę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitemTę zupę przygotuję jako ciepłe danie na andrzejki. Na imieninowej imprezie była hitem
Wybrane dla Ciebie
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy