Masło w słoiku, czyli prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy

Nie oszukujmy się, ceny produktów spożywczych w sklepach są bardzo wysokie. Często mamy wrażenie, że przepłacamy, szczególnie gdy kupujemy masło. Czy wiesz, że możesz przygotować je samodzielnie w domu? Wystarczy tylko jeden składnik i słoik. Przepis jest banalnie prosty.

Masło w słoikuMasło w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Domowe masło w słoiku jest bardzo proste w wykonaniu i do tego smakuje obłędnie. Możemy wzbogacić je różnymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się czosnek, bazylia lub koperek. Masło będzie wtedy całkowicie aromatyczne.

Jak zrobić domowe masło w słoiku?

Masło bardzo często pojawia się na naszym stole. Nie wyobrażamy sobie kanapek bez niego. Dzięki temu składnikowi smakują one o wiele lepiej. Poza tym produktu używamy do najróżniejszych wypieków i przygotowywania wielu potraw. Jedyne, co nam spędza sen z powiek to cena. Za masło musimy zapłacić naprawdę sporo. Niekiedy rezygnujemy z zakupu lub zastępujemy je margaryną czy innymi tanimi zamiennikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Nie musimy już tego robić, gdyż w łatwy sposób możemy przygotować ów produkt w domu. Przepis na masło w słoiku pochodzi z kanału na YouTube o nazwie bonkol. Potrzebujesz do niego tylko dwóch rzeczy — śmietany 30 procent oraz słoika.

Masło
Masło © Pixabay

Domowe masło, które nie ma sobie równych

Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjawić instrukcję przygotowania tego kulinarnego cuda. Najpierw przygotuj sobie śmietankę i słoik. Płyn wlej do naczynia, powinien sięgać maksymalnie do połowy słoika. Weko szczelnie zakręć i zacznij nim bardzo energicznie potrząsać. Rób to przez kilka minut. W międzyczasie możesz odpocząć, ale postaraj się szybko wrócić do potrząsania.


Masło wyciągnij ze słoika i zanurz je na krótką chwilę w zimnej wodzie. Potem ściśnij produkt, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Masło ze słoika jest już gotowe. Możesz od razy się nim zajadać. Wystarczy, że posmarujesz nim kromkę chleba. Od razu zakochasz się w tym smaku. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego czosnku, bazylii lub koperku. Jeśli chcesz wykorzystać produkt do zrobienia ciasta lub jakiegoś innego dania, nie będzie to żadnym problemem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇