Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego to pyszny przepis na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy. Nawet cukiernie z francuskimi wypiekami będziesz obchodzić szerokim łukiem.

Drożdżówki z moreląDrożdżówki z morelą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie bardzo często znajduje się na liście moich zakupów. To świetna baza do wielu przekąsek w słodkim i słonym wydaniu. W tym przepisie stało się bazą do pysznych bułeczek z morelami. Między listkującym, chrupiącym ciastem skrywa się również proste i smaczne nadzienie z orzeszków ziemnych.

Bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym

Chociaż może się wydawać, że w temacie ciasta francuskiego powiedziano już wszystko, to wciąż można zaskoczyć nowym przepisem. Jednym z moich popisów deserów w kategorii "na szybko" są proste bułeczki, w których słodki smak ciasta i nadzienia przełamuje owocowy dodatek w postaci dżemu morelowego.

Kiedy pojawiają się na stole, lepiej nie mrugać - znikają w mgnieniu oka. Przepadają za nimi dzieci, uwielbiają dorośli. Świetnie sprawdzi się na słodki poczęstunek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 łyżeczek dżemu morelowego,
  • 1 jajko,
  • płatki migdałów,
  • morele.

Nadzienie orzechowe: 

  • 250 g orzeszków ziemnych solonych,
  • 80 ml mleka,
  • 20 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Solone orzeszki ziemne mielę w robocie kuchennym i przekładam do miski. Dodaję mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszam.

Krok 2. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i rozprowadzam przygotowaną masę orzechową.

Ciasto francuskie z masą orzechową
Ciasto francuskie z masą orzechową © Pyszności

Krok 3. Ciasto francuskie składam na pół i kroję na długie paski. Każdy z nich skręcam wokół własnej osi, a następnie zawijam w ślimaka.

Zawijanie bułeczek
Zawijanie bułeczek © Pyszności

Krok 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki robię na środku wgłębienie, które wypełniam dżemem morelowym. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Bułeczki z morelą
Bułeczki z morelą © Pyszności

Krok 5. Gotowe bułeczki przekładam na talerz, dodając kawałki świeżych moreli. Dodatkowo można je udekorować listkiem mięty lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Bułeczki z morelą
Bułeczki z morelą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej