PrzepisCiasto francuskieSłodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego to pyszny przepis na słodką przekąskę. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub drugie śniadanie do pracy. Nawet cukiernie z francuskimi wypiekami będziesz obchodzić szerokim łukiem.

Drożdżówki z morelą
Drożdżówki z morelą
Źródło zdjęć: © Pyszności

16.07.2024 07:02

Ciasto francuskie bardzo często znajduje się na liście moich zakupów. To świetna baza do wielu przekąsek w słodkim i słonym wydaniu. W tym przepisie stało się bazą do pysznych bułeczek z morelami. Między listkującym, chrupiącym ciastem skrywa się również proste i smaczne nadzienie z orzeszków ziemnych.

Bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym

Chociaż może się wydawać, że w temacie ciasta francuskiego powiedziano już wszystko, to wciąż można zaskoczyć nowym przepisem. Jednym z moich popisów deserów w kategorii "na szybko" są proste bułeczki, w których słodki smak ciasta i nadzienia przełamuje owocowy dodatek w postaci dżemu morelowego.

Kiedy pojawiają się na stole, lepiej nie mrugać - znikają w mgnieniu oka. Przepadają za nimi dzieci, uwielbiają dorośli. Świetnie sprawdzi się na słodki poczęstunek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 łyżeczek dżemu morelowego,
  • 1 jajko,
  • płatki migdałów,
  • morele.

Nadzienie orzechowe: 

  • 250 g orzeszków ziemnych solonych,
  • 80 ml mleka,
  • 20 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Solone orzeszki ziemne mielę w robocie kuchennym i przekładam do miski. Dodaję mleko oraz cukier puder i dokładnie mieszam.

Krok 2. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie i rozprowadzam przygotowaną masę orzechową.

Ciasto francuskie z masą orzechową
Ciasto francuskie z masą orzechową© Pyszności

Krok 3. Ciasto francuskie składam na pół i kroję na długie paski. Każdy z nich skręcam wokół własnej osi, a następnie zawijam w ślimaka.

Zawijanie bułeczek
Zawijanie bułeczek © Pyszności

Krok 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki robię na środku wgłębienie, które wypełniam dżemem morelowym. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Bułeczki z morelą
Bułeczki z morelą© Pyszności

Krok 5. Gotowe bułeczki przekładam na talerz, dodając kawałki świeżych moreli. Dodatkowo można je udekorować listkiem mięty lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Bułeczki z morelą
Bułeczki z morelą© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie