Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu.

Obrazek
Ewa

Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą?

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Ślimakowe gołąbki – przepis. Jak zawinąć?

Nasze gołąbki zawinęliśmy w ślimaki. Nie tylko prezentują się inaczej, ale mają też nieco inny smak niż tradycyjne gołąbki. Są bardziej kapuściane, dzięki czemu farsz jeszcze lepiej przechodzi aromatem.

Jakie składniki na ślimakowe gołąbki? Ryż, mięso i kapusta to składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania gołąbków. Z pewnością nie raz wrócisz do tego przepisu!

Przepis na ślimakowe gołąbki poniżej.

Składniki

Ślimakowe gołąbki – składniki

  1. 1 biała kapusta
  2. 20 g masła do smażenia
  3. 1 cebula
  4. 300 g mięsa mielonego
  5. 150 g ryżu
  6. 50 g przecieru pomidorowego
  7. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  8. 1 łyżeczka suszonego majeranku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu
  11. 500 ml bulionu

Ślimakowe gołąbki – przepis na farsz

Zacznij od przygotowania mięsnego farszu do ślimakowych gołąbków, którym wypełnisz kapustę.

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego ugotowany ryż i cebulę. Najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki lub wieprzowo-wołowe. Jako kolejne składniki dodaj: przecier pomidorowy, kmin rzymski, majeranek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj. Jeśli nie przepadasz za kminem rzymski, to możesz pominąć ten składnik. Majeranek to przyprawa, która świetnie komponuje się z praktycznie wszystkimi daniami z kapustą.

Jak zawinąć gołąbki w kształcie ślimaka? Ile czasu dusić?

Czas zawinąć nasze gołąbki w kształcie ślimaka.

Z kapusty wykrój głąb i podgotuj liście przez 10 minut we wrzącej wodzie. Po tym czasie wyciągnij jeden liść, żeby sprawdzić, czy już jest gotowe. Jeśli kapusta będzie wciąż twarda i ciężko się będzie zawijała, to przedłuż gotowanie o kilka minut. Z każdego liścia wykrój zgrubienie przy pomocy małego noża. Odłóż kilka liści na bok- wyłożysz nimi później naczynie, w którym będą się dusić gołąbki.

Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń tak, aby otrzymać kształt ślimaka.

Ślimakowe gołąbki – czas duszenia. Na patelni rozłóż odłożone liście kapusty. Potem dodaj gołąbki i zalej całość bulionem Duś pod przykryciem przez godzinę.

Ślimakowe gołąbki są gotowe. Sposób serwowania

Po godzinie duszenia nasze ślimakowe gołąbki są już gotowe.

Podaj je z pysznym sosem pomidorowym i ciesz się fantastycznym obiadem dla całej rodziny.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione