To hit z warzywniaka. Tani dodatek do kanapek, z którego zrobisz smaczną zupę

Szczypiorek. Raczej kojarzymy go jako dodatek do kanapek, gulaszy i sałatek. Nigdy nie braliśmy go pod uwagę jako produktu, który mógłby być bazą do wykonania jakiegokolwiek dania. Okazuje się, że możemy zrobić z niego... zupę. Wcale nie jest aż taka trudna w przygotowaniu.

Szczypiorek może być podstawą zupySzczypiorek może być podstawą zupy
Źródło zdjęć: © Flickr
Paulina Hermann

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kalafior w panierce parmezanowej

Lato kojarzy nam się przede wszystkim z warzywami owocami. W ogrodach i na straganach znajdziemy mnóstwo gatunków. Często przygotowujemy z nich sałatki lub chłodnik. To przecież najlepsze dania na upały. Zupa z ogórków i rzodkiewki smakuje obłędnie, a szczawiowa to coroczny hit wakacji. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że możemy przygotować.... zupę szczypiorkową. Wydaje się nam to nieco dziwne, bo szczypiorek raczej służył nam jako dodatek.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Warzywo jest źródłem białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Znajdziemy w nim też błonnik pokarmowy, kwas krzemowy, sole mineralne oraz witaminy. Szczypiorek zawiera też olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za jego charakterystyczny smak i zapach. Mało tego, wykazują działanie bakteriobójcze i razem z siarką zwalczają stany zapalne oraz infekcje. Siarka wspiera również naszą skórę - poprawia stan cery i pomaga usunąć niedoskonałości.

Warzywo świetnie sprawdzi się podczas zaparć, poprawia bowiem perystaltykę jelit. Ponadto poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ma też niewiele kalorii (30 kcal w 100 gramach), więc spożywać go mogą osoby będące na diecie. Szczypiorek sprawi, że kanapka z pomidorem będzie smakowała obłędnie.

Jak zrobić zupę szczypiorkową?

Składniki:

  • trzy pęczki szczypiorku,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.,
  • cztery ziemniaki,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • łyżka oleju,
  • puszka kukurydzy,
  • pięć jajek,
  • sól i pieprz do smaku.
Szczypiorek
Szczypiorek © wikimedia commons

Sposób wykonania

  1. Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz je i pokrój w ćwiartki.
  2. Kukurydzę odsącz, cebulę obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami oraz marchewką.
  3. Szczypiorek opłucz, a następnie osusz i posiekaj.
  4. Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kukurydzę, szczypiorek, ziemniaki i marchewkę. Smaż przez 4 minuty i ciągle mieszaj.
  5. Do dużego garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Kiedy zmniejszysz ogień, wrzuć składniki, które wcześniej podsmażyłaś.
  6. Dodaj seler i dopraw zupę szczypiorkową przyprawami. Gotuj do miękkości warzyw.
  7. Śmietanę wymieszaj ze szklanką gorącego bulionu. Taką mieszanką zabiel wywar.
  8. Zupę podawaj z jajkami oraz świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟