PrzepisZupyTo hit z warzywniaka. Tani dodatek do kanapek, z którego zrobisz smaczną zupę

To hit z warzywniaka. Tani dodatek do kanapek, z którego zrobisz smaczną zupę

Szczypiorek może być podstawą zupy
Szczypiorek może być podstawą zupy
Źródło zdjęć: © Flickr
11.08.2023 09:45

Szczypiorek. Raczej kojarzymy go jako dodatek do kanapek, gulaszy i sałatek. Nigdy nie braliśmy go pod uwagę jako produktu, który mógłby być bazą do wykonania jakiegokolwiek dania. Okazuje się, że możemy zrobić z niego... zupę. Wcale nie jest aż taka trudna w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lato kojarzy nam się przede wszystkim z warzywami owocami. W ogrodach i na straganach znajdziemy mnóstwo gatunków. Często przygotowujemy z nich sałatki lub chłodnik. To przecież najlepsze dania na upały. Zupa z ogórków i rzodkiewki smakuje obłędnie, a szczawiowa to coroczny hit wakacji. Nie wszyscy jednak wiedzą o tym, że możemy przygotować.... zupę szczypiorkową. Wydaje się nam to nieco dziwne, bo szczypiorek raczej służył nam jako dodatek.

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

Warzywo jest źródłem białek, tłuszczy oraz węglowodanów. Znajdziemy w nim też błonnik pokarmowy, kwas krzemowy, sole mineralne oraz witaminy. Szczypiorek zawiera też olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za jego charakterystyczny smak i zapach. Mało tego, wykazują działanie bakteriobójcze i razem z siarką zwalczają stany zapalne oraz infekcje. Siarka wspiera również naszą skórę - poprawia stan cery i pomaga usunąć niedoskonałości.

Warzywo świetnie sprawdzi się podczas zaparć, poprawia bowiem perystaltykę jelit. Ponadto poprawia apetyt i przyspiesza przemianę materii. Ma też niewiele kalorii (30 kcal w 100 gramach), więc spożywać go mogą osoby będące na diecie. Szczypiorek sprawi, że kanapka z pomidorem będzie smakowała obłędnie.

Jak zrobić zupę szczypiorkową?

Składniki:

  • trzy pęczki szczypiorku,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.,
  • cztery ziemniaki,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • łyżka oleju,
  • puszka kukurydzy,
  • pięć jajek,
  • sól i pieprz do smaku.
Szczypiorek
Szczypiorek© wikimedia commons

Sposób wykonania

  1. Jajka ugotuj na twardo, a gdy przestygną obierz je i pokrój w ćwiartki.
  2. Kukurydzę odsącz, cebulę obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ziemniakami oraz marchewką.
  3. Szczypiorek opłucz, a następnie osusz i posiekaj.
  4. Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kukurydzę, szczypiorek, ziemniaki i marchewkę. Smaż przez 4 minuty i ciągle mieszaj.
  5. Do dużego garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Kiedy zmniejszysz ogień, wrzuć składniki, które wcześniej podsmażyłaś.
  6. Dodaj seler i dopraw zupę szczypiorkową przyprawami. Gotuj do miękkości warzyw.
  7. Śmietanę wymieszaj ze szklanką gorącego bulionu. Taką mieszanką zabiel wywar.
  8. Zupę podawaj z jajkami oraz świeżym pieczywem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także