Większość z nas źle robi jajecznicę i wychodzi jak wiór. Trik Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay to jeden z najbardziej utytułowanych kucharzy na świecie. W przeciągu 30 lat kariery zdobył aż 15 gwiazdek Michelin. Niedawno zdradził przepis na idealną jajecznicę. Musisz go wypróbować.

Jajecznica
Jajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2023 14:31

Jajka to źródło cennych aminokwasów, witamin i minerałów. Już jedno jajko pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie rano. Najczęściej, w formie jajecznicy.

W teorii, przyrządzenie tego dania jest banalnie proste. Jajka wystarczy rozbić na rozgrzanej patelni i mieszać je tak długo, aż się zetną. W praktyce często wychodzi sucha i wiórowata, po prostu niesmaczna. Jak więc przyrządzić doskonałą jajecznicę? Na to pytanie odpowiedział Gordon Ramsay, który podzielił się przepisem na jajecznicę idealną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica idealna wg. Gordona Ramsaya. Lepszej nie jadłeś

Kremowa, pełna smaku, rozpływają się w ustach, sycąca — tak większość z nas opisałoby jajecznicę idealną. Nie każdy umie przyrządzić ją w ten sposób. Jak więc przygotować kremową jajecznicę? Wypróbuj metodę Gordona Ramsaya. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad.

Przepis na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka śmietany (18 proc.),
  • łyżka szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Kiedy masło stanie się płynne, zmniejsz grzanie. Wbij wszystkie jajka, jedno po drugim. Mieszaj je drewnianą szpatułką, najwolniej jak potrafisz. Później sobie podziękujesz.
  2. Kiedy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z palnika. Zamieszaj jajka i po chwili, odłóż patelnię na gaz. Konsystencja powinna być wilgotna.
  3. Do jajek dodaj śmietanę oraz sól i pieprz. Gotową jajecznicę zamieszaj jeszcze raz, a następnie, przełóż na talerz. Na końcu, posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Masło, dużo masła, czyli jajecznica wedle szefów kuchni

Metoda Ramsaya cieszy się coraz większą popularnością, jednak wzbudza nieco kontrowersji, głównie ze względu na dodatek śmietany. Możesz ją pomiąć, jednak jeśli chcesz zachować kremową konsystencję, koniecznie trzymaj się jednej zasady. Zwiększ ilość masła do czterech, a nawet 5 łyżek.

Im więcej masła, tym lepiej. Tłuszcz to doskonały nośnik smaku i w przypadku jajecznicy, nie powinno się go żałować. To musi być masło, bowiem to właśnie ono podkręci smak całego dania. Jajka smaż na możliwie najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. W ten sposób przygotujesz rozpływającą się w ustach jajecznicę.

Wybrane dla Ciebie