PrzepisDania mięsneSmaczny obiad za grosze. Nie przejdziesz obok obojętnie

Smaczny obiad za grosze. Nie przejdziesz obok obojętnie

Nie masz pomysłu na obiad? Żaden problem. Oto przepyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Do środka możesz dodać swoje ulubione składniki lub to, co akurat zalega ci w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz smaczne, treściwe i wartościowe danie dla całej rodziny.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © Daylicooking
Katarzyna Gileta

09.08.2023 09:57

Zapiekana to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy wrzucić ulubione składniki do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Jako baza dla zapiekanki mogą posłużyć ziemniaki, makaron lub ryż. Do tego mięso np. mielone lub pierś kurczaka, ulubione warzywa i sos. W kilka chwil wyczarujesz pyszny obiad.

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem to danie obiadowe, jakie możesz zrobić dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać – zapiec. Możesz ją również zabrać ze sobą do pracy i tam podpiec, o ile masz warunki. Powiem więcej: możesz nawet nie zapiekać i potraktować jako taką bardziej wypasioną sałatkę. Nikt przecież ci nie zabroni pichcić i jeść po swojemu, prawda? - pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.

Na blogu znajdziecie również przepis na spłaszczone ziemniaki z piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu np. penne
  • 500 g mielonego mięsa
  • ostra papryczka (ilość wg uznania)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 świeżej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • kawałek twardego żółtego sera
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, suszonego majeranku i oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Sposób wykonania

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw do przestudzenia.
  2. Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ostrą papryczkę posiekaj drobno – jeśli lubisz pikantne smaki to razem z pesteczkami.
  3. Świeżą paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a żółty ser zetrzyj tarce o grubszych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj mielone mięso i przy pomocy dwóch widelców rozdzielaj jego kawałeczki, podsmażając jednocześnie.
  5. Kiedy mięso będzie lekko podsmażone, dodaj czosnek, posiekaną ostrą paprykę, przyprawy (słodką mieloną paprykę, ostrą mieloną paprykę, majeranek, oregano, pieprz i sól) i jeszcze chwilę podsmażaj, mieszając od czasu do czasu.
  6. Do mięsa dodaj kukurydzę, świeżą paprykę, passatę pomidorową, 2/3 startego żółtego sera i wymieszaj wszystko.
  7. Na koniec połącz z ugotowanym makaronem.
  8. Formę do zapiekania posmaruj olejem. Zapiekankę przełóż do naczynia. Wierzch obsyp resztą startego żółtego sera.
  9. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i zapiekaj do lekkiego zrumienienia sera.
  10. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie