Masło w słoiku, czyli prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy

Nie oszukujmy się, ceny produktów spożywczych w sklepach są bardzo wysokie. Często mamy wrażenie, że przepłacamy, szczególnie gdy kupujemy masło. Czy wiesz, że możesz przygotować je samodzielnie w domu? Wystarczy tylko jeden składnik i słoik. Przepis jest banalnie prosty.

Masło w słoikuMasło w słoiku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Domowe masło w słoiku jest bardzo proste w wykonaniu i do tego smakuje obłędnie. Możemy wzbogacić je różnymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się czosnek, bazylia lub koperek. Masło będzie wtedy całkowicie aromatyczne.

Jak zrobić domowe masło w słoiku?

Masło bardzo często pojawia się na naszym stole. Nie wyobrażamy sobie kanapek bez niego. Dzięki temu składnikowi smakują one o wiele lepiej. Poza tym produktu używamy do najróżniejszych wypieków i przygotowywania wielu potraw. Jedyne, co nam spędza sen z powiek to cena. Za masło musimy zapłacić naprawdę sporo. Niekiedy rezygnujemy z zakupu lub zastępujemy je margaryną czy innymi tanimi zamiennikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Nie musimy już tego robić, gdyż w łatwy sposób możemy przygotować ów produkt w domu. Przepis na masło w słoiku pochodzi z kanału na YouTube o nazwie bonkol. Potrzebujesz do niego tylko dwóch rzeczy — śmietany 30 procent oraz słoika.

Masło
Masło © Pixabay

Domowe masło, które nie ma sobie równych

Nie pozostaje nam nic innego, jak wyjawić instrukcję przygotowania tego kulinarnego cuda. Najpierw przygotuj sobie śmietankę i słoik. Płyn wlej do naczynia, powinien sięgać maksymalnie do połowy słoika. Weko szczelnie zakręć i zacznij nim bardzo energicznie potrząsać. Rób to przez kilka minut. W międzyczasie możesz odpocząć, ale postaraj się szybko wrócić do potrząsania.


Masło wyciągnij ze słoika i zanurz je na krótką chwilę w zimnej wodzie. Potem ściśnij produkt, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Masło ze słoika jest już gotowe. Możesz od razy się nim zajadać. Wystarczy, że posmarujesz nim kromkę chleba. Od razu zakochasz się w tym smaku. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego czosnku, bazylii lub koperku. Jeśli chcesz wykorzystać produkt do zrobienia ciasta lub jakiegoś innego dania, nie będzie to żadnym problemem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo