Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego to pyszny przepis na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy. Nawet cukiernie z francuskimi wypiekami będziesz obchodzić szerokim łukiem.
16.07.2024 07:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto francuskie bardzo często znajduje się na liście moich zakupów. To świetna baza do wielu przekąsek w słodkim i słonym wydaniu. W tym przepisie stało się bazą do pysznych bułeczek z morelami. Między listkującym, chrupiącym ciastem skrywa się również proste i smaczne nadzienie z orzeszków ziemnych.
Bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym
Chociaż może się wydawać, że w temacie ciasta francuskiego powiedziano już wszystko, to wciąż można zaskoczyć nowym przepisem. Jednym z moich popisów deserów w kategorii "na szybko" są proste bułeczki, w których słodki smak ciasta i nadzienia przełamuje owocowy dodatek w postaci dżemu morelowego.
Kiedy pojawiają się na stole, lepiej nie mrugać - znikają w mgnieniu oka. Przepadają za nimi dzieci, uwielbiają dorośli. Świetnie sprawdzi się na słodki poczęstunek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 6 łyżeczek dżemu morelowego,
- 1 jajko,
- płatki migdałów,
- morele.
Nadzienie orzechowe:
- 250 g orzeszków ziemnych solonych,
- 80 ml mleka,
- 20 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Solone orzeszki ziemne mielę w robocie kuchennym i przekładam do miski. Dodaję mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszam.
Krok 2. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i rozprowadzam przygotowaną masę orzechową.
Krok 3. Ciasto francuskie składam na pół i kroję na długie paski. Każdy z nich skręcam wokół własnej osi, a następnie zawijam w ślimaka.
Krok 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki robię na środku wgłębienie, które wypełniam dżemem morelowym. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.
Krok 5. Gotowe bułeczki przekładam na talerz, dodając kawałki świeżych moreli. Dodatkowo można je udekorować listkiem mięty lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!