To hit z warzywniaka. Tani dodatek do kanapek, z którego zrobisz smaczną zupę
Szczypiorek. Raczej kojarzymy go jako dodatek do kanapek, gulaszy i sałatek. Nigdy nie braliśmy go pod uwagę jako produktu, który mógłby być bazą do wykonania jakiegokolwiek dania. Okazuje się, że możemy zrobić z niego... zupę. Wcale nie jest aż taka trudna w przygotowaniu.
11.08.2023 09:45
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lato kojarzy nam się przede wszystkim z warzywami owocami. W ogrodach i na straganach znajdziemy mnóstwo gatunków. Często przygotowujemy z nich sałatki lub chłodnik. To przecież najlepsze dania na upały. Zupa z ogórków i rzodkiewki smakuje obłędnie, a szczawiowa to coroczny hit wakacji. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że możemy przygotować.... zupę szczypiorkową. Wydaje się nam to nieco dziwne, bo szczypiorek raczej służył nam jako dodatek.
Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Warzywo jest źródłem białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Znajdziemy w nim też błonnik pokarmowy, kwas krzemowy, sole mineralne oraz witaminy. Szczypiorek zawiera też olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za jego charakterystyczny smak i zapach. Mało tego, wykazują działanie bakteriobójcze i razem z siarką zwalczają stany zapalne oraz infekcje. Siarka wspiera również naszą skórę - poprawia stan cery i pomaga usunąć niedoskonałości.
Warzywo świetnie sprawdzi się podczas zaparć, poprawia bowiem perystaltykę jelit. Ponadto poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ma też niewiele kalorii (30 kcal w 100 gramach), więc spożywać go mogą osoby będące na diecie. Szczypiorek sprawi, że kanapka z pomidorem będzie smakowała obłędnie.
Jak zrobić zupę szczypiorkową?
Składniki:
- trzy pęczki szczypiorku,
- 1,5 litra bulionu,
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc.,
- cztery ziemniaki,
- cebula,
- kawałek selera,
- łyżka oleju,
- puszka kukurydzy,
- pięć jajek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania
- Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz je i pokrój w ćwiartki.
- Kukurydzę odsącz, cebulę obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami oraz marchewką.
- Szczypiorek opłucz, a następnie osusz i posiekaj.
- Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kukurydzę, szczypiorek, ziemniaki i marchewkę. Smaż przez 4 minuty i ciągle mieszaj.
- Do dużego garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Kiedy zmniejszysz ogień, wrzuć składniki, które wcześniej podsmażyłaś.
- Dodaj seler i dopraw zupę szczypiorkową przyprawami. Gotuj do miękkości warzyw.
- Śmietanę wymieszaj ze szklanką gorącego bulionu. Taką mieszanką zabiel wywar.
- Zupę podawaj z jajkami oraz świeżym pieczywem.