Masło w słoiku, czyli prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy
15.08.2023 18:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie oszukujmy się, ceny produktów spożywczych w sklepach są bardzo wysokie. Często mamy wrażenie, że przepłacamy, szczególnie gdy kupujemy masło. Czy wiesz, że możesz przygotować je samodzielnie w domu? Wystarczy tylko jeden składnik i słoik. Przepis jest banalnie prosty.
Domowe masło w słoiku jest bardzo proste w wykonaniu i do tego smakuje obłędnie. Możemy wzbogacić je różnymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się czosnek, bazylia lub koperek. Masło będzie wtedy całkowicie aromatyczne.
Jak zrobić domowe masło w słoiku?
Masło bardzo często pojawia się na naszym stole. Nie wyobrażamy sobie kanapek bez niego. Dzięki temu składnikowi smakują one o wiele lepiej. Poza tym produktu używamy do najróżniejszych wypieków i przygotowywania wielu potraw. Jedyne, co nam spędza sen z powiek to cena. Za masło musimy zapłacić naprawdę sporo. Niekiedy rezygnujemy z zakupu lub zastępujemy je margaryną czy innymi tanimi zamiennikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie musimy już tego robić, gdyż w łatwy sposób możemy przygotować ów produkt w domu. Przepis na masło w słoiku pochodzi z kanału na YouTube o nazwie bonkol. Potrzebujesz do niego tylko dwóch rzeczy — śmietany 30 procent oraz słoika.
Domowe masło, które nie ma sobie równych
Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjawić instrukcję przygotowania tego kulinarnego cuda. Najpierw przygotuj sobie śmietankę i słoik. Płyn wlej do naczynia, powinien sięgać maksymalnie do połowy słoika. Weko szczelnie zakręć i zacznij nim bardzo energicznie potrząsać. Rób to przez kilka minut. W międzyczasie możesz odpocząć, ale postaraj się szybko wrócić do potrząsania.
Masło wyciągnij ze słoika i zanurz je na krótką chwilę w zimnej wodzie. Potem ściśnij produkt, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Masło ze słoika jest już gotowe. Możesz od razy się nim zajadać. Wystarczy, że posmarujesz nim kromkę chleba. Od razu zakochasz się w tym smaku. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego czosnku, bazylii lub koperku. Jeśli chcesz wykorzystać produkt do zrobienia ciasta lub jakiegoś innego dania, nie będzie to żadnym problemem.