Smaczny obiad za grosze. Nie przejdziesz obok obojętnie
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie masz pomysłu na obiad? Żaden problem. Oto przepyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Do środka możesz dodać swoje ulubione składniki lub to, co akurat zalega ci w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz smaczne, treściwe i wartościowe danie dla całej rodziny.
Zapiekana to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy wrzucić ulubione składniki do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Jako baza dla zapiekanki mogą posłużyć ziemniaki, makaron lub ryż. Do tego mięso np. mielone lub pierś kurczaka, ulubione warzywa i sos. W kilka chwil wyczarujesz pyszny obiad.
Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem to danie obiadowe, jakie możesz zrobić dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać – zapiec. Możesz ją również zabrać ze sobą do pracy i tam podpiec, o ile masz warunki. Powiem więcej: możesz nawet nie zapiekać i potraktować jako taką bardziej wypasioną sałatkę. Nikt przecież ci nie zabroni pichcić i jeść po swojemu, prawda? - pisze Małgorzata Kijowska, autorka bloga Daylicooking.
Na blogu znajdziecie również przepis na spłaszczone ziemniaki z piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - przepis
Składniki:
- 300 g makaronu np. penne
- 500 g mielonego mięsa
- ostra papryczka (ilość wg uznania)
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1/2 świeżej papryki
- 1 średnia cebula
- 3 większe ząbki czosnku
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- kawałek twardego żółtego sera
- 1-2 łyżki oleju
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, suszonego majeranku i oregano
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Sposób wykonania
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw do przestudzenia.
- Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ostrą papryczkę posiekaj drobno – jeśli lubisz pikantne smaki to razem z pesteczkami.
- Świeżą paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a żółty ser zetrzyj tarce o grubszych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj mielone mięso i przy pomocy dwóch widelców rozdzielaj jego kawałeczki, podsmażając jednocześnie.
- Kiedy mięso będzie lekko podsmażone, dodaj czosnek, posiekaną ostrą paprykę, przyprawy (słodką mieloną paprykę, ostrą mieloną paprykę, majeranek, oregano, pieprz i sól) i jeszcze chwilę podsmażaj, mieszając od czasu do czasu.
- Do mięsa dodaj kukurydzę, świeżą paprykę, passatę pomidorową, 2/3 startego żółtego sera i wymieszaj wszystko.
- Na koniec połącz z ugotowanym makaronem.
- Formę do zapiekania posmaruj olejem. Zapiekankę przełóż do naczynia. Wierzch obsyp resztą startego żółtego sera.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i zapiekaj do lekkiego zrumienienia sera.
- Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem.