Większość z nas źle robi jajecznicę i wychodzi jak wiór. Trik Gordona Ramsaya

Gordon Ramsay to jeden z najbardziej utytułowanych kucharzy na świecie. W przeciągu 30 lat kariery zdobył aż 15 gwiazdek Michelin. Niedawno zdradził przepis na idealną jajecznicę. Musisz go wypróbować.

JajecznicaJajecznica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka to źródło cennych aminokwasów, witamin i minerałów. Już jedno jajko pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Nic więc dziwnego, że tak chętnie sięgamy po nie rano. Najczęściej, w formie jajecznicy.

W teorii, przyrządzenie tego dania jest banalnie proste. Jajka wystarczy rozbić na rozgrzanej patelni i mieszać je tak długo, aż się zetną. W praktyce często wychodzi sucha i wiórowata, po prostu niesmaczna. Jak więc przyrządzić doskonałą jajecznicę? Na to pytanie odpowiedział Gordon Ramsay, który podzielił się przepisem na jajecznicę idealną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Jajecznica idealna wg. Gordona Ramsaya. Lepszej nie jadłeś

Kremowa, pełna smaku, rozpływają się w ustach, sycąca — tak większość z nas opisałoby jajecznicę idealną. Nie każdy umie przyrządzić ją w ten sposób. Jak więc przygotować kremową jajecznicę? Wypróbuj metodę Gordona Ramsaya. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad.

Przepis na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 6 jajek,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka śmietany (18 proc.),
  • łyżka szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Kiedy masło stanie się płynne, zmniejsz grzanie. Wbij wszystkie jajka, jedno po drugim. Mieszaj je drewnianą szpatułką, najwolniej jak potrafisz. Później sobie podziękujesz.
  2. Kiedy jajka zaczną się ścinać, zdejmij patelnię z palnika. Zamieszaj jajka i po chwili, odłóż patelnię na gaz. Konsystencja powinna być wilgotna.
  3. Do jajek dodaj śmietanę oraz sól i pieprz. Gotową jajecznicę zamieszaj jeszcze raz, a następnie, przełóż na talerz. Na końcu, posyp ją drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Masło, dużo masła, czyli jajecznica wedle szefów kuchni

Metoda Ramsaya cieszy się coraz większą popularnością, jednak wzbudza nieco kontrowersji, głównie ze względu na dodatek śmietany. Możesz ją pomiąć, jednak jeśli chcesz zachować kremową konsystencję, koniecznie trzymaj się jednej zasady. Zwiększ ilość masła do czterech, a nawet 5 łyżek.

Im więcej masła, tym lepiej. Tłuszcz to doskonały nośnik smaku i w przypadku jajecznicy, nie powinno się go żałować. To musi być masło, bowiem to właśnie ono podkręci smak całego dania. Jajka smaż na możliwie najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. W ten sposób przygotujesz rozpływającą się w ustach jajecznicę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯