Większość z nas źle robi jajecznicę i wychodzi jak wiór. Trik Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay to jeden z najbardziej utytułowanych kucharzy na świecie. W przeciągu 30 lat kariery zdobył aż 15 gwiazdek Michelin. Niedawno zdradził przepis na idealną jajecznicę. Musisz go wypróbować.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka to źródło cennych aminokwasów, witamin i minerałów. Już jedno jajko pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie rano. Najczęściej, w formie jajecznicy.

W teorii, przyrządzenie tego dania jest banalnie proste. Jajka wystarczy rozbić na rozgrzanej patelni i mieszać je tak długo, aż się zetną. W praktyce często wychodzi sucha i wiórowata, po prostu niesmaczna. Jak więc przyrządzić doskonałą jajecznicę? Na to pytanie odpowiedział Gordon Ramsay, który podzielił się przepisem na jajecznicę idealną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jajecznica idealna wg. Gordona Ramsaya. Lepszej nie jadłeś

Kremowa, pełna smaku, rozpływają się w ustach, sycąca — tak większość z nas opisałoby jajecznicę idealną. Nie każdy umie przyrządzić ją w ten sposób. Jak więc przygotować kremową jajecznicę? Wypróbuj metodę Gordona Ramsaya. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad.

Przepis na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka śmietany (18 proc.),
  • łyżka szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Kiedy masło stanie się płynne, zmniejsz grzanie. Wbij wszystkie jajka, jedno po drugim. Mieszaj je drewnianą szpatułką, najwolniej jak potrafisz. Później sobie podziękujesz.
  2. Kiedy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z palnika. Zamieszaj jajka i po chwili, odłóż patelnię na gaz. Konsystencja powinna być wilgotna.
  3. Do jajek dodaj śmietanę oraz sól i pieprz. Gotową jajecznicę zamieszaj jeszcze raz, a następnie, przełóż na talerz. Na końcu, posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Masło, dużo masła, czyli jajecznica wedle szefów kuchni

Metoda Ramsaya cieszy się coraz większą popularnością, jednak wzbudza nieco kontrowersji, głównie ze względu na dodatek śmietany. Możesz ją pomiąć, jednak jeśli chcesz zachować kremową konsystencję, koniecznie trzymaj się jednej zasady. Zwiększ ilość masła do czterech, a nawet 5 łyżek.

Im więcej masła, tym lepiej. Tłuszcz to doskonały nośnik smaku i w przypadku jajecznicy, nie powinno się go żałować. To musi być masło, bowiem to właśnie ono podkręci smak całego dania. Jajka smaż na możliwie najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. W ten sposób przygotujesz rozpływającą się w ustach jajecznicę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym