Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
W tym roku przygotuj wigilijne śledzie w zupełnie innym wydaniu. Podaj je na bogato z dodatkiem korzennych przypraw, świeżymi daktylami, suszoną żurawiną i migdałami. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Zresztą sam się o tym przekonaj i zobacz nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 500 g filetów ze śledzia a la matias w oleju,
- 200 ml oleju ze śledzi,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 3 gwiazdki anyżu,
- 70 g świeżych daktyli,
- 1 łyżeczka goździków,
- 2 kory cynamonu,
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka ziaren jałowca,
- 2 łyżki miodu lipowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżka płatków migdałów,
- gałązka świeżego rozmarynu.
O czym warto pamiętać:
- Jeśli obawiasz się, że śledzie są zbyt słone, zawsze możesz pomoczyć je w mleku. Szybka i sprawdzona metoda ma jeszcze jedną korzyść. Po takiej kąpieli ryby będą niesamowicie delikatne.
- Śledzie do przepisu pokrój w drobną kostkę.
- Następnie przygotuj marynatę. W tym celu połącz wszystkie składniki w dużej misce.
- Pamiętaj, że ze świeżych daktyli należy usunąć pestki.
- Jeśli to danie ma być jedną z potraw wigilijnych, warto podać je w naczyniu ze świątecznym motywem. My tym razem postawiliśmy na miskę w kształcie gwiazdy.
- Na spodzie ułóż warstwę śledzi. Przy pomocy chochli rozprowadź część marynaty. Powtórz cały proces jeszcze raz.
- Na koniec owiń miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Przed podaniem udekoruj danie suszoną żurawiną, migdałami i gałązką świeżego rozmarynu.