Smażysz schabowe? To, na czym to robisz, ma ogromne znaczenie. Babcie dobrze o tym wiedziały
Schabowe często goszczą na polskich stołach. Ale czy wiesz, że wiele osób popełnia podstawowy błąd przy ich smażeniu? Warto wrócić do korzeni i postawić na babciny trik, który nigdy cię nie zawiedzie!
01.08.2023 13:02
Na pewno zgodzisz się ze mną, że kotlety schabowe to bardzo ważny element polskiego menu. Dlatego z pozoru mogłoby się wydawać, że każdy potrafi zrobić je z zamkniętymi oczami. Jak się jednak okazuje, nawet przy dobrze znanych przepisach, łatwo popełnić karygodny błąd. A przecież już jedna wpadka może mieć katastrofalny wpływ na efekt całego dania.
Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne! Ze zdobytą dzisiaj wiedzą usmażysz kotlety schabowe w perfekcyjny sposób. Będą po prostu idealne, tak jakby przygotowała je mama lub babcia!
Na czym smażyć schabowe?
Największy problem związany z przygotowaniem przepysznych schabowych pojawia się praktycznie na finiszu całego procesu. Po rozbiciu, doprawieniu i panierowaniu kotletów, zostaje już tylko smażenie. I to właśnie na nim wykłada się najwięcej osób. Dlaczego tak jest?
Zacznijmy od tego, że kotlety schabowe należy smażyć na odpowiednim składniku. I produktem pierwszego wyboru nie powinien być powszechnie stosowany olej. Nasze babcie zawsze smażyły schabowe na smalcu i robiły to z ważnego powodu. Otóż każdy rodzaj mięsa powinien być smażony na tłuszczu, który pochodzi z tego samego gatunki zwierzęcia. W przypadku schabu wieprzowego będzie to właśnie smalec.
Tylko takie połączenie sprawi, że oba elementy stworzą idealną kompozycję smakową. Już po pierwszym kęsie, będziesz czuł, że wszystko jest na swoim miejscu. To będzie prawdziwa poezja smaków, niezmącona żadnymi "zakłóceniami".
Jak smażyć schabowe?
Kwestia wyboru odpowiedniego tłuszczu do smażenia została rozwiązana. Czas teraz na kilka przydatnych informacji, które dodatkowo pomogą przy smażeniu kotletów. Po pierwsze, pamiętaj, że schabowe należy smażyć zawsze na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Nigdy nie kładź schabowych na zimną patelnię. Zanim gadżet kuchenny się rozgrzeje, mięso w panierce wpije za dużo tłuszczu. Tym samym możesz zapomnieć o chrupiącej panierce. Co więcej, schabowy będzie dużo bardziej tłusty, a jego genialny smak totalnie przepadnie.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, że smażenie kotletów schabowych nie powinno trwać zbyt długo. Jeśli patelnia i tłuszcz są dobrze rozgrzane, wystarczy dosłownie po 3 minuty smażenia na każdej ze stron. Po smażeniu dobrze też przełożyć złociste schabowe na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I to wszystko!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotowane schabowe smakowały jak te zajadane ze smakiem w dzieciństwie!