Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa
Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego to pyszny przepis na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy. Nawet cukiernie z francuskimi wypiekami będziesz obchodzić szerokim łukiem.
16.07.2024 07:02
Ciasto francuskie bardzo często znajduje się na liście moich zakupów. To świetna baza do wielu przekąsek w słodkim i słonym wydaniu. W tym przepisie stało się bazą do pysznych bułeczek z morelami. Między listkującym, chrupiącym ciastem skrywa się również proste i smaczne nadzienie z orzeszków ziemnych.
Bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym
Chociaż może się wydawać, że w temacie ciasta francuskiego powiedziano już wszystko, to wciąż można zaskoczyć nowym przepisem. Jednym z moich popisów deserów w kategorii "na szybko" są proste bułeczki, w których słodki smak ciasta i nadzienia przełamuje owocowy dodatek w postaci dżemu morelowego.
Kiedy pojawiają się na stole, lepiej nie mrugać - znikają w mgnieniu oka. Przepadają za nimi dzieci, uwielbiają dorośli. Świetnie sprawdzi się na słodki poczęstunek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 6 łyżeczek dżemu morelowego,
- 1 jajko,
- płatki migdałów,
- morele.
Nadzienie orzechowe:
- 250 g orzeszków ziemnych solonych,
- 80 ml mleka,
- 20 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Solone orzeszki ziemne mielę w robocie kuchennym i przekładam do miski. Dodaję mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszam.
Krok 2. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i rozprowadzam przygotowaną masę orzechową.
Krok 3. Ciasto francuskie składam na pół i kroję na długie paski. Każdy z nich skręcam wokół własnej osi, a następnie zawijam w ślimaka.
Krok 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki robię na środku wgłębienie, które wypełniam dżemem morelowym. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.
Krok 5. Gotowe bułeczki przekładam na talerz, dodając kawałki świeżych moreli. Dodatkowo można je udekorować listkiem mięty lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!