Słynna kucharka nigdy nie pomijała tej czynności. Dzięki temu jajka wychodziły perfekcyjne

Chciałabyś przygotować idealne jajka na twardo, ale z niewiadomych przyczyn, skorupki zawsze pękają, a jajka są niedogotowane? Wypróbuj metodę Julii Child, jednej z najsłynniejszych amerykańskich kucharek, a już nigdy nie zrobisz ich inaczej.

Ugotuj jajka metodą Julie Child, a już nigdy nie zrobisz ich inaczejUgotuj jajka metodą Julie Child, a już nigdy nie zrobisz ich inaczej
Źródło zdjęć: © Unsplash

Jeszcze do niedawna jajka były owiane złą sławą, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i cholesterolu. Po latach okazało się, że to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, który dostarcza niemalże wszystkich witamin i aminokwasów, które są podstawowym składnikiem budulcowym organizmu.

Już dwa jajka dziennie dostarczają nam połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę D i aż 13 g białka. Najczęściej sięgamy po nie na śniadanie. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, czy jemy je ugotowane "na twardo", z dodatkiem szczypty soli. Choć mogłoby wydawać się, że w gotowaniu jajek nie ma żadnej filozofii, wiele osób ma z tym problem. Z pomocą przychodzi Julia Child, jedna z najsłynniejszych amerykańskich kucharek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Kim była Julia Child?

Julia Child to amerykańska kucharka, która spopularyzowała w USA francuską kuchnię. Była pierwszą kobietą w historii, która ukończyła prestiżową szkołę kulinarną Le Gordon Bleu. W latach 60. ubiegłego wieku wydała Mastering the Art of French Cooking, książkę kucharską, która z miejsca stała się bestsellerem i do dziś uznawana jest za jedną z najważniejszych publikacji dotyczących kuchni francuskiej.

Wypróbuj metodę Julii Child, a już nigdy nie przygotujesz jajek inaczej

Przygotowanie idealnych jajek na twardo to nie lada wyzwanie. Skorupki często pękają podczas gotowania, a żółtko okazuje się być nieścięte. Julia Child znalazła na to sposób. W swojej książce Mastering the Art of French Cooking, opisała, jak przygotować idealne jajko na twardo. Na pół godziny przed planowanym gotowaniem wyjmij jajka z lodówki. Ogrzane skorupki nie będą tak pękać. Następnie, zagotuj wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, połoz jajko na drewnianą łyżkę. Następnie, weź do ręki drugą, metalową łyżkę i zamieszaj nią w gotującej się wodzie. Mieszaj tak długo, aż powstanie wir. Nie przestając mieszać, weź do wolnej ręki łyżkę z jajkiem i włóż ją w sam środek wirującej wody. Gotuj jajko przez 8 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i wylej wodę. Skorupka z łatwością zejdzie z jajka, a żółtko będzie idealnie ścięte.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser